Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Některé přístupy v Evropě k metodologii měření i standardům osobnostních charakteristik a manažerských typologií Miloslav Šolc, viceprezident Unie psychologických.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Některé přístupy v Evropě k metodologii měření i standardům osobnostních charakteristik a manažerských typologií Miloslav Šolc, viceprezident Unie psychologických."— Transkript prezentace:

1 Některé přístupy v Evropě k metodologii měření i standardům osobnostních charakteristik a manažerských typologií Miloslav Šolc, viceprezident Unie psychologických asociací ČR, ředitel CAPA, a.s.

2  Přístupy ke klientům, ochrana osobních údajů a odpovědnost poradenských agentur  Příprava evropských standardů v oblasti testování osobnostních charakteristik a manažerských typologií (ITC – EFPA – EAWOP)  Podpora řízení rozvoje lidských zdrojů a sociální odpovědnosti korporací

3 Přístupy ke klientům, ochrana osobních údajů a odpovědnost poradenských agentur  80ti-letá tradice v měření a predikci úspěšnosti ke studiu, k profesní kariéře i v zaměstnání  ÚOOÚ, NBÚ, Etický kodex EFPA  Klienti, uživatelé testů, vydavatelé KUBR, M. : Poradenství pro podnikatele a manažery. CAPA : Praha, 1991 HONKANEN, M., NYMAN, K. : Handbook of good practic in personnel assessment, Helsinki, 2002, ISBN 951-9263-78-9

4 Příprava evropských standardů v oblasti testování osobnostních charakteristik a manažerských typologií (ITC – EFPA – EAWOP)  Normy – perciální; lokální; standardizační etalony – obecně např. ve vztahu k věku, pohlaví, vzdělání, regionu a specificky např. podle manažerské pozice, situace řízení, velikosti a charakteru organizační jednotky  Validita – jedná se zejména o tyto druhy validit : predikční, souběžná; interkulturní; obsahová; konstrukční  Reliabilita – vnitřní konzistence položek; retesty a jejich reliabilita; ekvivalence – reliabilita alternativních norem  Evropské standardy pro kvalifikaci uživatelů testů v oblasti hodnocení práce a organizace (severské státy, Nizozemí, španělské, německé a UK standardy)

5 Podpora řízení rozvoje lidských zdrojů a sociální odpovědnosti korporací  IAREP, IACCP, IAAP  CSR a úspěšnost firem

6 Místo závěru  Měkké rady za tvrdé měny (Klaus)  Když něco existuje, existuje to v nějakém množství a množství se dá měřit (Břicháček)  Jednoduchá a rychlá měření osobnostních charakteristik nebo spekulativní manažerské typologie mohou být pouhou inspirací, většinou jsou však zavádějící a hrubě zjednodušující  Za přísně kontrolovaných podmínek … se živý organismus chová jak se mu právě zachce (Murphy)


Stáhnout ppt "Některé přístupy v Evropě k metodologii měření i standardům osobnostních charakteristik a manažerských typologií Miloslav Šolc, viceprezident Unie psychologických."

Podobné prezentace


Reklamy Google