Etika v psychologii práce a organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Advertisements

Některé přístupy v Evropě k metodologii měření i standardům osobnostních charakteristik a manažerských typologií Miloslav Šolc, viceprezident Unie psychologických.
Etický kodex I. Pedagogický pracovník jedná a rozhoduje se na základě principů humanity a demokracie, a to podle svých nejlepších dosažených znalostí.
Vymezení a pojetí sociální práce
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Budoucnost restaurátorů v památkovém zákoně – budoucnost památek, Poslanecká sněmovna České republiky, Současná situace v oblasti praktické.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Název příjemce: Základní škola Šaratice, Náves 96, příspěvková organizace Název partnera: Z ákladní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
Kvalita informovanosti klienta o právech pacientů Prezentaci zpracoval(a): Školní rok: Třída:
Zasedání výboru Lisabonské úmluvy Seminář NARIC, Š. Skuhrová.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Proč být členem profesní tlumočnické organizace?
Kvalita v českém zdravotnictví
Etické aspekty vedení rozhovoru a pozorování
Etický kodex Komory auditorů
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Úvod do psychologie Halfar Tomáš Berne: Jak si lidé hrají.
Etický kodex české pedagogické vědy a výzkumu Jan Průcha, Roman Švaříček Filip Votava Učo:
Profesní etické kodexy
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Úvod do psychologie
Úvod do psychologie
Personální strategie mezinárodní firmy
POLICEJNÍ PSYCHOLOGIE
1 Teva Pharmaceuticals CR, s.r.o. Vítězslav Burda,
Představení EuroPsy – Evropského certifikátu z psychologie.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Trendy v řešení bezpečnosti informací (aspekty personalistiky) F.S.C. BEZPEČNOSTNÍ PORADENSTVÍ a.s. Tomáš Kubínek
Dobré dopoledne, vítejte na odborné konferenci ČAPPO 2015 Program proběhne podle plánu se změnou oběda od Časové uspořádání jednotlivých vystoupení.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Bioetické principy. Princip = obecné pravidlo jednání odvozené z lidské zkušenosti.
Úvod do psychologie Prezentace Barbora Čechová – Labeling Příště (4.11.): Barbora Palatová – Vězeňský experiment Barbora Skoumalová – Teorie.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Jak získat a udržet zaměstnance v sociálních službách
Společenská odpovědnost a školy
Standardizace odborné zdravotní péče
KOUČOVÁNÍ jako nástroj pro ROZVOJ ZMĚN POSTOJŮ A CHOVÁNÍ Jak vybírat kouče ??? Tim Šlapák Akreditovaný profesionální kouč ČAKO Acredited Senior Practitioner.
Etika v psychoterapii Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Etické kodexy v Evropské unii
Úvod do psychologie
Proč by se měl podnik chovat na trhu eticky?
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Etika v psychologii práce a organizace PhDr. Irena Wagnerová, PhD., MBA PhDr. Michal Walter

Proč etika, proč kodex ? Priorita ČAPPO 2011 + ČAPPO deklaruje a definuje požadavky na práci psychologů tak, aby byly v souladu s projektem „Europsycholog“ - Evropský certifikát z psychologie (The Europsy – European Certificate in Psychology) Garantovaná kvalita služeb rozhoduje o úspěchu na trhu Psychologická komora v nedohlednu … 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Etický kodex v psychologické praxi Rozhodování na základě etických pravidel je nutné a nezbytné, etický kodex je vodítkem a oporou Důvodem dodržování EK je ochrana zaměstnanců, klientů i samotného psychologa V ČR neexistuje jednotný etický kodex pro práci v psychologii V rozvinutých státech jsou EK standardem práce Etická pravidla se týkají 3 oblastí : práce s daty, práce s klienty a práce s metodami Základní pravidlo : „Primum non nocere“ – především neškodit 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Vyplatí se to ? Tolerance k neetickému jednání je v ČR poměrně vysoká, respekt k pravidlům a zákonům relativně nízký Firemní kultura je různorodá, v některých firmách nedefinovaná Etické jednání se dlouhodobě vyplatí, i když krátkodobě se může jevit jako nevýhodné Vydělávat peníze se musí  , ale ne za každou cenu … 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Etické kodexy v zahraničí Etický kodex Americké psychologické asociace (APA) byl poprvé vydán v roce 1953 (Ethical Principles of Psychologists and Code of Conduct) 11.verze - 2010 Society for Industrial/Organizational Psychology (SIOP) je divizí APA a respektuje EK APA Ve Velké Británii existuje etický kodex The British Psychological Society Guidelines for Professional Practice and Conduct for Occupational Psychologists „Psychologové práce a organizace si cení osobní integrity, čestnosti a respektu ke klientům a ke kolegům a snaží se zavést nejvyšší etické standardy své práce“ 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

EFPA EFPA - Evropská federace asociací psychologů : Evropský metakodex etiky a Carta Ethica (1995, 2005) Meta-Code of Ethics Accepted by General Assembly Athens, July 1995 Revised by General Assembly Granada, July 2005 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

