Teritoriální setkání Ukrajina

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření Teorie regionálního rozvoje 2: Rozvojové faktory, indikátory a jejich měření.
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
Jana Smiggels Kavková Praha, PODPORA VYVÁŽENÉHO ZASTOUPENÍ ŽEN A MUŽŮ V ROZHODOVACÍCH POZICÍCH.
Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
Peru – Česká republika perspektivy obchodních vztahů.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
111 _________ _ _ _________ _ _ _________ _______ _________ _______ Praha, Duben, 2008 Zpracoval: INERGO, a.s., Praha ČERVEN 2008.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
EVROPSKÁ UNIE MAREK PARVONIČ. HISTORIE ZÁKLADY PODNĚTY Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Revitalizace Evropy.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Společná obchodní politika Mgr. Oldřich Hájek. Obecná charakteristika SOP: Obecná charakteristika SOP: 7% populace, 24% světového produktu, 21% světového.
Hospodářská politika. Hospodářskou politikou rozumíme opatření státu, kterými realizuje své sociální a hospodářské funkce.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Exportní a podnikatelské příležitosti v Ázerbájdžánu Karel Bureš, generální ředitel Česká exportní banka, a.s. odborný seminář Hospodářská komora ČR 30.
Vítězslav SCHWARZ Zástupce vedoucího zastupitelského úřadu Velvyslanectví České republiky v Lotyšské republice © Schwarz 2016 PODNIKATELSKÝ SEMINÁŘ “INVESTIČNÍ.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Evropský sociální fond 1 Jiří Švarc Evropská Komise Generální ředitelství pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Oddělení pro Českou republiku,
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
CzechInvest. Investice Finanční podpora investic % 25 % 2015.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV.Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Rozpočtové určení daní Národní konference VENKOV 2016 Litoměřice 20. – 21. října 2016.
Pojistný trh nabídka a poptávka po pojistných produktech investování prostředků technických rezerv.
Projekt „PURE COSMOS – Úloha veřejné správy při podpoře konkurenceschopnosti malých a středních podniků“
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
Inovace jako nedílná součást programů financovaných z ESIF
Mise BLOM Návrhy efektivního prosazování v záležitostech nad provinčního zájmu Soudržnost a spolupráce v prosazování Prosazovatelná nařízení Společné stanovování.
„Činnost krajských koordinátorů pro menšiny a krajských manažerů prevence v Kraji Vysočina“ Mgr. Lumír Bartů.
Česko-čínské obchodní a ekonomické vztahy
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Josef Středula, předseda ČMKOS
KONCEPT NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Science centrum Lázně Chomutov???
Společné a koordinované politiky EU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rozvojová a humanitární pomoc
Inovace a regionální rozvoj
Hlavní město praha a integrace cizinců
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Náměty pro činnost Národního fóra
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Univerzitní město Olomouc
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
2. ČNB a její role v platebním styku.
Imigrační politika EU Listopad 2010.
V. ROZVOJOVÉ ZEMĚ.
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-4)
Název projektu: Moderní škola
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tisková konference ČMKOS
Pojištění českého exportu do ZEMÍ SNS
ministr práce a sociálních věcí
Pojišťování exportu do ruska
Průmysl možnosti podpory
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Úvodní informace o Fondu malých projektů
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
Jaké jsou obzory digitální Evropy?
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

Teritoriální setkání Ukrajina 23. 11 Teritoriální setkání Ukrajina 23. 11. 2017 Česko-ukrajinské bilaterální vztahy Radek MATULA velvyslanec ČR na Ukrajině

Dvoustranné vztahy ČR-Ukrajina Podpora Ukrajiny je dlouhodobou zahraničně-politickou prioritou MZV. ČR podporuje postupnou evropskou a euroatlantickou integraci Ukrajiny. ZÚ Kyjev prioritně podporuje rozvoj: (1) politického dialogu na centrální i regionální úrovni, (2) vzájemných obchodních vztahů, (3) veřejné diplomacie a kultury, (4) vztahů s krajany. Prioritou ZÚ je zachovat a dále rozvíjet i v roce 2018 pestrou škálu vzájemných vztahů, zejména udržet tempo rozběhnutého politického dialogu (návštěvy pěti českých ministrů od prosince 2016) a slibně se rozvíjející bilaterální pomoc, která získala po necelých čtyřech letech pevné obrysy, stala se viditelnou a upevnila pozici ČR ve vnímání ukrajinské odborné i široké veřejnosti.

Česká pomoc Ukrajině Ukrajina má podporu mezinárodně-politickou a je rovněž příjemcem české rozvojové a transformační pomoci. Strategickým cílem je pomoct Ukrajincům ve střednědobé perspektivě vybudovat společnost a stát stojící na evropských hodnotách a vládě práva a fungující v maximální míře dle evropských (rozuměj unijních) norem. Česká pomoc směřuje zejména do oblasti vzdělávání, rozvoje občanské společnosti (boj proti korupci, mediální gramotnost), pomoci lidem a institucím postiženým konfliktem na Donbase, zdravotnictví, policejní spolupráce a podpory lidských práv na okupovaném Krymu a Donbase. Její výše od roku 2014 dosáhla cca 7,5 milionů EUR.

