Na Šachtě 497/9, Praha 7 – Holešovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Advertisements

Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Nástroje územního plánování
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
Michal Musil 10. listopadu 2011
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
Eva Měráková, Lenka Jandová
REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM PRO NUTS2 JIHOVÝCHOD POSOUZENÍ VLIVŮ KONCEPCE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (SEA) Ing. Petr Mynář INVESTprojekt NNC, s.r.o. Brno, 4.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Půda – složka životního prostředí
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
Požadavky na vypracování rozptylových studií
Životní prostředí v konceptu ÚP hl. m. Prahy Ing. arch. Martin Říha.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Politika územního rozvoje ČR 2008 Hodnocení vlivů na evropsky významné lokality a ptačí oblasti Ondřej Volf, 2008.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Správní právo 3 Přednáška č. 6 JUDr. Veronika Vlčková
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
1 ÚZEMNÍ PLÁN RYCHVALD AKTUÁLNÍ STAV POŘIZOVÁNÍ ZASTUPITELSTVO MĚSTA
1 ZASTAVĚNÉ ÚZEMÍ A VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ Mgr. ing. Petr Lepeška Ministerstvo pro místní rozvoj 2007.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Územně analytické podklady Seminář pro pracovníky stavebních úřadů a úřadů územního plánování Jihomoravského kraje Brno, Ing. arch. Zita Řehůřková.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Příklad k metodickému pokynu porada ÚÚP
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 1. část Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Posuzování vlivů na ŽP Jana Dudová.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
Pořizovatelská praxe Poznámky k pořizování územně plánovací dokumentace: Problematika zastavěnosti pozemku, indexu zastavěnosti Územní studie – konzultace,
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Zkrácený postup pořizování aktualizace ZÚR
územního plánování na obcích v roce 2007
Na Šachtě 497/9, Praha 7 – Holešovice
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Transkript prezentace:

Na Šachtě 497/9, 170 00 Praha 7 – Holešovice VYHODNOCENÍ VLIVŮ ÚP HL. M. PRAHY (METROPOLITNÍ PLÁN) NA UDRŽITELNÝ ROZVOJ ÚZEMÍ k projednání dle § 50 stavebního zákona I. Obsah, struktura, metodika Atelier T-plan, s.r.o. Na Šachtě 497/9, 170 00 Praha 7 – Holešovice 27. 06. 2018

O ČEM TO DNES BUDE ? Obsah a struktura dokumentace VVURÚ Vyhodnocení vlivů návrhu MPP na životní prostředí (SEA) Metodika Vlivy na ovzduší, vlivy hluku, vlivy na obyvatelstvo a lidské zdraví Vlivy na ostatní složky životního prostředí Hlavní závěry Vlivy na EVL a PO Natura 2000 Vyhodnocení vlivů na udržitelný rozvoj území (shrnutí)

Obsah VVÚRÚ (příloha č. 5 vyhl. č. 500/2006 Sb., ve znění p. p.) Vyhodnocení vlivů na životní prostředí dle přílohy SZ („SEA“) Vyhodnocení vlivů na EVL a PO (Natura 2000) Vyhodnocení vlivů na skutečnosti zjištěné v ÚAP HMP Případné vyhodnocení vlivů na jiné skutečnosti, nepodchycené v ÚAP Vyhodnocení přínosu k naplnění priorit udržitelného rozvoje dle ZÚR HMP VVURÚ - shrnutí

OBSAH A STRUKTURA DOKUMENTACE VVURÚ 1. Textová část Vyhodnocení vlivů na životní prostředí dle přílohy stavebního zákona Vyhodnocení vlivů na EVL a PO dle § 45i zák. o ochraně přírody a krajiny Vyhodnocení vlivů dle bodů C. – F. přílohy č. 5 k vyhl. 500/2006 Sb. ve znění p. p.

