Autor: Mgr. Yvetta Kałužová Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-20 Krizové situace v podnikání Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky 20.9.2018
Anotace výuková prezentace – podpora vyučujícího určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování 20.9.2018
Krizové situace v podnikání Hotelový provoz Krizové situace v podnikání
Úspěšnost podnikání závisí na tom, jaké je podnikatelské prostředí je-li toto prostředí nestabilní, nejsou-li stanoveny podmínky podnikání, nejsou dodržovány zásady podnikatelské etiky, smluvní vztahy, finanční kázeň a není-li zajištěna vymahatelnost práva, je podnikání rizikovější tyto skutečnosti musí podnikatel zahrnout do svého podnikatelského záměru 20.9.2018
Úspěšnost podnikání podnikatel nemůže tato rizika úplně eliminovat, ale může je správnými opatřeními a rozhodnutími zmenšit. K těmto opatřením patří: prevence potenciální rizika krizové řízení 20.9.2018
Prevence je lépe problémům a nedostatkům předcházet, nebo je alespoň včas řešit, než nákladněji odstraňovat důsledky jejich neřešení podstatou prevence je zavedení systému, který bude včas upozorňovat na možná rizika patří sem pravidelná kontrolní činnost, zpětná vazba, poznatky z porad, informace o plnění plánu, údaje o tržbách, o nákladech, o vývoji pohledávek a závazků apod. 20.9.2018
Prevence Systém včasného varování spočívá v monitorování vnitřních rizik (vývoj uvnitř organizace) a vnějších rizik (změny zákonů, změny v poptávce, konkurenci…) 20.9.2018
Potenciální rizika riziko je nedílnou součástí podnikání Nejčastější rizika: špatně zpracovaný podnikatelský záměr nebo jeho neplnění podnikatelská činnost byla negativně ovlivněna vnějším zásahem příliš malé obchodní znalosti a zkušenosti nedostatek vlastního kapitálu, vysoká závislost na cizích zdrojích a neschopnost splácet je 20.9.2018
Potenciální rizika chybné vedení účetnictví, evidence, kalkulace selhání managementu přecenění možností a velká expanze, např. investice do nových kapacit, vstup na nové trhy nefunkčnost kontrolních mechanismů nedodržování legislativy neplnění finančních povinností vůči státu a jeho orgánům neplnění závazků ze smluvních vztahů špatné hospodaření 20.9.2018
Krizové řízení ke krizovému řízení přistupujeme tehdy, když se podnik dostává do situace, která ohrožuje existenci firmy zjistíme příčiny krize a její důsledky ke zvládnutí situace se doporučuje angažovat zkušeného krizového managera krize likvidity – neschopnost podniku splácet závazky dodavatelům, zaměstnancům, státu, sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance 20.9.2018
Krizové řízení havárie, při kterých dojde k poškození nebo zničení provozních kapacit, zásob, a v důsledku toho k neplnění smluv s odběrateli, kteří budou hledat jiného dodavatele nedodržování bezpečnosti a hygieny, kdy podnik může být uzavřen a přijít tak o zákazníky 20.9.2018
Krizové řízení při problémech krizového charakteru je nutné přistoupit urychleně k ozdravnému procesu nespoléháme se na osoby, které firmu do krize dostaly, provedeme personální změny hlavním úkolem krizového managera bude získat důvěru v životaschopnosti firmy u zákazníků, bank, dodavatelů předpokládá se posílení autorativního prvku řízení 20.9.2018
Krizové řízení podkladem pro nápravná opatření musí být podrobná účetní analýza, audit, podrobné zmapování situace podniku krizový manager si zajistí 100% kontrolu nad finančními toky, ujasnit si, na které pracovníky se může spolehnout a na které ne v této návaznosti provede potřebné organizační změny 20.9.2018
Krizové řízení jedním z hlavních úkolů krizového managera bude přesvědčit věřitele, že je lepší zadluženou firmu ponechat, než ji poslat do konkurzu krizový manager vypracuje scénář, ve kterém uvede, která aktiva odprodat, vytipovat životaschopnou část firmy a připravit restrukturalizaci firmy 20.9.2018
Restrukturalizace může být provedena: změnou vlastnických poměrů, tj., odchodem některých vlastníků a získáním strategického partnera odprodejem nebo pronájmem nepotřebného majetku, zastavením některých výdajů získáním dodatečných finančních zdrojů lepším vymáháním pohledávek nebo jejich odprodejem zvýšenou hospodárností a snížením nákladů projednáním nových splátkových kalendářů 20.9.2018
Použité zdroje SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN 978-80-7373-054-3. METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN 978-80- 86706-18-4. 20.9.2018