© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Advertisements

Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Pracovní právo. Pohovor
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
BEZPEČNOSTNÍ TECHNOLOGIE I Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
STS/S 10 Obsluha, používání a údržba MPT v jednotce podle návodů k obsluze a interních aktů řízení Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Centrální registr zbraní – změna právní úpravy. Harmonogram novely červenec 2012 rozeslání novely do meziresortního připomínkového řízení předložení.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
EIA novela 2015 STAVEBNÍ ÚŘADY Novela zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, (viz zákon č. 39/2015 Sb.,), účinná.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Stávající systém kontroly při těžbě dřeva
Zákon č. 263/2016 Sb., atomový zákon
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Zákon č. 268/2014 o zdravotnických prostředcích
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Mgr. Michal Matouš Katedra správní vědy a správního práva, PrF MU
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
eRecept – komunikace se základními registry
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Pracovnělékařské služby
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Místní poplatky (kontrolní činnost KÚZK za období )
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
MVdr.Vratislav Krupka.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
GDPR aneb to chceme.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Metodika inspekčního záznamu SIBP
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
GDPR v sociálních službách - metodika implementace
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Legislativní základ farmakovigilančního auditu a inspekce
Konference Personalistika, právo a vzdělávání ve veřejné správě Brno
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Program na podporu lesních ekosystémů
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Státní ústav pro kontrolu léčiv Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti se zaměřením na poskytovatele a používání ZP – II. část Ing. Dagmar Tóthová Inspektor Oddělení kontroly Sekce zdravotnických prostředků Státní ústav pro kontrolu léčiv © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Hlava IX SERVIS A REVIZE Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti Hlava IX SERVIS A REVIZE § 64 Odst. 1 - Servisem se rozumí provádění bezpečnostně technických kontrol a oprav ZP v souladu s pokyny výrobce, tímto zákonem a jinými právními předpisy; oprava a bezpečnostně technická kontrola individuálně zhotoveného ZP se nepovažuje za servis podle tohoto zákona. Odst. 2 - Servis ZP může vykonávat pouze právnická nebo podnikající fyzická osoba registrovaná Ústavem jako osoba provádějící servis. Odst. 3 - Jde-li o ZP s měřicí funkcí, musí být jeho servis vykonáván v souladu s jiným právním předpisem upravujícím oblast metrologie. © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

§ 65 - Bezpečnostně technická kontrola (BTK) Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti § 65 - Bezpečnostně technická kontrola (BTK) Odst. 1 - Bezpečnostně technickou kontrolou se rozumí realizace pravidelných úkonů směřujících k zachování bezpečnosti a plné funkčnosti ZP. Odst. 2 - Součástí bezpečnostně technické kontroly je dále provádění elektrické kontroly ZP, který je elektrickým zařízením. Odst. 3 - Bezpečnostně technická kontrola se provádí u ZP s ohledem na jeho zatřídění do rizikové třídy, v rozsahu a četnosti stanovené výrobcem. Pokud výrobce nestanoví četnost bezpečnostně technické kontroly u ZP, který je připojen ke zdroji elektrické energie, provádí se bezpečnostně technická kontrola minimálně každé 2 roky. © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Informace poskytované výrobcem Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti Informace poskytované výrobcem Návod k použití v českém jazyce – informace o bezpečnostně technických kontrolách i uživatelské údržbě © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti BTK - interval © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