OBSAH A STRUKTURA DOKUMENTACE VVURÚ 2. Textové a tabulkové přílohy 1. Výtah z návrhu Územního plánu hl. města Prahy (Metropolitní plán) 2. Rozptylová studie (včetně grafických příloh) 3. Akustické posouzení – Textová část 4. Studie zdravotních rizik 5. Vyhodnocení požadavků příslušného orgánu na dokumentaci SEA 6. Přehled zastavitelných lokalit – základní charakteristiky 7. Hodnotící tabulky lokalit a záměrů dopravní a technické infrastruktury (CD) 8. Oblasti s možným výskytem kumulativních a synergických vlivů (charakteristika dle lokalit) 9. Hodnotící tabulky kumulativních a synergických vlivů dle oblastí 10a. Signální identifikace vzniku kumulativních a synergických vlivů z důvodu prostorových interakcí (nezastavitelné přírodní plochy) 10b. Signální identifikace vzniku kumulativních a synergických vlivů z důvodu prostorových interakcí (nezastavitelné rekreační plochy)

OBSAH A STRUKTURA DOKUMENTACE VVURÚ 3. Výkresová část A.I.1. Vlivy na obyvatelstvo (1:25 000) A.1.2. Vlivy na kulturní, historické, architektonické a urbanistické hodnoty (1:25 000) A.II. Vlivy na vodu (1:25 000) A.III.1. Vlivy na flóru, faunu a biodiverzitu - zvláštní ochrana přírody (1:25 000) A.III.2. Vlivy na flóru, faunu a biodiverzitu - obecná ochrana přírody (1:25 000) A.III.3. Vlivy na krajinu (1:25 000) A.IV. Vlivy na půdu - ZPF a PUPFL (1:25 000) A.V. Vlivy na horninové prostředí (1:25 000) A.VI. Kumulativní a synergické vlivy (1:25 000)

OBSAH A STRUKTURA DOKUMENTACE VVURÚ 4. Grafická schémata A.1 – A.7 Analytická Bonita klimatu Vodohospodářský význam území + záplavová území Přírodní potenciál + zastoupení krajinných hodnot Výskyt nejkvalitnějšího ZPF (I. + II. TO), Lesnatost, Těžba surovin + geologická rizika Změna výměry ZPF / lesnatosti / zastavěných a ost. ploch Kulturní a historické hodnoty A.8a - e Oblasti možného výskytu K+S vlivů z důvodu: prostorové koncentrace navrhovaných aktivit vysoké koncentrace environmentálních hodnot vysoké koncentrace krajinných a kulturně historických hodnot vysoké intenzity dosavadního využití území vysoké nadlimitní zátěže obyvatelstva

VYHODNOCENÍ VLIVŮ ÚP HL. M VYHODNOCENÍ VLIVŮ ÚP HL. M. PRAHY NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (dle přílohy Stavebního zákona) Východiska obecné požadavky na posuzování vlivů ÚPD na životní prostředí, vyplývající z judikátů Nejvyššího správního soudu a krajských soudů; konkrétní požadavky na obsah a rozsah vyhodnocení vlivů uplatněné příslušným orgánem k návrhu Zadání ÚP hl. m. Prahy rozsah řešeného území a podrobnost měřítka; inovativní přístup projektanta k řešení územního plánu metodické doporučení pro vyhodnocení vlivů PÚR ČR a ZÚR na životní prostředí (Věstník MŽP ČR č. 02/2015)  modifikace s ohledem na: obsah a formu zpracování MPP, specifické vlastnosti území hl. m. Prahy obsah ÚAP HMP

HLAVNÍ ČÁSTI A METODA POSOUZENÍ SEA Analytická - kapitoly 1. až 5. Hodnotící - kapitoly 6, 7 a 9 Závěry a doporučení - kapitoly 8, 10, 11. Metoda „ex ante“ (paralelně se zpracováním MPP vč. konzultací projektanta MPP a SEA týmu) Fáze 1: 07 – 11/2015 Fáze 2: 10/2017 – 02/2018

SEA – Analytická část (1) „Strategická“ osa (kap. 1. + 2.) koncepční a strategické dokumenty (ČR / HMP) cíle ochrany ŽP dosažitelné (aspooň částečně) nástroji územního plánování sada „referenčních cílů ochrany životního prostředí“ ( kap. 9.) „Složková“ osa popis dosavadního vývoje a současného stavu složek ŽP + předpokládaný vývoj bez uplatnění MPP (kap. 3) hlavní charakteristiky, jevy a problémy, které mohou být uplatněním MPP ovlivněny (kap. 4. a 5.)  vstupní podklad pro posouzení kumulativních a synergických vlivů řešení MPP. prostorová analýza složková analýza

SEA – Analytická část (2) Složková osa - dle témat ovzduší a klima obyvatelstvo a hygiena prostředí (hluková zátěž) povrchové a podzemní vody půda (ZPF, PUPFL) horninové prostředí (nerostné suroviny a geologická rizika) flóra, fauna, biologická rozmanitost krajina kulturní, architektonické a archeologické dědictví, hmotné statky  Textová část / Výkresy / Grafická schémata

