Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_649_OHÝBÁNÍ MATERIÁLU Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor Zdeněk Hlavačka Průřezové téma Základní dílenské práce Tématický celek Odborný výcvik Ročník 1. Z Datum tvorby Datum a místo ověření Dílna Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Výklad nové látky - názornější a přehlednější způsob vysvětlení učiva, inovativní Klíčová slova Ohýbání, místo ohybu, strojní ohýbání Metodický pokyn Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Ohýbání materiálu

3 Ohýbání materiálu Ohýbání Ohýbání je změna tvaru materiálu.
Materiál je v místě ohybu namáhán tahem i tlakem. Ohýbat můžeme jen materiály, které se při ohýbání nepoškodí. Ohýbat můžeme zastudena nebo zatepla.

4 Ohýbání materiálu Ohýbání zastudena Tenké materiály ohýbáme zastudena.
Dráty a pásky plechu pomocí kleští. Malé plechy ve svěráku – vložky, přípravky. Ohýbáme pomocí kladiva, gumové nebo dřevěné paličky. Větší plechy na ohýbačce – ruční nebo strojní.

5 Ohýbání materiálu Ohýbání zatepla Místo ohybu
Hrubší materiály ohýbáme zatepla. Materiál ohříváme až na kovací teplotu. Ohřátím zamezíme deformaci materiálu v místě ohybu. Místo ohybu V místě ohybu působí najednou dvě síly. Vně ohybu působí tah – materiál se prodlužuje. Uvnitř ohybu působí tlak – materiál se zkracuje. Délka materiálu se nemění asi v půlce vzdálenosti mezi vnitřní a vnější částí ohybu.

6 Ohýbání materiálu Strojní ohýbání
Na strojních ohýbačkách ohýbáme plechy i duté materiály. Ohýbačky mohou být poháněny elektricky, hydraulicky nebo ručně. Jejich způsob práce se může lišit. Je nutné se seznámit s obsluhou stroje. Při ohýbání dutých materiálů – trubek- plníme materiál pískem. Zamezí si tím jejich deformaci.

7 Ohýbání materiálu Při ohýbání materiálu Nepoužívat poškozené nářadí.
Kladiva zajištěna na násadě klínem Materiál řádně upnut nebo pevně držen v ruce. U strojního ohýbání dbát maximální opatrnosti. Seznámit se s obsluhou stroje. Používat pracovní oděv, obuv a další ochranné prostředky.


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google