Sociální skupiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Advertisements

ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Počítač, základní pojmy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
KUFR MAGNETISMUS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Sociální interakce a komunikace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vztahy mezi organismem a prostředím – ekologická přizpůsobivost organismu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Průvodce CR a skupiny návštěvníků
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Komunikace a interakce
Učebnice s. 8 – 9 DÚ – Rodinný erb
ČESKO-BRATRSKÁ CÍRKEV EVANGELICKÁ
Násobilka se zvířaty 9x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
SKLÁDÁME GEOMETRICKÉ TVARY, POČÍTÁME
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Úvodní a seznamovací hry
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Přírodní vědy DUM 15 KOLOBĚH VODY
Správa fotografií v Adobe Lightroom II.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Kvadratické nerovnice
Chování v dopravě VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_CHOVÁNÍ V DOPRAVĚ Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní.
Hra ke zopakování či procvičení učiva:
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Násobilka se zvířaty 5x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZMĚNY ROZVAHOVÝCH STAVŮ V ROZVAZE (přehled na příkladu)
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.08
Měsíc Měsíc Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Základní obeznámení s programem
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Stavíme si domov Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Život bez střeva , Praha.
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Obrazový materiál pro pracovní list – Masky
Modelová oblast PR Příhrazské skály
JEDNODUCHÉ STROJE – OPAKOVÁNÍ
Atomy, molekuly, sloučeniny
Transkript prezentace:

Sociální skupiny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Sociální útvar je obecné označení pro všechna společenská seskupení, kterých je člověk členem během svého života. na základě členství v sociálních útvarech získáváme nové zkušenosti důležité pro život v konkrétní společnosti.

Sociální skupina: seskupení osob, které spojuje společný cíl, zájem, vzájemné vztahy. členové vnímají skupinu jako skupinu a sebe jako její členy. interakce mezi členy skupiny trvá delší dobu, ne jen několik minut. skupina si vytvoří vědomí společného cíle.

Klasifikace skupin podle: velikosti (malá, střední, velká) obsahu (jednofunkční, vícefunkční, nadfunkční) trvání (dočasná, stálá) základu utvoření (přirozená, dobrovolná, vynucená) formy přístupu (otevřená, uzavřená) míry zvnějštění (formální, neformální, organizovaná, neorganizovaná)

Malá sociální skupina typická je komunikace tváří v tvář (face to face). všichni členové skupiny se znají a reagují na sebe jako na individualitu. skupiny v počtu do dvaceti členů (rodina, sportovní oddíl, zájmový kroužek, pracovní skupina), popřípadě do třiceti členů (školní třída).

Velká sociální skupina obyvatelé jednoho města, národnostní skupiny, lidé s podobným pracovním zařazením. pro tyto skupiny neplatí vzájemná znalost všech členů nebo jejich vzájemná interakce.

Primární skupina skupina, ve které jedinci vytvářejí s ostatními členy intimní vazby. typická silná skupinová koheze. rodina, sousedství či dětská herní skupina. nízký počet členů. členství není založeno na vnějších pohnutkách. vykazují delší dobu trvání.

Sekundární skupina členové jsou integrováni formálně stanovenými úkoly nebo seskupeni na základě určitých znaků. asociace, politické strany, etnické skupiny, třídy (ne školní, ale například dělníci, zemědělci, inteligence).

Skupina formální jsou organizované, mají řád (vojna, škola, třída). normy pro fungování skupiny jsou předem stanoveny. když chci být částí skupiny musím je dodržovat. předem stanovené tresty při nedodržení pravidel. vztahy mezi členy ze začátku neexistují.

Skupina neformální členové si normy vytvářejí sami. normy vznikají při vzniku skupiny, jejím běhu nebo při příchodu nového člena. přispívají k uspokojení potřeb a zájmů člena skupiny. existují silné trvalé vztahy mezi členy. vznikají spontánně (kapely, party na diskotéce, zájmový útvar).

Členská x referenční skupina členské skupina – jsem jejím členem. referenční skupina – je taková, ke které by člověk příslušet chtěl (pozitivně referenční) nebo ke které by náležet nechtěl (negativně referenční).

Vliv skupiny každá skupina vede ke skupinovému konformismu (to znamená, že přizpůsobujeme své názory většině ve skupině), jedině silnější osobnosti se dovedou vymanit z vlivu skupiny. každá skupina si samovolně vytváří svého vůdce. každá skupina má své normy, za jejichž porušení uděluje sankce.

Sociometrie je soubor sociologických metod, které se pokoušejí měřit sociopreferenční vztahy ve skupině, vzájemné sympatie a antipatie členů skupiny. zakladatelem je Jakob Levy Moreno. nejznámější sociometrickou metodou je sociometrický test.

Příklady otázek sociometrického dotazníku Uveď jména spolužáků, s nimiž bys chtěl sedět. S kterými spolužáky bys chtěl společně bydlet ve stanu na výletě? S kterými spolužáky bys rád spolupracoval na nějaké věci, modelu apod.? S kterými spolužáky bys rád trávil volný čas? Které spolužáky bys vybral za vedoucí výpravy, výletu? S kým bys nejméně rád seděl?

Sociogram obr. 1 kroužek žena čtvereček muž směr šipky znamená směr sympatie

Ostrakismus je vytěsnění jedince ze skupiny nebo společnosti, jeho částečné nebo úplné ignorování. je využíván kolektivem jako trest nebo někdy jako forma nátlaku. nejčastější je v kolektivech dětí a mladých lidí, kde slouží k částečné nebo úplné izolaci neoblíbeného jedince.

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Mal%C3%A1_soci%C3%A1ln%C3%AD_skupina http://cs.wikipedia.org/wiki/Soci%C3%A1ln%C3%AD_skupina http://cs.wikipedia.org/wiki/Ostrakismus http://www.catholicschoolgirlsrule.estranky.cz/clanky/zsv/21_-socialni-skupiny_-jejich-deleni_-socialni-role_konflikty-a-pristupy-k-jejich-reseni_-druhy-komunikaci__.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Sociometrie Str. 14. Obr. 1. SOKOLJAN. [cit. 2013-08-10]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sociogramme_JS.JPG>