Sběr údajů o použití rozpouštědel.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Rejstřík škol a školských zařízení Seminář pro ředitele škol zřizovaných LK.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Základní povinnosti v ochraně ovzduší – Úvod do problematiky VOC Ing. Zbyněk Krayzel
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Vyhodnocení chodu NO x na dvou stanovištích měřící sítě v Brně za období Vedoucí práce: Ing. Jan Svoboda, CSc. Vypracoval: Miloš Veselý.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELI-2.4 NEBEZPEČNÝ ODPAD.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.03 Ročník3. ročník.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 SMĚRNICE O NÁRODNÍCH EMISNÍCH STROPECH Gijs van Luyn InfoMil.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 Vodní hospodářství EU – výkon státní správy na regionální.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Spotřební a energetické daně
Postup při zřizování obchodní společnosti
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Pojem přeměna obchodní společnosti
PŘESHRANIČNÍ VLIVY Gijs van Luyn InfoMil
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Sekundární právo v oblasti sociální politiky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Ochrana ovzduší.
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Název: Normy spotřeby času Autor: Ing. Petr Mareš
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Zpráva o uplatňování územního plánu
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Přehled nejdůležitějších novinek
Spotřební a energetické daně
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Zpráva ČR o implementaci směrnice 1999/13/ES o používání organických rozpouštědel. Radostovice
DOMOVNÍ ROZVODY * přípojky nn *
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Registr spaloven odpadů
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Revize BREF STS Zkušenosti provozovatele Jiří Podlipný PSU
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Novelizace legislativy ve vztahu k RM ovocných rodů a druhů, podmínky pro UŘ v roce 2018 Lísek,
EVROPSKÁ UNIE.
Změna rozsahu definice elektrozařízení
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Sběr údajů o použití rozpouštědel. Český hydrometeorologický ústav Radostovice 13. – 15. 9. 2004

Směrnice 1999/13/ES (EU-VOC) o omezování emisí VOC vznikajících při užívání organických rozpouštědel při některých činnostech a v některých zařízeních. Cíl směrnice : snížit nebo omezit emise VOC omezení pro zachycené a fugitivní emise Plnění emisních limitů: stávající zdroje – k 31. 10. 2007 nové zdroje – 3 měsíce od uvedení do provozu

Povinnosti a požadavky kladené na provozovatele. Článek 4 směrnice: stávající zařízení splní ustanovení čl. 5, 8 a 9 – od 31. 10. 2007 všechna stávající zařízení – do 31. 10. 2007 – povinně registrována nebo povolena zařízení povolena nebo registrována + používán plán snižování emisí (příloha II B) - povinnost oznámit do 31. 10. 2005 Článek 5 směrnice: Všechna zařízení: a) emisní limity pro odpadní plyny a emisní limity pro prchavé emise, nebo emisní limity pro celkové emise a jiné požadavky přílohy II A nebo b) požadavky plánu snižování emisí podle přílohy II B

Přehled příloh směrnice. I - Rozsah působnosti kategorie činností – stanovení opatření a postupů, pokud jsou činnosti provozovány nad prahovými hodnotami spo-třeby rozpouštědel uvedenými v příloze II A II A – Prahové hodnoty a omezování emisí 20 činností – tisk, čištění povrchů, autoopravárenství (nátě-ry), nátěry dřeva, nátěry navíjených drátů, chemické čiště-ní, impregnace dřeva, nátěry kůže, výroba obuvi, laminová- ní dřeva a plastů, adhesivní nátěry, výroba nátěrových hmot, laků, tiskařských barev a adhesiv, konverze pryže, extrakce rostlinných a živočišných tuků a rafinace rostlinných olejů, výroba farmaceutických produktů

II B – Plán snižování emisí pokračování II B – Plán snižování emisí skutečné emise rozpouštědel určené podle plánu hospodaření jsou £ cílovým emisím III – Plán hospodaření s rozpouštědly slouží ke stanovení množství použitých rozpouštědel Lhůta Maximální povolené celkové roční emise nová zařízení stávající zařízení do 31.10.2001 do 31.10.2005 cílové emise x 1,5 do 31.10.2004 do 31.10.2007 cílové emise

Implementace směrnice. Zákon č. 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší. Vyhláška MŽP č.355/2002 Sb., kterou se stanoví emisní limity a další podmínky provozování ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší emitujících VOC z procesů aplikujících organická rozpouštědla a ze skladování a distribuce benzinu.

