Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POLICEJNÍ PSYCHOLOGIE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POLICEJNÍ PSYCHOLOGIE"— Transkript prezentace:

1 POLICEJNÍ PSYCHOLOGIE
VY_52_INOVACE_220226 19. února 2014 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám.

2 Policejní psychologie
je velmi mladou disciplínou pojem policejní psychologie není zatím jednoznačně definován studuje chování a prožívání věcí lidmi v situacích, v nichž jde o zachování a zajišťování zákonnosti, veřejného pořádku a hlavně bezpečnosti základní metody policejní psychologie jsou: experiment, pozorování a explorativní metody

3 Dělení policejní psychologie
psychologie osobnosti policista, pachatel, svědek, poškozený, atd. psychologie ke vztahu k jiným vědním odvětvím psychologie vyšetřování, kriminální, pořádkové, dopravní, atd. psychologie činnosti v rámci výkonu profese jednotlivých policejních služeb kriminalistika, trestní právo, správní právo, mezinárodní právo atd.

4 Dělení policejních poznatků
Okruh převzatých poznatků čerpá především z obecné psychologie, psychologie osobnosti, sociální psychologie a psychopatologii zahrnuje témata jako například orientační odhad osobnosti, problematika stresu, agrese, ovlivňování druhých apod.

5 Dělení policejních poznatků
Okruh původních poznatků Výsledek vlastních výzkumných aktivit Rozbor různých policejních situací: jednání policistů s občany, pachateli, oběťmi; sdělování nepříjemných zpráv; vyjednávaní v situaci rukojmích, apod.

6 Postavení psychologie v rámci policejní práce
Využívaná vědomě i intuitivně Policejní psychologii využívají jak školení policejní psychologové, tak i „nepsychologové“ Policejní psychologie se uplatňuje ve třech hlavních oblastech: Úsek personalistiky Úsek vzdělání a výcviku Na specializovaných pracovištích a pozicích

7 Etický kodex Příslušníci Policie České republiky, vědomi si svého poslání, spočívajícího ve službě veřejnosti, založeného na úctě a respektu k lidským právům, vyjadřují následující principy, jež chtějí sdílet a dodržovat. Každý příslušník Policie České republiky, který jedná v souladu se zákonem a Etickým kodexem Policie České republiky, si plně zaslouží úctu, respekt a podporu společnosti, jejíž bezpečnost chrání i s nasazením vlastního života.

8 Etický kodex Cílem Policie České republiky je
chránit bezpečnost a pořádek ve společnosti, prosazovat zákonnost, chránit práva a svobody osob, preventivně působit proti trestné a jiné protiprávní činnosti a potírat ji, usilovat o trvalou podporu a důvěru veřejnosti.

9 Etický kodex Základními hodnotami Policie České republiky je
profesionalita nestrannost odpovědnost ohleduplnost bezúhonnost

10 Etický kodex Závazkem Policie České republiky vůči společnosti je
prosazovat zákony přiměřenými prostředky s maximální snahou o spolupráci s veřejností, státními a nestátními institucemi, chovat se důstojně a důvěryhodně, jednat se všemi lidmi slušně, korektně a s porozuměním a respektovat jejich důstojnost, uplatňovat rovný a korektní přístup ke každé osobě bez rozdílu, v souladu s respektováním kulturní a hodnotové odlišnosti příslušníků menšinových skupin všude tam, kde nedochází ke střetu se zákony, při výkonu služby jednat taktně, korektně a vhodně uplatňovat princip volného uvážení,

11 Etický kodex používat donucovacích prostředků pouze v souladu se zákonem; nikdy nezacházet s žádnou osobou krutě, nehumánně či ponižujícím způsobem, nést odpovědnost za každou osobu, která byla omezena Policií České republiky na osobní svobodě, zachovávat mlčenlivost o informacích zjištěných při služební činnosti, zásadně odmítat jakékoliv korupční jednání, netolerovat tuto protizákonnou činnost u jiných příslušníků Policie České republiky, odmítnout dary nebo jiné výhody, jejichž přijetím by mohlo dojít k ovlivnění výkonu služby, zásadně se vyhýbat jakémukoliv jednání, které by mohlo být střetem zájmů

12 Etický kodex Závazkem vůči ostatním příslušníkům Policie České republiky je usilovat o otevřenou a partnerskou spolupráci, dbát, aby vztahy byly založeny na základě profesní kolegiality, vzájemné úcty, respektování zásad slušného a korektního jednání; jakékoliv formy šikanování a obtěžování ze strany spolupracovníků či nadřízených jsou vyloučeny, netolerovat ani nekrýt podezření z trestné činnosti jiných příslušníků Policie České republiky a trestnou činnost neprodleně oznámit; stejně tak netolerovat ani jiné jejich protiprávní jednání či jednání, které je v rozporu s Etickým kodexem Policie České republiky.

13 Etický kodex Osobním a profesionálním přístupem příslušníků Policie České republiky je nést osobní odpovědnost za svoji morální úroveň a svůj profesionální výkon, chovat se bezúhonně ve službě i mimo ni tak, aby důstojně reprezentovali Policii České republiky svým jednáním, vystupováním i zevnějškem.

14 PRAMENY Psychologie v Policii. Brno, Dostupné z: Bakalářská práce. MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ PEDAGOGICKÁ FAKULTA. Etický kodex Policie České republiky. Policie.cz: Policie České republiky [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "POLICEJNÍ PSYCHOLOGIE"

Podobné prezentace


Reklamy Google