SEA – Podklad pro posouzení K+S vlivů Složková analýza (1) Diferenciace území dle prostorového rozložení, resp. koncentrace sledovaných jevů (hodnot, limitů, charakteristik…)  Identifikace nejhodnotnějších nebo nejvíce zatížených oblastí 100 m Gridová analýza – „normalizovaná územní jednotka“ Grafická schémata A.1 – A.7 A.1 – A.5 + A.7  „stav“ A.6a – A6c  „změna“ 2004 - 2014 3 „mutace“ T+R plochy MPP dopravní a technická infrastruktura MPP zastavitelné území – rozdíly MPP a platného ÚP SÚ HMP (odlišný metodický přístup obou ÚPD)  vývoj bez provedení MPP

SEA – Podklad pro posouzení K+S vlivů Složková analýza (3) Oblasti s možným výskytem kumulativních a synergických vlivů z důvodu: vysoké koncentrace environmentálních hodnot (zelená barva - voda, ZPF, PUPFL, horninové prostředí, biodiverzita, flóra, fauna, krajina) vysoké koncentrace krajinných a kulturně historických hodnot (žlutá barva) nadlimitní zátěže obyvatelstva (ovzduší, hluk - modrá barva) vysoké intenzity dosavadního využití území Grafická schémata A.8b – A8.e (2 „mutace“) T+R plochy MPP Dopravní a technická infrastruktura MPP výkres A.VI. (1:25 000)

SEA – Hodnotící část – kap. 6. (1) Hodnotící tabulky – příloha 7 (pouze na CD) Lokality (dle struktury)  4 419 str. Dopravní infrastruktura  1 395 str. Technická infrastruktura  706 str. Struktura tabulek A. Základní údaje (dle krycího listu) B. Návrh MPP (T+R plochy + další údaje dle krycího listu) C. Charakteristiky, hodnoty a limity v rámci vymezené plochy dle témat rozsah zastoupení daného jevu (v % na celkové výměře lokality / plochy) D. Identifikace a vyhodnocení vlivů (vč. K+S) E. Závěr výsledek posouzení návrh opatření pro eliminaci, omezení nebo kompenzaci zjištěných vlivů

SEA – Hodnotící část – kap. 6 (2) Hodnocení významosti vlivu  Likertova škála -2  potenciálně významný negativní vliv (vždy návrh opatření) -1  potenciálně mírně negativní vliv 0  bez vlivu nebo zanedbatelný vliv +1  potenciálně mírně pozitivní vliv +2  potenciálně významný pozitivní vliv ?  význam ani rozsah vlivu nelze stanovit Rozlišení vlivů časové (trvalé / přechodné) dle typu (primární / sekundární) kumulativní a synergické vlivy (složkové / prostorové)

+ GIS analýza

Hodnotící tabulka části A-C

Hodnotící tabulka část D1

SEA – Hodnotící část – kap. 6 (4) Vlivy přesahující hranice území HMP s využitím „SEA“: ZÚR hl. města Prahy ve znění aktualizace č. 1 ZÚR Středočeského kraje ve znění 1. a 2. aktualizace. Kumulativní a synergické vlivy hodnotící tabulky „záměrů“K+S vlivy posuzovaného záměru ve spojení se záměry, lokalizovanými v jeho nejbližším okolí; rozptylová a akustická studie zpracovány pro celé území HMP do modelových výpočtů vstupují všechny navrhované záměry výsledky výpočtů již zohledňují jejich vzájemné působení jednotlivých vlivů 5 typů oblastí možného výskytu K+S vlivů, vymezených na podkladě prostorové a složkové analýzy (viz grafická schémata A.8a – A.8e + tabulková příloha č. 9) vyhodnocení prostorových interakcí nezastavitelných přírodních a rekreačních lokalit (tabulkové přílohy č. 10a a 10b) se zastavitelnými transformačními a rozvojovými lokalitami, se zastavitelnými transformačními a rozvojovými plochami ve stabilizova-ných oblastech.

SEA – Podklad pro vyhodnocení K+S vlivů (Prostorová analýza) Identifkace oblastí zvýšené prostorové koncentrace navrhovaných T+R ploch + ploch dopravní a technické infrastruktury  Gridová analýza – „normalizovaná územní jednotka“ 250 m Podchycení záměrů do vzdálenosti cca 400 – 500 m Oblasti možného výskytu K+S vlivů z důvodu prostorové koncentrace navrhovaných aktivit grafické schéma A.8a (2 „mutace“) T+R plochy MPP Dopravní a technická infrastruktura MPP výkres A.VI. (1:25 000) UKÁZKA !

