Číslo projektu:. CZ. 1. 07/1. 5. 00/34. 0565 Číslo materiálu: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0565 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_545_ Výroba cukru 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor: Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma: Člověk a svět práce Tématický celek: Technologické procesy Ročník: 4 Datum tvorby: 02.09.2012 Datum a místo ověření: 18.09.2012 Druh učebního mater.: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, zbavování hlíny, řezání na řízky, vyluhování - difuze Klíčová slova: praní, řezání, difuze Metodický pokyn: Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
Výroba cukru 2 praní řezání difuze Technologie výroby poslední odhlinění řezání vznik tenkých plátků - řízků difuze vznik sladké šťávy
- praní řepy . Weisnerova pračka – 6 – 8x více vody než suroviny V cukrovaru - praní řepy . Weisnerova pračka – 6 – 8x více vody než suroviny Obr. 1
řezání řepy horizontální řezačky výkon 500–1000 t/hod. ozubené nože tvoří nudle Δ tvaru Obr. 2
Nože řezačky Obr. 3
Cukrovarské řízky Obr. 4
Technologie výroby difuze - vyrovnání roztoků o nestejné koncentraci cukrovarské řízky + H2O 40 – 45 °C probíhá cca 1, 5 hod vzniká meziprodukt DIFUZNÍ ŠŤÁVA obsahuje 15 % cukru + nečistoty vedlejší produkt CUKROVARSKÉ ŘÍZKY
Difuzor Obr. 5
Obr. 6
čištění difuzní šťávy CaO + H2O Ca ( OH )2 přidává se CaO – pálené vápno zvýšení pH CaO + H2O Ca ( OH )2 přidává se CO2 vysráží se uhličitan vápenatý, který na sebe naváže 97 % nečistot Ca ( OH )2 + CO2 CaCO3 + H2O
difůzní šťáva a vysrážení nečistot Obr. 8 Obr. 7
Zdroj Obr. 1 – 8 foto autora