Předškolní období Dítě ve věku 3-6 let.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
Advertisements

MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Dětské dopravní hřiště Hřiště bylo vybudováno Statutárním městem Teplice v roce 2007 Hřiště bylo vybudováno Statutárním městem Teplice v roce 2007 Náklady.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
VI. Vyučovací lekce Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Práce s pohádkou Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Jak pejsek s kočičkou.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Kriminalistická charakteristika trestného činu
Projekt odboru personálního Ministerstva vnitra Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV: nástroj ke zvýšení efektivity práce MV ČR.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
EMPATIE - JAK SE MAMINKA CÍTÍ… CO BY SE STALO KDYBY…
ČEHO JE VÍC? ZRAKovÉ VNÍMánÍ.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Najdi jarní květinu, která se nachází jen jednou
Znakový jazyk Znakovaná čeština
Kojenecké období od 6. týdnů do 1. roku Andrea Ječmenová 2012.
Český ráj poznávání přírodního bohatství země
Úvod do etiky v podnikání (vztah etiky a ekonomie)
Úvodní a seznamovací hry
9. Heterogenní a homogenní skupiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Správa sociálního zabezpečení
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sůl nad zlato Zdraví, bezpečí.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Obrázková básnička Jazyk a řeč.
Životní cyklus.
Kultura, socializace a jedinec
Psychologie test.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Digitální gramotnost Informatické myšlení
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
VYPRÁVĚNÍ PODLE OBRÁZKŮ
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
ADAPTACE NA ŽIVOT VE ŠKOLE
BROUČCI A POČÍTADLO Pro skřítka Ticháčka.
Centra kolegiální podpory
JAZYK, ŘEČ, ZPĚV A VNÍMÁNÍ
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
Barevné korálky vnímání.
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Diagnostika dítěte předškolního věku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Předškolní období Dítě ve věku 3-6 let

Věk mateřské školy Mateřská škola ano či ne? Výhody rodinné výchovy Kombinace – rodinná výchova jako základ, na němž školka dále účelně staví a napomáhá dalšímu rozvoji dítěte

Motorický vývoj Tříleté dítě – chůze i běh plně rozvinut po způsobu dospělých, zvládnutá jízda na tříkolce, koloběžce či kole s postranními kolečky 4-5 leté dítě – skáče snožmo, leze po žebříku, prolézačkách, seskočí z nízké lavičky, stojí na jedné noze, umí házet a chytat míč. Zručnost jako základ narůstající soběstačnosti – samostatně jí, svléká se i obléká, obouvá boty, učí se tkaničky, vykoná toaletu, umyje si ruce, je schopno se samo koupat… Grafomotorický vývoj – viz vývoj kresby

Vývoj řeči Velký pokrok ve výslovnosti, mizí dětská patlavost, přetrvává-li ještě kolem vstupu do školy je vhodná logopedická podpora. Větná skladba – narůstá složitost, vedle souvětí souřadných se kolem třetího roku objevují souvětí podřadná. Zájem o mluvenou řeč – poslouchají pohádky, povídky, učí se básničky, říkanky. Užívání řeči k regulaci svého chování – zprvu nahlas, od 5 roku vnitřní řeč, bez hlasitého vyjadřování svých záměrů. Rozvoj hudebních schopností – učí se zazpívat písničku. Správně pojmenovává základní barvy. 5 leté dítě – tvoří jednoduché definice známých věcí Chápání časové perspektivy v řeči – večer, zítra, musíš počkat…

Vývoj myšlení Kolem 4 let – předpojmové (=symbolické) myšlení je nahrazeno názorovým (=intuitivním) myšlením. Usuzování je stále vázáno na vnímané nebo představované, úsudky stále vázány na názor (jednoduchý x rozčleněný názor). Přetrvává centrace myšlení (=zdůraznění pouze jednoho apsektu), centrace k různým vlastnostem, není schopné vzít do úvahy více parametrů – známe pokusy Piagetovy s korálky, s plastelínou… Myšlení je stále prelogické, hlavními charakteristikami je egocentrismus, antropomorfismus, magičnost (dovoluje měnit fakta podle vlastního přání).

Socializace v předškolním období Týká se třech oblastí: 1. Vývoj sociální reaktivity – bohatě diferencované emoční vztahy k lidem v blízkém i vzdálenějším společenském okolí. Selhání v této oblasti – autistické děti. 2. Vývoj sociálních kontrol a hodnotových orientací – normy, které si dítě vytváří na základě příkazů a zákazů udělovaných dospělými a které postupně přijímá za své. Selhání v této oblasti anetičtí psychopati. 3. Osvojování sociálních rolí – chápání takových vzorců chování a postojů, které jsou od jedince očekávány ostatními členy společnosti, a to vzhledem k jeho věku, pohlaví, společenskému postavení, atd.

Vývoj sebepojetí Základy sebepojetí se utvářejí již v batolecím období (kolem 2 let), děti znají své „základní charakteristiky“, uvádějí, že jsou děti a ne dospělí, znají své pohlaví. V předškolním období – popisují své vlastní fyzické rysy (jsem silný), své vlastnictví (to je moje) a své vlastní preference (co mají a nemají rády). Je to ovšem nestabilní a vázané k dané situaci. Ve školním roce se zaměřují i na psychologické vlastnosti, schopnosti a emoce. Sebehodnocení v předškolním věku – poměrně vysoké (to zvládnu, já to udělám), ale nestabilní, hodně závislé na aktuální sociální situaci. Pozitivně koreluje s jistotou ve vztazích s rodiči.

Teorie mysli Porozumění prožívání druhých lidí. Základem teorie mysli je vědomí, že i druzí lidé mají vnitřní prožitky. Experiment se schováváním věcí, zlom kolem 4 roku života. Děti, které mají sourozence, jsou v řešení takových úloh úspěšnější než jedináčci. Kolem 4 let dokáže dítě předpovídat emoční reakce druhých na určitou situaci. Předškolní dítě se domnívá, že myšlenky a pocity se musí projevit přímo v chování (když se někdo usmívá, je šťastný). Pocity provinění dítěte. Teprve školní dítě si uvědomuje možnost maskovat vlastní pocity a odvozují, že výraz emocí může být zavádějící i u druhých.

Vývoj sociálních rolí Předškolní období – období hry. Sociální role se utvářejí a posilují i v průběhu vývoje hry.