Výnosy podniku 1. Podstata výnosov 2. Štruktúra výnosov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Metoda standardních nákladů a výnosů a analýza odchylek
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
VÝNOSY.
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
11. tématický okruh: Výnosy a náklady
Ekonomika investic.
2. téma 1MU305, 211 – Manažerské účetnictví I.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_243.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
Cena a cenová politika. množství peněz, které musíme na trhu zaplatit za výrobek nebo službu a je to jediný nástroj z 4P, který přináší příjmymnožství.
Úvod do účetnictví.
Kalkulace nákladů.
MĚŘENÍ VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Finanční analýza.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Výnosy podniku Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Zdroj: KOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Úvod do podnikových financí
Rozvahové a výsledkové účty
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
4.př. NÁKLADY, VÝNOSY A ZISK
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
VýnosyVýnosy. Výnosy Výnosy představují výkony podniku. Hlavní složku výnosů tvoří tržby z prodeje výrobků, zboží či služeb.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
MIKROEKONOMIKA Efektivnost podniku a její základní kategorie.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Výrobní faktory organizace
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce
IAS 2 ZÁSOBY.
IAS 2 ZÁSOBY.
Obchodná akadémia Vranov nad Topľou
ODBYT registračné pokladnice: kontrola stavu hotovosti
Zásoby ITMS kód projektu „Učíme inovatívne, kreatívne a hravo – učíme pre život a prax“ „Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť /
Čo je podnik a podnikanie
Správa o hospodárení JLF UK v Martine za rok 2009
Účtovná uzávierka a závierka
VÝNOSY PODNIKU Juraj Dudáš.
EKONOMIKA LETECKÉHO PODNIKU Prednáška č. 5 Ing. Alica Hutníková, PhD.
SPŠ stavebná Lučenec Téma: Nákup a predaj.
Finančná matematika - slovník
Cena ako nástroj marketingu
Ceny a cenová politika 1. Ekonomická podstata ceny
3. KALKULÁCIE DVA HLAVNÉ CIELE PRE REŠTAURÁCIU: ADEKVÁTNY ZISK
INDEXY.
Vznik a funkcie peňazí septima.
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
MAJETEK V PODNIKU A ZDROJE FINANCOVÁNÍ
5. přednáška.
Transkript prezentace:

Výnosy podniku 1. Podstata výnosov 2. Štruktúra výnosov 3. Faktory ovplyvňujúce výnosov 4. Plánovanie výnosov 5. Produkcia podniku a jej meranie

1. Podstata výnosov Výnosy = časť finančných prostriedkov (tržieb), ktoré podnik získa predajom tovaru alebo poskytovaním služieb a ktorá vyjadruje ocenenie jeho činnosti a slúži na úhradu jeho nákladov a tvorbu zisku.

Základné pojmy: Výkony podniku – kvantifikujú činnosť podniku v naturálnych jednotkách (počet vyrobených výrobkov, počet obslúžených zákazníkov, počet vyrobených jedál...) Výnosy podniku – peňažné príjmy, ktoré podnik získal za určité časové obdobie, bez ohľadu na to, či boli v tomto období uhradené. Výnosy sa prejavujú v prírastku aktív, alebo v znížení pasív. Príjmy podniku – príjem peňazí na účet alebo do pokladne.

Tržby – hlavný výnos podnikov Tržby – hlavný výnos podnikov. Predstavujú peňažné príjmy získané za predaj služieb, výrobkov, príjmy z nájmu budov, pozemkov a pod. Ostatné výnosy – napr. z predaja dlhodobého majetku, výnosy z cenných papierov a pôžičiek, prijaté pokuty a penále.

Vzťah výnosy - príjmy Výnosy = Príjmy Výnosy ≠ Príjmy Príjmy ≠ Výnosy

2. Štruktúra výnosov Výnosy je možné členiť podľa: druhu, účelu, vzťahu k zmene k objemu výkonov

Členenie výnosov podľa druhu: a) Výnosy z hlavnej činnosti: z predaja vlastných výrobkov a služieb z predaja sprostredkovaných služieb z predaja obchodného tovaru b) Výnosy z vedľajšej činnosti (doprava, údržba, stavebná činnosť, prenájom) c) Mimoriadne výnosy (dotácie, tržby za predaj vyradeného DHM a DDHM, prijaté pokuty a penále)

Členenie výnosov podľa účtovnej osnovy: 1. Tržby za vlastné výkony a tovar 1.1. Tržby za vlastné výrobky 1.2. Tržby z predaja služieb 1.3. Tržby za tovar 2. Iné výnosy z hospodárskej činnosti 2.1. Tržby z predaja DHM a DNM 2.2. Tržby z predaja materiálu 2.3. Zmluvné pokuty, penále a úroky z omeškania 2.4. Ostatné pokuty, penále a úroky z omeškania 2.5. Výnosy z odpísaných pohľadávok 2.6. Ostatné výnosy z hospodárskej činnosti

3. Mimoriadne výnosy 3.1. Výnosy zo zmeny metódy 3.2. Náhrady škôd 3.3. Zúčtovanie rezerv 3.4. Ostatné mimoriadne výnosy

Členenie výnosov podľa účelu: súvisí s členením výnosov podľa jednotlivých druhov výkonov a ich premietnutím do ceny za kalkuzlkačnú jednotku.

Členenie výnosov podľa vzťahu k zmene k objemu výkonov paušálne (fixné), premenlivé (proporciálne, podproporciálne).

3. Faktory ovplyvňujúce výnosov množstvo a štruktúra predaných výrobkov, objem poskytnutých služieb, cenová politika a priemerná cena produktu, dopyt a ponuka, vývoj kurzu meny.

Činitele ovplyvňujúce výšku výnosov v CR odbytová kapacita (ubytovacia, stravovacia, dopravná...) a jej využitie, priemerná cena produktu, kvalita a štandard poskytovaných služieb, segment trhu a štruktúra hostí, cenová politika (cenová diferenciácia v závislosti od segmentu trhu (zľavy pre domácich návštevníkov, pre deti, seniorov a pod.).

4. Plánovanie výnosov Metódy: - prírastková metóda - indexná metóda - kalkulačná metóda

5. Produkcia podniku a jej meranie Produkciu je možné vyjadriť pomocou ukazovateľov: naturálnych, pracovných (normy spotreby práce ap.), peňažných: a) hrubá výroba (tržby – ZSZNV + HV), b) čistá výroba (hrubá V – materiálové náklady, vrátane odpisov = ON + FN), c) pridaná hodnota (hrubá V – materiálové N – cudzie služby).

Pridaná hodnota Pridaná hodnota = výnosy – náklady na predaný tovar – spotreba materiálu a energie – nakupované služby. Pridaná hodnota pri výrobnej činnosti: Výroba (tržby za predaj vlastných výrobkov a služieb +/- zmena stavu zásob, + aktivácia) - Výrobná spotreba (spotreba materiálu a energie + spotreba cudzích služieb) = Pridaná hodnota

Pridaná hodnota pri obchodnej činnosti: Tržby za predaj tovaru - Náklady na predaný tovar = Pridaná hodnota

Ďakujem za pozornosť !