Význam vlivu rodiny a mapování rodinných dovedností v prevenci užívání alkoholu a návykových látek u dětí a dospívajících Čablová, L., Csémy, L., Jurystová,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Setkání partnerů projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Dne 23.září 2013 Ústí nad Labem.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Komise pro podmíněné propuštění (KPP) Společný projekt PMS CR, VS ČR a Českého helsinského výboru.
Kateřina Janovská.  Prodlužující se věk odchodu do důchodu = nutnost podávat plný pracovní výkon v seniorském věku  + zatížení v domácnosti + častá.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Pojem přeměna obchodní společnosti
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Vnitropodniková komunikace ve vybraném subjektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Podpora krajského akčního plánování
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
REZERVY ČESKÉHO TRHU PRÁCE A JEHO BUDOUCNOST
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Název projektu: Moderní škola
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Poměr v základním tvaru.
2. seminární úkol - projekt
Vykazování postupu nebo stavu
Digitální učební materiál
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Posilování vlivu rodiny a mapování rodinných dovedností v prevenci užívání alkoholu u dětí a dospívajících Čablová, L., Csémy, L., Gabrhelík, R., Jurystová,
Děti odsouzených rodičů
za akademický rok 2016/2017 Hana Kolářová proděkanka LF UP
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
1.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Poměr v základním tvaru.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Dotazníkové šetření II – koncepce a nastavení
Počty rozdaných, odevzdaných, vyřazených a použitých dotazníků
Přijetí nebo odmítání žáků s poruchou autistického spektra vrstevníky?
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Význam vlivu rodiny a mapování rodinných dovedností v prevenci užívání alkoholu a návykových látek u dětí a dospívajících Čablová, L., Csémy, L., Jurystová, L., Gabrhelík, R. Konference Primární prevence rizikového chování Praha, 7. – 8. 11. 2011

Realizátor studie a partneři projektu IREFREA, Španělsko Prevence, výzkum, studium rizikových faktorů, evaluace a implementace preventivních programů Univerzita Karlova v Praze, Centrum adiktologie Liverpool John Moores University, UK UTRIP, Slovinsko Prevence rizikového chování STAD, Švédsko Prevence užívání alkoholu a návykových látek Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Cíle výzkumné studie Zjistit fakta o možnostech posilování rodin v prevenci Zkoumat možnosti preventivních aktivit v rámci rodiny Realizovat dotazníkové šetření pomocí sběru dat od rodičů a dětí zjišťující výskyt rizikového chování Zmapovat síť a úroveň rodičovských organizací Spolupracovat s těmito organizacemi Zpracovat příklady „dobré praxe“ do jednotné formy Nastavit strategický plán pro diseminaci hlavních zjištění Zajistit jejich rozšíření skrz organizační síť. strana 3 Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Výzkumný soubor Adolescenti - žáci a studenti ze základních či středních škol z Prahy, Středočeského kraje, Ústeckého kraje a Moravskoslezského kraje. Předpokládaný celkový počet 1500 adolescentů. Rodiče žáků a studentů z Prahy, Středočeského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Předpokládaný celkový počet cca 500 dotazníků – nelze očekávat 100 % účast rodičů. Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Kvantitativní část: dotazníková studie Pro kvantitativní část studie byly ve spolupráci partnerů studie vytvořeny dva dotazníky: A) Dotazník pro žáky/studenty B) Dotazník pro rodiče Dotazníky byly distribuovány výzkumnými asistenty na školy a prostřednictvím dětí rodičům. Rodiče je po vyplnění odeslali poštou na naši adresu. Pro zvýšení návratnosti byl vytvořen speciální on-line dotazník pro rodiče - dostupný na: www.efe-studie.cz Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Dimenze dotazníků Dotazníky zjišťují hodnoty na škálách: Škála rodinných pravidel Škála komunikace v rodině Škála kontroly – zvlášť pro otce a matku Škála rodičovské vřelosti - zvlášť pro otce a matku Škála problémů s chováním dítěte Dimenze jsou sledovány v obou dotaznících Jak vnímá chování rodičů dítě i jak hodnotí své vlastní chování rodiče. 27/12/18

