Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
HISTORIE Člověk začal čas měřit pravděpodobně tehdy, když se naučil počítat. Jaké časové úseky zpočátku asi používal? Den, měsíc, rok. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DEN Obecně je den doba mezi východem a západem Slunce, ohraničená soumrakem. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 MĚSÍC Je to doba mezi dvěma po sobě následujícími úplňky.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ROK Rok je doba, než Země oběhne kolem Slunce. Kalendářní rok trvá 365 a 1/4 dne, tedy 365,25 dne. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DALŠÍ JEDNOTKY ČASU Postupně se vyskytovala potřeba kratšího časového úseku. Na jaké kratší úseky dělíme den? Hodiny, minuty, sekundy. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 ZÁKLADNÍ JEDNOTKA ČASU
SEKUNDA (s) Dříve se jí říkalo vteřina. Znáš tento druh hodin? Jak se jmenují? Co jimi měříme? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
JEDNOTKY ČASU JEDNOTKA ZNAČKA PŘEVODY den d 1 d = 24 h hodina h 1 h = 60 min 1 h = s minuta min 1 min = 60 s Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ÚKOL – DOPLŇ 2 dny = hodin 4 dnů = hodin půl hodiny = minut čtvrt hodiny = minut 3 hodiny = minut 5 minut = sekund 8 minut = sekund 48 96 30 15 180 300 480 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 PAMATUJ SI ČAS je základní fyzikální veličina,
která vyjadřuje dobu trvání děje. Značka pro čas je t. Jednotka času: sekunda, další – minuta, hodina, den. Kalendářní měsíc a rok nejsou fyzikální jednotky času, protože jejich doba je různá. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ČÍM MĚŘÍME ČAS? hodinky budík nástěnné hodiny hodiny na věži Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ČÍM MĚŘÍME ČAS? Víš kde stojí tyto „hodiny“? V Praze na Staroměstském náměstí. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 A tyto „hodiny“ jsou postaveny kde?
ČÍM MĚŘÍME ČAS? V Olomouci. A tyto „hodiny“ jsou postaveny kde? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 ČÍM MĚŘÍME ČAS? Asi to uhádneme! Podle čeho sleduješ čas ty?
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

15 Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Zdroje obrázků: Všechny uveřejněné odkazy [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons – na pod licencemi Creative Commons nebo public domain – na snímek 1: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 2: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 3: cit ] dostupné pod licencí Creative commons na [cit ] dostupné pod licencí Creative commons na snímek 4: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 5: [cit ] dostupné pod licencí public domain na [cit dostupné pod licencí public domain na snímek 6: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 7: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 10: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 11: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na [cit ] dostupné pod licencí Creative Comons na [cit ] dostupné pod licencí Creative commons na [cit ] dostupné pod licencí Creative Comons na snímek 12: [cit ] dostupné pod licencí public domain na snímek 13: [cit ] dostupné pod licencí Creative Commons na snímek 14: [cit ] dostupné pod licencí Creative Comons na [cit ] dostupné pod licencí Creative Comons na [cit ] dostupné pod licencí Creative Comons na Použitá literatura: Graigová, A. Rosney, C. USBORNE Dětská encyklopedie vědy a techniky. Bratislava: Obzor, s. ISBN Macháček, M. Fyzika 7, 1.část. Praha: SEPTIMA, s. ISBN Šrajer, J. Fyzika 7 pro 7.ročník zvláštní školy. Praha: SEPTIMA, s. ISBN Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google