§ 65 - Bezpečnostně technická kontrola Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti § 65 - Bezpečnostně technická kontrola Odst. 5 - Po provedení bezpečnostně technické kontroly musí osoba provádějící servis zajistit, aby pracovník provádějící bezpečnostně technickou kontrolu o této kontrole pořídil písemný protokol. Poskytovatel zdravotních služeb je povinen tento protokol uchovávat po celou dobu používání zdravotnického prostředku, a dále po dobu 1 roku ode dne vyřazení zdravotnického prostředku z používání. © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti BTK - interval © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti § 66 - Oprava Odst. 1 - Opravou se rozumí soubor úkonů, jimiž se poškozený zdravotnický prostředek vrátí do původního nebo provozuschopného stavu, přičemž nedojde ke změně technických parametrů nebo určeného účelu. Odst. 3 - Po provedení opravy, která by mohla ovlivnit konstrukční nebo funkční prvky zdravotnického prostředku, musí osoba provádějící servis zajistit, aby pracovník provádějící opravu přezkoušel bezpečnost a funkčnost zdravotnického prostředku a o tomto přezkoušení pořídil písemný protokol. Poskytovatel zdravotních služeb je povinen tento protokol uchovávat po celou dobu používání zdravotnického prostředku, a dále po dobu 1 roku ode dne vyřazení zdravotnického prostředku z používání. © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Hlava XV PŘECHODNÁ USTANOVENÍ Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti Hlava XV PŘECHODNÁ USTANOVENÍ § 98 Odst . 2 - V případě instruktáže podle § 61 odst. 2 zákona je možné u zdravotnického prostředku, jehož výrobce již zanikl, nahradit poučení výrobcem poučením od osoby, která má v používání daného zdravotnického prostředku nejméně pětiletou praxi Odst. 3 - Zdravotnický prostředek, který není opatřen označením CE a který byl uveden do provozu přede dnem nabytí účinnosti tohoto zákona v souladu s § 52 zákona č. 123/2000 Sb., může být dále používán při dodržení ostatních podmínek stanovených tímto zákonem pro používání zdravotnických prostředků © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Kontrola Zákon č. 255/2012 Sb., kontrolní řád Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti Kontrola Zákon č. 255/2012 Sb., kontrolní řád Oznámení o zahájení kontroly (DS x pošta, doručenka, začátek datum převzetí) Požadavek, aby byla při kontrole přítomna osoba, která je poskytovatelem ZS pověřena k plnění požadavků zákona o zdravotnických prostředcích Uvedení kontrolujících inspektorů Předpokládaný začátek a ukončení kontroly Požadavek součinnosti - seznam zdravotnických prostředků podle § 59 odst. 4 zákona o ZP, který obsahuje informace uvedené v § 10 vyhlášky č. 62/2015 Sb. © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti Kontrola Zahájení kontroly na místě, předložení služebních průkazů inspektorů a seznámení s průběhem inspekce Spektrum výběru ZP podle seznamu a používání na místě: všechny třídy rizikovosti, s měřící funkcí příslušenství sterilní materiál spotřební materiál © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti Kontrola na místě Zahájení kontroly na místě, předložení pověření ke kontrole ve formě služebních průkazů a seznámení s průběhem inspekce © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Kontrola na místě Fyzická kontrola ZP (vzhled, údržba, štítek výrobce) Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti Kontrola na místě Fyzická kontrola ZP (vzhled, údržba, štítek výrobce) Štítek výrobce, označení ZP = nezaměnitelná identifikace (defibrilátor, saturační čidlo, elektrody EKG, externí elektrody-pádla) Kontrola dokumentace (návod, instruktáže, servis) Kontrola správné dovozní a distribuční praxe (skladovací podmínky) © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti Skladování ZP Skladovací podmínky výrobce, doba použitelnosti, porušení celistvosti obalu, kontaminace © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti Protokol o kontrole Kontrolní orgán: Státní ústav pro kontrolu léčiv, Šrobárova 48, 100 41 Praha 10 (dále jen „Ústav“) Jména a příjmení kontrolujících (inspektorů), kteří provedli kontrolu: Kontrolovaná osoba: Kontrola byla provedena za přítomnosti: Místo provedení kontroly: Datum a čas provedení kontroly: Důvody kontroly: plánovaná následná cílená 1. ZAHÁJENÍ A PŘEDMĚT KONTROLY 2. PRŮBĚH KONTROLY A KONTROLNÍ ZJIŠTĚNÍ Zjištěné nedostatky a jejich nápravná opatření: 3. POUČENÍ Proti kontrolním zjištěním uvedeným v protokolu může kontrolovaná osoba podle § 13 kontrolního řádu podat písemné a zdůvodněné námitky, a to ve lhůtě 15 dnů ode dne doručení protokolu o kontrole. Námitky se podávají u Ústavu. 4. DATUM VYHOTOVENÍ PROTOKOLU A PODPISY INSPEKTORŮ © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Ukončení kontroly Marným uplynutím lhůty pro podání námitek Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti Ukončení kontroly Marným uplynutím lhůty pro podání námitek Dnem doručení vyřízených námitek kontrolované osobě Dnem, ve kterém byly námitky předány k vyřízení správnímu orgánu © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Oblasti kontroly - shrnutí Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti Oblasti kontroly - shrnutí Označení CE Návod k použití v českém jazyce (po celou dobu používání ZP) Vedení dokumentace používaných ZP (instruktáž, BTK a pracovní měřidla stanovená) Instruktáže vést a uchovávat informace o všech 1 rok ode dne vyřazení ZP z používání) Provádět záznamy ve zdravotnické dokumentaci vedené o pacientovi, pokud použit AIZP, ZP třídy IIb nebo III Protokoly po provedené BTK vést a uchovávat po celou dobu používání a po dobu 1 roku ode dne vyřazení ZP z používání Protokoly o přezkoušení bezpečnosti a funkčnosti po opravě ZP uchovávat po celou dobu používání ZP a po dobu 1 roku ode dne vyřazení ZP z používání Dodržení správné distribuční a dovozní praxe (měření teploty a vedení záznamů alespoň denních maxim a minim uchovávat po dobu 5 let) © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

RZPRO – užitečné informace Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti RZPRO – užitečné informace Registr zdravotnických prostředků – systém pro komplexní správu dat v oblasti zdravotnických prostředků v rámci České republiky, informace o osobách zacházejících se ZP (výrobci, distribuce, dovoz, servis…) Ohlašovací povinnost a následná registrace v RZPRO není totéž co školení výrobcem nebo jím pověřenou osobou, popřípadě zplnomocněným zástupcem daného výrobce nebo jím pověřenou osobou u pracovníků provádějících BTK a opravy © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Případné dotazy můžete směřovat na: Zdravotnické prostředky – platná legislativa a požadavky SÚKL při jeho kontrolní činnosti Případné dotazy můžete směřovat na: posta@sukl.cz DS Ústavu © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018

Děkuji za pozornost Státní ústav pro kontrolu léčiv Šrobárova 48, 100 41 Praha 10 tel.: +420 272 185 111 fax: +420 271 732 377 e-mail: posta@sukl.cz © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 29.12.2018