Škála rodičovské kontroly MOJE MATKA/ OTEC… Se stará o to, abych přesně věděl/a, co smím a nesmím dělat. Mi říká, kdy přesně mám být doma, když jdu ven. Mi vždy říká, jak se mám chovat. Uznává hodně pravidel a trvá na jejich dodržování. Mi dává tolik svobody, kolik já chci Mi přesně říká, jak mám dělat svou práci (např. úkoly) Nechá mě jít kam chci, aniž bych se musel/a ptát. Klade důraz na to, abych udělal/a přesně to, co jsem řekl/a. Nechává mě jít ven, kdykoli chci. Ráda by mi říkala, co mám neustále dělat. Mi dává práci (úkoly) a nedovolí mi dělat cokoliv jiného, než ji/je mám hotové. Mě nechává dělat, to co chci. Chce mít pod kontrolou, vše co dělám. zkrácený název prezentace 27/12/18

Škála rodičovské vřelosti MOJE MATKA/ OTEC… Říká o mně pěkné věci. Mé matce mohu lehce říkat věci, které jsou pro mě důležité. Se skutečně zajímá o to, co dělám. Mi dává pocítit, že jí na mně záleží a že mě chce. Mi dává pocítit, že to co dělám, je důležité. Se zajímá o to, co si myslím, a ráda se mnou o tom mluví. Mi dává najevo, že mě má ráda Se mnou jedná laskavě a vlídně. zkrácený název prezentace 27/12/18

Dotazníky pro žáky a studenty Celkem se do výzkumu zapojilo 21 škol v tomto složení: Praha – 8 škol (4 ZŠ, 4 SŠ) Mělnicko (Středočeský kraj) – 13 škol (7 ZŠ, 6 SŠ) V Praze bylo distribuováno celkem 640 dotazníků pro žáky. 23 dotazníků vyřazeno 617 dotazníků k analýze (96,4 % z distribuovaných) Ve Středočeském kraji bylo distribuováno 646 ks dotazníků pro žáky Žádný dotazník nebyl vyřazen (100% návratnost). Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Dotazníky pro rodiče 1286 Dotazníků pro rodiče 640 ks v Praze a 646 ks ve Středočeském kraji Dotazníky byly předány prostřednictvím výzkumných asistentů žákům, kteří jej předali svým rodičům. Rodiče poté vyplněný dotazník vložili do předem ofrankované obálky a odeslali poštou. V této podobě se navrátilo 356 dotazníků, z nichž po eliminaci nesprávně vyplněných, zůstalo 327 ks. Prostřednictvím online dotazníku se zatím vrátilo jen 23 ks vyplněných dotazníků. Celkem k dispozici 348 dotazníků (27 % z distribuovaných) Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Zpracování výsledků a analýza dat Po vyřazení neúplně či chybně vyplněných dotazníků byly dotazníky odeslány k elektronickému zpracování do Velké Británie. Zde byly všechny dotazníky naskenovány a archivovány v elektronické podobě, která umožňuje jejich analýzu – zpracování v programu SPSS. V současné době byl vytvořen soubor všech dat od všech partnerů a probíhají první statistické analýzy. Posilování vlivu rodiny – EFE 20/10/2011

Frekvence pití alkoholu u dětí a dospívajících % Platná % Kumulativní % Validní Nikdy 220 17,4 17,9 < měsíc 305 24,1 24,8 42,7 měsíčně 236 18,7 19,2 61,9 týdně 216 17,1 17,6 79,4 2-4 x/ týden 66 5,2 5,4 84,8 denně 21 1,7 86,5 nevím 166 13,1 13,5 100 Celkem 1230 97,4 Missing 33 2,6 1263 strana 12 zkrácený název prezentace 27/12/18

Kuřácký status u dětí a dospívajících Frekvence % Platná % Kumulativní % Validní Nikdy 338 26,8 27,3 Jedenkrát 348 27,6 28,1 55,3 Ex-kuřák 200 15,8 16,1 71,5 < 1 týden 76 6 6,1 77,6 1 - 6 /týden 65 5,1 5,2 82,8 > 6/týden 213 16,9 17,2 100 Celkem 1240 98,2 Missing   23 1,8 1263 strana 13 zkrácený název prezentace 27/12/18

