Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOUČOVÁNÍ jako nástroj pro ROZVOJ ZMĚN POSTOJŮ A CHOVÁNÍ Jak vybírat kouče ??? Tim Šlapák Akreditovaný profesionální kouč ČAKO Acredited Senior Practitioner.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOUČOVÁNÍ jako nástroj pro ROZVOJ ZMĚN POSTOJŮ A CHOVÁNÍ Jak vybírat kouče ??? Tim Šlapák Akreditovaný profesionální kouč ČAKO Acredited Senior Practitioner."— Transkript prezentace:

1 KOUČOVÁNÍ jako nástroj pro ROZVOJ ZMĚN POSTOJŮ A CHOVÁNÍ Jak vybírat kouče ??? Tim Šlapák Akreditovaný profesionální kouč ČAKO Acredited Senior Practitioner Coach EMCC

2 OTÁZKY Z PERSONALISTIKY PRO IT MANAŽERY
Q: Kdo je to manažer? Personalistika Q: Co to znamená pro manažera IT? Koučování Q: Co je to koučování? Je jedním z nástrojů rozvoje lidí. A to velice účinným nástrojem pro dosahování změny postojů a chování. Koučováním se uvolňují skryté úrovně dovedností a postojů.

3 Diagram složitosti rozvoje znalostí, dovedností, postoje, chování
ZN znalosti DO dovednosti PO postoje CHJ chování jednotlivce CHS chování skupiny

4 Ledovec výkonového potenciálu
Skryté úrovně poznatků, dovedností a postojů, které je možno uvolnit koučováním Další dovednosti, nápady, postoje, které je možno rozvinout tréninkem Dovednosti, znalosti, postoje To, co předkládá Prostor pro koučování

5 Koučové v ČR Q: Máme dost koučů? Nebo málo? Nebo hodně?
Nedávný průzkum: 4500 osob udává, že jsou koučové z toho jen 250 kvalitních koučů. Kouč externí, interní, manažer v roli kouče. Budoucí potřeby koučování: v oblastech MED (lékařství a péče) a ED (vzdělávání)

6 Jak tedy vybírat kouče? Q: Jaké parametry brát v potaz?
Zkušenosti z dané profesní oblasti? Odborné předpoklady? Členství v asociacích? Certifikáty? Akreditace? Osobnost kouče? Profesní rozvoj kouče? Umí dobře komunikovat?

7 Jak tedy vybírat kouče? Q: Jaké parametry brát v potaz?
Diskrétnost kouče? Dodržování etiky u kouče? Stanovení a dosahování cílů? Cena? Reference? Pilotní koučování, na zkoušku, oťukání.

8 Šestero doporučení jak vybírat kouče
1. Vybírejte konkrétní osobnosti, ne pouze firmy Osobnost a kvalita kouče může být rozličná u firem renomovaných i méně známých. 2. Zohledněte reference Lidi (jméno koučovaných a kontakty na ně) Firmy (z jakých firem jsou koučovaní) Pozice (na jakých pozicích působí koučovaní dotyčného kouče) Osobní zkušenost je vždy nejcennější - dobře vypadající profil kouče nemusí být odrazem reálných výsledků profesionálního působení.

9 Šestero doporučení jak vybírat kouče
3. Kvalifikace Zajímejte se o: Akreditace - ČAKO, EMCC, ICF, nebo jiné mezinárodně uznávané. Počet odkoučovaných hodin - ideálně více než 150 hodin business koučování. Absolvované výcviky - základní úroveň > 65 hodin, zkušení > 200 hodin. Profesionální koučovací praxe - ideálně několik let. 4. „Ochutnávka" koučování Požadujte úvodní (pilotní) koučovací setkání bezplatně či se slevou a  nezávazně. Osobní zkušenost se zážitkem je cennější než jakékoliv marketingové materiály či obchodní schůzky.

10 Šestero doporučení jak vybírat kouče
5. Základní znalost oblasti koučování Kvalitní dodávku služby koučování podpoříte i dobrou znalostí oblasti koučování na straně zadavatele, který umí rozlišit Koučování, Mentorink, Poradenství, Trénink a Terapii, a absovoval alespoň úvodní trénink v koučování 6. Znalost ceny koučů (hodinové) cca Kč - tréninkové koučování u budoucích koučů, v jiném případě podezřelá cena a pravděpodobně nejde o profesionální koučování cca Kč - cena běžného profesionálního kouče nad Kč - velmi zkušený, špičkový kouč za koučování vyšších manažerských pozic: zpravidla od Kč

11 Děkuji Vám za Vaši pozornost Tim Šlapák tim.slapak@mass.cz
Mnoho zdaru ve výběru koučů a opravdovou spokojenost Vám přeje ČAKO!


Stáhnout ppt "KOUČOVÁNÍ jako nástroj pro ROZVOJ ZMĚN POSTOJŮ A CHOVÁNÍ Jak vybírat kouče ??? Tim Šlapák Akreditovaný profesionální kouč ČAKO Acredited Senior Practitioner."

Podobné prezentace


Reklamy Google