Oblasti možného vzniku K+S vlivů z důvodu prostorové koncentrace navrhovaných aktivit

Vzájemné vztahy složek životního prostředí při posuzování K+S vlivů č. Složka ŽP 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Ovzduší (obyvatelstvo)   X Hluk (obyvatelstvo) Voda ZPF PUPFL Horninové prostředí Biodiverzita, flóra, fauna Krajina Kult. a historické hodnoty

+ + + + Oblasti možného vzniku K+S vlivů + 8.a Prostorová koncentrace záměrů (48) 8.c Výskyt krajinných a kult.- hist. hodnot (20) 8.b Výskyt env. hodnot (57) + + + 8.e Nadlimit. ovzduší + hluk (5) 8.d Intenzita stáv. využití území (5) + +

Příl. 8: Oblasti s možným výskytem K+S vlivů (charakteristika dle lokalit)

Příl. 9 Hodnotící tabulka K+S vlivů (dle oblastí)

Příl. 10a+b: Signální identifikace vzniku K+S vlivů z důvodu prostorových interakcí (nezastavitelné přírodní / rekreační plochy) +

A.VI. Výkres kumulativních a synergických vlivů legenda +

A.VI. Výkres kumulativních a synergických vlivů (výřez)

Hodnotící tabulka části D2 + E

SEA – Hodnotící část Varianty (kap. 7) Návrh Metropolitního plánu je zpracován jako invariantní a takto je i posuzován. Pražský silniční okruh (SOKP) variantně posouzen v rámci aktualizace č.1 ZÚR HMP a v rámci 2. aktualizace ZÚR Středočeského kraje , SEA dokumentace přebírá, resp. respektuje tyto závěry*) a v rámci posouzení Metropolitního plánu posuzuje pouze doporučenou variantu. *) § 10b odst. 3 ZOPV

SEA – Opatření a závěry Popis opatření (kap. 8) Vstupy: Zjištění a vyhodnocení potenciálních vlivů (kap. 6) Hodnotící tabulky „záměrů“ (příloha č. 7) – „předběžný“ výčet opatření  Opatření: koncepční  tj. požadavky na úpravy, doplnění nebo vypuštění jednotlivých „výroků“ MPP prostorová  požadavky na prostorové vymezení navrhovaných ploch s cílem minimalizace vlivů na potenciálně dotčené složky životního prostředí, projektová  požadavky na řešení identifikovaných problémů v dalších fázích projektové přípravy záměrů včetně „projektové“ EIA. Na základě četnosti a obsahové podobnosti opatření společná  s platností pro celý Metropolitní plán nebo jeho významnou část (např. „lokality“, silniční nebo elektroenergetická infrastruktura atp.) specifická  pro jednotlivé lokality nebo plochy.  Podklad pro návrh požadavků a podmínek pro rozhodování ve vymezených plochách (viz kap. 11.).

SEA – Hodnotící část Zapracování cílů ochrany životního prostředí (kap Ve vztahu k „sadě referenčních cílů“ (viz kap. 2) Tabelární hodnocení téma (složka) životního prostředí referenční cíl způsob zohlednění daného cíle v konkrétní prioritě nebo prioritách doporučení případných úprav a doplnění

SEA – Monitoring - ukazatele (kap. 10) Databáze ÚAP hl. města Prahy Existující databáze orgány územního plánování MŽP ČR ostatními ústředními úřady prostřednictvím pověřených organizací. Kritérium - přímá vazba na uplatňování posuzovaných koncepcí a dále dostupnost těchto údajů pro orgány územního plánování. Požadavky § 10h ZOPV (sledování vlivů koncepce) - v rámci územního plánování  § 19, odst. 1, písm. a) SZ § 28 odst. 1 SZ v rozsahu celého území hlavního města.

SEA – požadavky na rozhodování ve vymezených plochách (kap. 11) Podklad – kap. 8 Opatření, která je možné zcela nebo alespoň z části uplatnit prostřednictvím nástrojů územního plánování Úprava dikce do podoby výroku Odůvodnění na základě zjištění v předchozích částí posouzení. Konkrétně  v pokračování…

Děkuji za pozornost (zatím) 