Sacharidy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SACHARIDY.
Advertisements

PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sloučeniny v organismech
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY CUKRY RZ
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Cukry sacharidy, glycidy. Vlastnosti Nejrozšířenější organické látky Největší podíl organické hmoty na Zemi Zdroj energie – škrob, glykogen Podpůrná funkce.
Metabolismus sacharidů. hlavní složkou výživy –obilniny, rýže, kukuřice, brambory... zdroj energie stavební funkce (nukleotidy, koenzymy,glykolipidy…)
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
CUKRY = SACHARIDY.
Což takhle dát si cukr, aneb Štěpení sacharidů v žaludku.
Ch_055_Fotosyntéza v noci Ch_055_Přírodní látky_Fotosyntéza v noci Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-011 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Přírodní látky 1. Sacharidy.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Ozónová vrstva Ozónová vrstva nás chráni pred nebezpečným žiarením .
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cukry (sacharidy).
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Sacharidy VY_ 32_INOVACE_24_472
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Anorganická chemie Autor: Mgr. Alena Víchová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy.
Sleduj informácie na obale potravín
BIOCHÉMIA Zaoberá sa chemickými látkami a reakciami prebiehajúcimi v živých organizmoch.
Znečistenie vôd Autor: S. Baloga.
Kyselina octová Viktória Svetkovská.
Technológia anorganických látok
Poznáme 3 hlavné zdroje: Ropa Uhlie Zemný plyn
Význam, rozdelenie a charakteristika hlavných druhov ovocných rastlín
Hnojivá a ich využívanie
Cukry ,tuky a bielkoviny ako základné živiny vo výžive
PRÍRODNÉ LÁTKY CUKRY TUKY BIELKOVINY.
CUKRY TUKY BIELKOVINY.
Rôzne obrázky v prezentácii
Elektrolýza Kód ITMS projektu:
UNIVERZITA KONŠTANTÍNA FILOZOFA V NITRE FAKULTA PRÍRODNÝCH VIED
Životné procesy živočíchov Výživa živočíchov
Palivový článok Fuel Cell (FC)
Ako sa žilo na úsvite dejín.
cicavce Biológia 6. ročník Chovateľsky významné Veronika Jakubeková
POTRAVINY Mgr. Miroslava Kosová.
Prečo rastliny žijú na jednom mieste?
Vznik chemickej väzby..
Mikroskopické riasy (Algae).
Prečo rastliny rastú a starnú?
Polysacharidy.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Sacharidy kolem nás Martin Diviš.
Význam a výskyt sacharidů
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Získávání energie pro život
Transkript prezentace:

Sacharidy

Výkonové štandardy pre ZŠ uviesť rozdelenie sacharidov podľa zloženia (jednoduché, zložité), vymenovať reaktanty, produkty a podmienky priebehu fotosyntézy, vysvetliť význam fotosyntézy pre život človeka a živočíchov, poznať výskyt, vlastnosti a možnosti využitia sacharidov (glukóza, fruktóza, sacharóza, škrob, glykogén a celulóza),

Sacharidy organické látky sú to polyhydroxyderiváty aldehydov a ketónov mnohé z nich sú významné prírodné látky, mnohé boli pripravené synteticky

Sacharidy v prírode 12 H2O + 6 CO2 C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O Sacharidy vznikajú v zelených rastlinách fotosyntézou z oxidu uhličitého a vody za prítomnosti slnečného žiarenia. Chemický priebeh fotosyntézy možno zapísať sumárnou rovnicou: slnečné žiarenie 12 H2O + 6 CO2 C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O Molekuly jednoduchých sacharidov sa spájajú do zložitejších molekúl, výsledkom je vznik makromolekúl polysacharidov: n C6H12O6 (C6H12O5)n + (n-1) H2O Živočíchy prijímajú sacharidy v potrave.

Biochemické funkcie Zdroj energie ( glukóza) Zásobné látky (škrob u rastlín, glykogén u húb a živočíchov) Stavba bunkových stien ( celulóza, chitín) Súčasť nukleových kyselín (ribóza, deoxyribóza)

Rozdelenie sacharidov Podľa počtu základných stavebných jednotiek sa delia na: Jednoduché sacharidy - monosacharidy hydrolýzou sa nerozložia na jednoduchšie sacharidy Zložité – hydrolýzou sa rozštiepia na dve alebo viac molekúl monosacharidov. Zložité sa ďalej delia na: Oligosacharidy – obsahujú 2-10 monosacharidov, Polysacharidy – obsahujú viac ako 10 monosacharidov,

Zástupcovia monosacharidov Glukóza (hroznový cukor) Biela, kryštalická látka, rozpustná vo vode, sladkej chuti Nachádza sa v ovocí, v mede, v krvi cicavcov Je významným zdrojom energie a je ľahko stráviteľná. Používa sa v lekárstve ako umelá výživa Získava sa hydrolýzou škrobu

Zástupcovia monosacharidov Fruktóza (ovocný cukor) Je najsladší cukor Nachádza sa v ovocí a mede (spolu s glukózou v pomere 1:1)

Zástupcovia disacharidov Sacharóza Nachádza sa v rastlinách, najviac v cukrovej repe a cukrovej trstine Má mimoriadne dôležitý význam vo výžive živočíchov a človeka. Zohrievaním hnedne a mení sa na karamel

Zložené sacharidy Polysacharidy

Zástupcovia polysacharidov Škrob Biela látka, málo rozpustná vo vode V rastlinách tvorí tzv. škrobové zrná ktoré sa nachádzajú v koreňoch, hľúzach a semenách rastlín ako zásobné látky Používa sa na výrobu lepidiel (dextrínov) a etylalkoholu

Zástupcovia polysacharidov Škrob Škrob má veľký význam pre výživu ľudstva súčasť zemiakov, obilia, ryže Banány, Fazuľa, Gaštany atď. Ryža (70-75%), Kukurica (60-70%), Pšenica (53-70%) a ďalšie druhy obilia Zemiaky (12-20%)

Celulóza lignín celulóza Drevo obsahuje 40-50% celulózy 20-30% lignínu Takmer čistú celulózu obsahuje bavlna,ľan a konope. V dreve sa okrem celulózy nachádza aj napr.hemicelulóza, lignín, živice Používa sa na výrobu papiera, umelého hodvábu, celofánu, strelnej bavlny, celuloidu lignín hemicelulóza celulóza Drevo obsahuje 40-50% celulózy 20-30% lignínu 10-30% hemicelulózy, pektínu