The British Psychological Society 1. Princip rovných příležitostí a nediskriminujícího přístupu je zdůrazněn Kompetence odpovídajícím požadavkům a nárokům práce Povinnost udržovat a zvyšovat svou kvalifikaci Vědecká opatrnost, vědomí omezení současných poznatků Vyhnout se přehnaným a zveličeným tvrzením, honbě za senzacemi a povrchnosti 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Odpovědnost při používání testů podle BPS Kompetence psychologa k používání psychometrických testů a standardizovaných testovacích postupů je nezbytnou podmínkou, stejně jako respekt ke klientovi, důvěrnost a sdělování výsledků Minimalizace distresu v průběhu testování, vyhodnocování, interpretace a sdělování pouze kvalifikovanými odborníky Zpětná vazba, rada a doporučení jsou součástí etického a profesionálního přístupu Používat výhradně testy, které odpovídají standardům BPS 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Chování psychologa podle BPS Ve vztahu ke klientovi zajistit jasné osobní hranice a dodržovat je Zákaz profesionálního zneužití moci prostřednictvím manipulace a lži Ukončit poradenský vztah, když není klientovi prospěšný Ve vztahu ke kolegům dodržovat vzájemný respekt Informovaný souhlas předem je podmínkou péče či podpory (vyšetření, intervence) Informace klientovi o kvalifikaci psychologa, důvěrnosti informací a právu odvolat souhlas 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Vztah k veřejnosti a k médiím Vyjádření do médií a odborné stanovisko by mělo být vždy kompetentní, pouze v oboru psychologa Je třeba vyvarovat se rizika dezinterpretace Žádat vždy o autorizaci textu nebo záznamu Komentář musí vycházet z ověřeného zdroje informací a validních výzkumů 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Pohoda a „forma“ psychologa Vlastní bezpečí, osobní rozvoj a profesní činnost jsou prioritní Není-li schopen dělat svou práci kompetentně, neměl by ji dělat vůbec Zvážit pojistku odpovědnosti za škody Pokud vidí, že má jeho kolega problémy, měl by to ohlásit (???) Bránit se stresu a příznakům vyhoření Výuka, trénink a supervize je součástí práce, vztahy se studenty vždy korektní bez jakéhokoliv potenciálu ke zneužívání zranitelnosti studenta 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Výcvik nepsychologů podle BPS Metody se nesmí dostat do nepovolaných rukou Nepsychologové si musí být vědomi svých omezení Potřebují odborné vedení 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Situace v České republice Etický kodex Asociace klinických psychologů (1998), etický kodex psychologa Ministerstva vnitra (2007), etický kodex psychologa Hasičského záchranného sboru (2003) s 10 základními principy : zodpovědnost, kompetence, morální a právní aspekty, důvěrnost, prospěch klienta, profesionalita vztahů, používání technik, výzkum, aktivita na veřejnosti a zodpovědnost vůči zaměstnavateli Při ČMPS pracuje od roku 2005 Etická komise, členové ČMPS akceptují Etický kodex EFPA, v UPA je situace totožná 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Etický kodex ČMPS - 1998 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

EUROPSYCHOLOG – 2009 „Europsycholog“ - Evropský certifikát z psychologie (The Europsy – European Certificate in Psychology) Soubor standardů pro vzdělávání a praktický výcvik psychologů Obory psychologie : Pedagogická a školní psychologie Klinická psychologie a psychologie zdraví Psychologie práce a organizace Ostatní (např. forenzní psychologie, psychologie sportu apod.) 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Certifikát EUROPSYCHOLOG Součástí certifikátu je vedle dvoustupňového vzdělání a supervize i podpis písemného slibu o dodržování principů profesionálního jednání Certifikát uděluje Národní komise Platnost certifikátu bude 7 let Každá členská organizace EFPA musí připravit vlastní etický kodex Při porušení etického kodexu může držiteli certifikát odebrat 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Etika testování v České republice Výborná znalost metod (certifikovaný výcvik v nových metodách zajišťovaný vydavateli testů) Ohleduplný a lidský přístup ke kandidátům – zátěž jen v nezbytné míře Rovnost přístupu, zákaz diskriminace, dodržování standardních podmínek, zpětná vazba Problémy : zastaralé testy a normy, nestandardizované zahraniční testy i normy, jejichž kvalita není ověřena, on-line testování, assessment a development centra neodpovídající nárokům pracovní pozice 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Etika v koučování The International Coach Federation (ICF) vydala etický kodex v roce 1995, byl přijat českou pobočkou ČAKO v roce 2004 Dohoda o koučování se podepisuje před zahájením koučování a obsahuje veškeré podrobnosti ke koučování Evropská rada pro mentoring a koučink (EMCC) rovněž na svých webových stránkách prezentuje etický kodex se zásadami koučování 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011

Děkuji Vám za pozornost Očekávám Vaše dotazy 28.12.2018 Etika v psychologii práce a organizace Konference ČAPPO 10.2. 2011