Postup a způsob hlášení VOC podle § 12 prováděcího předpisu. § 3 – Kategorie těkavých organických látek Příloha č.6 vyhlášky 355/2002 „Oznamovací list uživatelů organických rozpouštědel, těkavých organických látek a produktů s jejich obsahem“. Příloha č.7 vyhlášky 355/2002 „Oznamovací list výrobců a dovozců/vývozců organických rozpouštědel , těkavých organických látek a produktů s jejich obsahem“. s CMR účinkem Karcinogeny, mutageny a toxické pro reprodukci označeny R-větou R 45, R 46 R 49 R 60 a R 61 Halogenované organické látky klasifikované podle zvláštního právního předpisu R-větou R 40 Těkavé organické látky, které nespadají pod písmena a) a b)

Oznamovací list uživatele organických rozpouštědel … Název a adresa příslušného orgánu kraje 1 Název a sídlo provozovatele zdroje   2 IČ pokud je přiděleno 3 Jméno odpovědného pracovníka 4 Telefonní číslo, fax 5 Označení činnosti dle přílohy č. 1 6 Celková roční spotřeba těkavých organických látek (rozpouštědel) uvedených v § 3 písm. a) včetně nehalogenovaných látek obsažených v dalších produktech t/rok 7 Celková roční spotřeba halogenovaných těkavých organických látek (rozpouštědel) uvedených v § 3 písm. b) včetně halogenovaných látek obsažených v dalších produktech 8 Celková roční či jednorázová spotřeba těkavých organických látek (rozpouštědel) uvedených v § 3 písm. c) včetně těchto látek obsažených v dalších produktech 9 Předepsané emisní limity jsou: plněny neplněny 10 Datum a podpis odpovědného pracovníka

Oznamovací list výrobců a dovozců/vývozců org. rozpouštědel … Název a adresa příslušného orgánu kraje/celní úřad   1 Název a sídlo výrobce (dovozce/vývozce) 2 IČ pokud je přiděleno 3 Jméno odpovědného pracovníka 4 Telefonní číslo, fax 5 Celková roční výroba (dovoz/vývoz) nehalogenovaných těkavých organických látek (rozpouštědel) uvedených v § 3 písm. c) včetně nehalogenovaných látek obsažených v dalších produktech t/rok 6 Celková roční výroba (dovoz/vývoz) halogenovaných těkavých organických látek (rozpouštědel) uvedených v § 3písm. b) včetně halogenovaných látek obsažených v dalších produktech 7 Celková roční výroba (dovoz/vývoz) těkavých organických látek (rozpouštědel) uvedených v § 3 písm. a) včetně těchto látek obsažených v dalších produktech 8 Datum a podpis odpovědného pracovníka

Data uživatelů. Středočeský kraj a Prahu za rok 2003 400 provozovatelů stacionárních zdrojů (hlášení) zvláště velké a velké zdroje střední zdroje nejasnosti a nesrovnalosti metodická příručka – OOO MŽP OEZ připravuje podnět na odbor ochrany ovzduší MŽP na zpracování metodické příručky.

Dotazník č. 2002/529/ES. 1. část – porovnání údajů z databáze REZZO 570 zvláště velkých a velkých zdrojů 2. část – ověření připravených údajů ČIŽP a krajské úřady rozpor v údajích správný kód - 403000

Directive 2004/42/EC of the European Parliament and the Council of 21 April 2004 on the limitation of emisssions of volatile organic compounds due to the use of organic solvents in certains paints and varnishes and vehicle refinishing products and amending Directive 1999/13/EC Obsah VOC v určitých barvách, lacích a produktech pro přestříkávání vo-zidel je zapotřebí snížit v takové míře, nakolik je to technicky a ekonomicky možné s ohledem na klimatické podmínky – v příloze II A a II B jsou uvedeny maximální hodnoty emisního limitu VOC v g/l čerstvě připraveného produktu. příloha č. 1 Směrnice 1999/13 - Přestříkávání vozidel neplatí „pro nanášení nátěrů na silniční vozidla definovaná Směrnicí 70/156/EHS nebo na jejich části, prováděné jako součást oprav, konzer-vace nebo dekorace vozidla vně výrobních zařízení“ navzdory článku 1 Směrnice 1999/13 si členské státy mohou ponechat stávající vnitrostátní opatření nebo zavést nová, na kontrolu emisí pocházejících z přestříkávání výše uvedených silničních vozidel