Digitální gramotnost Informatické myšlení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Advertisements

Strategie celoživotního učení ČR Konference SVES 13. října 2010, Praha Jitka Krmíčková.
VZDĚLÁVÁNÍ INFORMATIKY NA VYSOKÝCH ŠKOLÁCH & POTŘEBY PRAXE Mgr. Petr Suchánek, Ph.D. Ing. Dominik Vymětal, DrSc.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu Přednáška č. 4 AR 2014/2015.
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
Chcete se něco dozvědět o naší škole? Potom …VstupteVstupte.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Provázanost výsledků učení, vyučovacích a hodnoticích metod Zkušenosti ZČU Brno Praha.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Německý jazyk Vánoce Online diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec Vyučující: Mgr. Renata Šípová Expert: Mgr. Jana.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Projekt „Diagnostika stavu znalostí a dovedností žáků v česko–slovenské příhraniční oblasti se zaměřením na jejich rozvoj“ Fyzika pro 3. stupeň Autor:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP Vzdělávání ředitelů středních škol Kraje Vysočina Téma: Prezentuje: Ing. Josef Crha, ředitel SŠT Žďár nad.
Držitel certifikátu kvality ISO 9001 a ISO 14001
Maturita 2017.
Revize ICT kurikula První odborný panel PPUČ pro digitální gramotnost
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Základní učební dokumenty
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Plánování ve školní tělesné výchově
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Moderní škola
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
SOFTWARE OSOBNÍHO POČÍTAČE
Zvuky hudebních nástrojů
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_71
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_13
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Andragogika Vzdělávání.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Maturita 2018.
Strategie digitálního vzdělávání na pomoc při změnách kurikula
11. Program podpory zdraví v mateřské škole (Havlínová):
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
vedoucí odd. pro kurikulum odborného vzdělávání
Krajský metodický kabinet MATEMATICKÉ GRAMOTNOSTI
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
reg. číslo projektu: ​ CZ /0.0/0.0/17_052/
Podpora práce učitelů Podpora budování kapacit pro rozvoj základních pre/gramotností v předškolním a základním vzdělávání.
Klíčové aktivity projektu
Akční plán - plánované společné aktivity
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
Školní vzdělávací program CONSTANTIA – SAPIENTIA – PIETAS – VIRTUS VYTRVALOST – MOUDROST – SPRAVEDLNOST – UŠLECHTIOST.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Digitální gramotnost Informatické myšlení Třetí setkání odborného panelu k digitální gramotnosti a informatickému myšlení 22. 6. 2018

Jaký je rozdíl mezi informatickým myšlením a digitální gramotností? na co se dnes zaměříme Jaký je rozdíl mezi informatickým myšlením a digitální gramotností? a jak je rozvíjet…

digitální gramotnost NÚV, 2016 DG: soubor digitálních kompetencí (vědomostí, dovedností, postojů, hodnot), které jedinec potřebuje k bezpečnému, sebejistému, kritickému a tvořivému využívání digitálních technologií při práci, při učení, ve volném čase i při svém zapojení do společenského života. průřezové klíčové kompetence, tj. kompetence, bez kterých není možné rozvíjet u žáků plnohodnotně další klíčové kompetence základní charakteristikou je schopnost aplikace v kontextu – využití digitálních technologií při nejrůznějších činnostech, při řešení nejrůznějších problémů proměnlivost v čase v závislosti na tom, jak se mění způsob a šíře využívání digitálních technologií ve společnosti a v životě člověka

informatické myšlení NÚV 2016 IM: způsob uvažování, které jedinci umožňuje rozpoznávat informatické aspekty světa a využívat informatických prostředků k porozumění a uvažování o přirozených i umělých systémech a procesech. Informaticky myslící jedinec (žák) při řešení nejrůznějších životních situací cílevědomě a systematicky volí a uplatňuje optimální postupy. K tomu využije schopnosti: rozpoznávat a formulovat problémy s ohledem na jejich řešitelnost získávat, zaznamenávat, uspořádávat, strukturovat, předávat data a informace rozkládat systémy a procesy na části, odhalovat jejich vztahy a strukturu, modelovat situace vytvářet a formulovat postupy a řešení, která lze přenechat k vykonání jinému člověku nebo stroji vytvářet formální popisy skutečných situací a pracovních postupů testovat, analyzovat, vyhodnocovat, porovnávat a vylepšovat uvažovaná řešení

revize rámcových vzdělávacích programů NÚV 2018 Vzdělávací oblast Průřezové kompetence (klíčové) https://goo.gl/jZkBLq Informatika Data, informace a modelování Algoritmizace a programování Informační systémy Počítač a jeho ovládání Digitální gramotnost Člověk, společnost a digitální technologie Tvorba digitálního obsahu Informace, sdílení a komunikace v digitálním světě Ostatní VO Jazyk a jazyková komunikace Matematika a její aplikace Člověk a společnost Člověk a příroda Umění a kultura Člověk a zdraví Člověk a svět práce

revize rámcových vzdělávacích programů v čem spočívá změna Doposud (většinou) Digitální technologie jako cíl - zaměřeno na ovládání technologií (tabulkový procesor) Schopnost pracovat s DT jako cíl jednoho oboru Aplikační rovina se měla stát součástí ostatních oborů, popis ale nebyl rozpracován Jinak (a lépe) Digitální technologie jako prostředek - zaměřeno na činnosti/problémy při kterých se DT využívají (zpracování dat) Schopnost pracovat s DT jako dílčí cíle jednotlivých oborů Aplikační rovina popsána v DG jako kompetence, jež mají základ ve (všech) vzdělávacích oborech a uplatňují (rozvíjejí) se při školní práci ve všech předmětech Vzdělávací obor Informatika zaměřen na rozvoj informatického myšlení a porozumění principům, na kterých DT pracují

revize rámcových vzdělávacích programů v čem spočívá změna Digitální gramotnost Český jazyk Cizí jazyk Matematika Informatika Člověk a jeho svět Dějepis Výchova k občanství Fyzika Přírodopis Zeměpis Chemie Hudební výchova Výtvarná výchova Výchova ke zdraví Tělesná výchova Člověk a svět práce

dotazy? kontakt Daniela Růžičková NÚV Weilova 1271, Praha 10 daniela.ruzickova@nuv.cz

Děkuji