Výchova k občanství Principy demokracie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Ústava a ústavní pořádek Mgr. Marie Mikulcová.
Advertisements

velmocenské postavení katolická kalvinistické luteránské země v úpadku bývalá koloniální velmoc - špatná politika Habsburků; spoléhají se na dovoz – nerozvíjí.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Pavla Katzová tajemnice Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE Ing. Alica Kavanová. CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY 1. Účelová funkce a důvody založení:  n n n není založena za účelem zisku  d d
Zpřístupňování a zveřejňování osobních údajů ze zasedání orgánů obce a orgánů kraje Igor Němec Předseda Úřad pro ochranu osobních údajů.
Občanská společnost, participace občanů na politickém životě Demokratický právní stát.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Ústavní základy legislativy JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.
PARLAMENT ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Bělohlávek, M. a kol.: Ahoj, Úmluvo, 1. vydání, Parta Praha 2001.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Osvícenství. Na počátku moderní společnosti... Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_12_ Státní vyznamenání Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Formy státu, demokracie
Volební právo Peter Spáč
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
TEST 7. POLITOLOGIE
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Rozvojová a humanitární pomoc
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Anotace Objasnit důvody vzniku státu. Seznámit žáky se znaky státu, popsat různé historické typy států. Výukový materiál.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úmluva o právech dítěte Listina základních práv a svobod Další zákony
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/04 Název materiálu: Duchovní a světská hudba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Zákonodárná moc Klepněte a vložte poznámky. PRÁVO.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Systém práva, jednota práva, kritéria členění práva na právní odvětví, právní instituty
Zrušení a zánik obchodní společnosti
Všeobecná deklarace lidských práv (výtah)
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název projektu: Moderní škola
Moc ve státě VY_32_INOVACE_03-44 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Volby v ČR Název školy: ZŠ Salvátor
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
POLITICKÝ ZEMĚPIS FORMY VLÁDY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název projektu: Moderní škola
Moc zákonodárná, moc výkonná, moc soudní
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
POLITICKÝ PLURALISMUS
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Hledáme klíč k právům dětí
VY_32_INOVACE_VO.9.A.02 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.02_typy_a_formy_statu.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Anotace Vysvětlit rozdělení státní moci v ČR, objasnit moc zákonodárnou, moc výkonnou a moc soudní. Výukový materiál.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Z českých dějin Osvícenství, Tereziánské a josefínské reformy, Národní obrození, Rozvoj vědy a techniky, Revoluční rok 1848, Kulturní život 19.století,
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost (Výchova k občanství)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Stát – co to je? Výchova k občanství základní znaky státu
Transkript prezentace:

Výchova k občanství Principy demokracie

Hlavní znaky demokracie Držitelem (zdrojem) politické moci je lid. Občané státu jsou zdrojem moci, v demokracii neexistuje nějaké vládnoucí strana či jiná organizace, která by řídila život občanů. Občané sami rozhodují – a to nejčastěji ve volbách

Hlavní znaky demokracie Periodické volby do zákonodárných institucí – občané si volí zástupce v pravidelně se opakujících volbách. Každý zvolený zástupce má přesně stanovený čas (funkční období), po které svůj mandát Povinnost odevzdat moc - nejpozději po uplynutí volebního období

Hlavní znaky demokracie Hlavní cíl státní moci je služba občanům – ne naopak. Státní moc je tady proto, aby spravovala fungující stát, kde hlavní postavou a konečným cílem je spokojený občan. Pluralita politických stran – pro demokracii je typický myšlenkový střet mnoha politických stran.

Hlavní znaky demokracie Svoboda tisku a projevu svého názoru –Každý má právo na vyjádření svého politického, náboženského a myšlenkového názoru. Stát nijak neomezuje svobodný tisk. Mohou beztrestně vycházet i takové noviny, které kritizují vládnoucí stranu. Stát i občané se řídí platným právním řádem – všichni musí poslouchat dané zákony, není možno jednat mimo jejich rámec.

Opakování Hlavní principy fungování demokracie: Držitelem moci je lid Svobodné a pravidelné volby Princip nenásilného odevzdání moci po konci volebního období Státní moc jako služba občanům Svoboda tisku a projevu Vláda právního řádu a zákonů