Užívání marihuany u dětí a dospívajících Frekvence % Platná % Kumulativní % Validní Nikdy 849 67,2 69,5 V posl. 30 dnech 93 7,4 7,6 77,1 V posl. 12 měs. 117 9,3 9,6 86,7 Celoživotní 163 12,9 13,3 100 Celkem 1222 96,8 Missing   41 3,2 1263 strana 14 zkrácený název prezentace 27/12/18

Prevalence užívání návykových látek Prevalence jsou u všech tří návykových látek (alkohol, tabák a marihuana) statisticky významné podle věkových skupin. Ve vyšších věkových skupinách je i vyšší prevalence užívání. Ve vztahu k pohlaví je užívání alkoholu a marihuany statisticky vyšší u chlapců. V případě kouření se prevalence dle pohlaví neliší. strana 15 zkrácený název prezentace 27/12/18

Užívání alkoholu v závislosti na pohlaví a věkové skupině Alkohol týdně a více než jednou týdně Celkem Ne Ano   Chlapci Věk. skupina 10 - 13 Počet 148 19 167 % ve věkové skup. 33,40% 9,70% 26,20% 14 - 15 146 48 194 33,00% 24,60% 30,40% 16 - 18 149 128 277 33,60% 65,60% 43,40% Dívky 168 2 170 36,30% 2,10% 173 31 204 37,40% 32,00% 36,40% 122 64 186 26,30% 66,00% 33,20% strana 16 zkrácený název prezentace 27/12/18

Užívání alkoholu v závislosti na pohlaví a věkové skupině – graf výsledků

Kouření v závislosti na pohlaví a věkové skupině Pravidelné kouření Celkem Ne Ano   Chlapci Věk. skupina 10 - 13 Počet 157 9 166 % ve věkové skup. 31,30% 6,40% 25,90% 14 - 15 40 197 28,40% 30,70% 16 - 18 187 92 279 37,30% 65,20% 43,50% Dívky 165 5 170 37,50% 4,00% 30,10% 168 39 207 38,20% 31,20% 36,60% 107 81 188 24,30% 64,80% 33,30% strana 18 zkrácený název prezentace 27/12/18 18

Kouření v závislosti na pohlaví a věkové skupině – graf výsledků

Marihuana v závislosti na pohlaví a věkové skupině Marihuana v posl. roce Celkem Ne Ano   Chlapci Věk. skupina 10 - 13 Počet 154 7 161 % ve věkové skup. 30,20% 5,70% 25,50% 14 - 15 162 35 197 31,80% 28,70% 31,20% 16 - 18 194 80 274 38,00% 65,60% 43,40% Dívky 165 1 166 34,30% 1,20% 29,50% 180 27 207 37,40% 33,30% 36,80% 136 53 189 28,30% 65,40% 33,60% strana 20 zkrácený název prezentace 27/12/18

Marihuana v závislosti na pohlaví a věkové skupině – graf výsledků

Výskyt rizikového chování u dětí ve vztahu k výchovným stylům rodičů Ve vztahu k užívání alkoholu ve frekvenci jednou týdně a častěji se jako statisticky významná ukázala vnímaná vřelost ze strany otce (p<0,001) a matky (p<0,001). Výskyt pravidelného kouření byl statisticky významný v souvislosti s percepcí vyžadování rodinných pravidel (p<0,001), mírou rodičovské kontroly (p<0,05) a vřelostí ze strany otce i matky (p<0,001). Užívání marihuany v posledním roce se ukázalo jako statisticky významné ve vztahu k vnímání vyžadování rodinných pravidel (p<0,05), mírou matčiny kontroly (p<0,01) a vřelostí ze strany otce i matky (p<0,01). Žádné rozdíly nebyly zaznamenány pokud jde o míru diskutování různých problémů s rodiči. Vztahy jsou velmi podobné u všech tří rizikových látek. Škálové průměry jsou sice z hlediska skupin statisticky významné, klinický význam z hlediska velikosti bodového rozdílu není velký. Více podkladů pro interpretace přinese vyhodnocení výpovědí rodičů oproti odpovědím dětí, které se právě zpracovává.

Děkuji za pozornost cablova@adiktologie.cz Posilování vlivu rodiny – EFE 07/11/2011