Vývoj hospodářství na Ukrajině 2016 – 2 % 1Q/2017 – 2,4 % 2Q/2017 – 2,3 % 2017 (předpoklad) – 1,5 - 2 % 2018 (odhad) – 3,5 % Růst ekonomiky ovlivňuje implementace hospodářských reforem (pozitivní dopad zejména na úroveň konkurenceschopnosti soukromého sektoru a růst exportu). Zahraniční obchod (1-8/2017): export + 21% Mírná aktivizace přímých zahraničních investic v r. 2017. Makroekonomická stabilizace – růst HDP:

Finanční pomoc Ukrajině Jednání o uvolnění 3. tranše finanční pomoci EU ve výši 600 mil. euro. EU akcentuje zájem na pokroku v oblasti protikorupčních opatření, vytvoření centrálního registru dlužníků, usnadnění přeshraničního obchodu a další. Jednání o další tranši finanční pomoci MMF (MMF akcentuje provedení řady reforem, zejména penzijní reformy). Ukrajinská strana splatí MMF celkem 1 mld. USD v roce 2017. Ukrajina vydala ve 3Q/2017 euro dluhopisy za 3 mld. USD se splatností 15 let a s ročním výnosem 7,37 % = návrat Ukrajiny na mezinárodní úvěrový trh.

Dohoda o volném obchodu EU – Ukrajina Postupné otevírání vnitřního trhu EU pro Ukrajinu – v návaznosti na DCFTA. DCFTA předpokládá odstranění cel na obou stranách v průběhu 7 let (asymetricky ve prospěch Ukrajiny). Nová autonomní opatření v platnosti od 1. října 2017 – zvýšení dovozních kvót potravinářských a zemědělských výrobků a některých průmyslových výrobků. EU = hlavní zahraničně obchodní partner Ukrajiny (38% podíl)

Bilaterální hospodářská spolupráce ČR – Ukrajina Obchodní obrat 2016: 41,6 mld. Kč (+ 16 % oproti roku 2015) Obchodní obrat 1-9/2017: nárůst na 35,5 mld. Kč (+ 18 % oproti stejnému období 2016) Export: 18,9 mld. Kč (+ 25 %) Import: 16,6 mld. Kč (+ 10 %) Na Ukrajině působí více než 200 zastoupení a kanceláří českých společností.

Jednání Mezivládní komise ČR - Ukrajina Obnovena činnost česko-ukrajinské Mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědecko-technickou spolupráci. Spolupředsedové: ministr průmyslu a obchodu J. Havlíček, místopředsedkyně vlády I. Klympuš-Cincadze 3 pracovní skupiny: pro obchodně-ekonomickou a finanční spolupráci, pro oblast energetiky, pro spolupráci v oblasti průmyslu. Funkční mechanismus smíšené Mezivládní komise k nedořešeným případům českých společností na ukrajinském trhu.

Regionální spolupráce Oboustranný zájem o spolupráci na úrovni regionů. Zvýšení možností ukrajinských oblastí v návaznosti na decentralizaci doprovázenou růstem rozpočtů oblastí. Kraj Vysočina – Zakarpatská oblast Ústecký kraj – Zakarpatská oblast Liberecký kraj – Vinnycká oblast Královohradecký kraj – Zakarpatská oblast Pardubický kraj – Zakarpatská oblast Jihomoravský kraj – Lvovská oblast Praha – Kyjev

Podmínky podnikání na Ukrajině Ukrajina v současné době makroekonomicky stabilizována. Postupné zlepšování podmínek pro podnikání. Business Ombudsman - řešení sporů firem se státními společnostmi. Vznik mechanismu na úrovni oblastí k řešení případů rejderského převzetí majetku.

Podmínky podnikání na Ukrajině Dle modelu OECD zařazena do kategorie 7 (země s nejvyšší úrovní teritoriálního rizika). EGAP uvolňuje politiku ve vztahu k Ukrajině – zaměřuje se na krátkodobé a střednědobé projekty a na projekty strategického významu s příjmy v devizách. ČEB připravena financovat na Ukrajině projekty menšího charakteru.

Obchodní a investiční příležitosti Projekty na podporu ekonomické diplomacie PROPED – nové kontakty a definování nových projektů. Pro rok 2018 navrženy 3 projekty PROPED - pro rozvoj spolupráce v maloobchodu (únor 2017), v oblasti zdravotnictví (říjen 2018) a v oblasti obranného průmyslu (říjen 2018). Účast na veletrzích a fórech.

Obchodní a investiční příležitosti Investiční fóra na regionální úrovni. Možnost organizace podnikatelských fór na regionální úrovni (v rámci spolupráce krajů ČR). Vyhledávání partnerů – kancelář CzechTrade v Kyjevě. Privatizace – v roce 2018 se předpokládá pokračování privatizačního procesu.

Děkuji za pozornost. radek_matula@mzv Děkuji za pozornost! radek_matula@mzv.cz Obchodní rada ZÚ Kyjev: František Trojáček frantisek_trojacek@mzv.cz