Zobrazení polohopisu a vyhotovení lesnických map

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
GEOGRAFICKÁ TOPOGRAFIE A KARTOGRAFIE. KARTOGRAFIE „Věda zabývající se konstrukcí a obsahem map zemského povrchu, jejich používáním, rozmnožování a.
Řešení příkladů Daň z nemovitostí Marie Manková. 1. Vypočítejte základ a výši daně z nemovitosti pro rok 2012 u stavebního pozemku o výměře 950 m 2 ležícího.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
Náležitosti lesního hospodářského plánu (osnovy) Kurz oceňování lesa Jan KADAVÝ.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_18 Informatika - MS Excel – Typy grafů Autor: Pavlína.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Grafy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
ORGANIZACE PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ 2016/2017 část I. - Přihláška na SŠ
Protierozní ochrana 2. cvičení Téma: Analýza území - morfologie terénu, odtokové dráhy 143YPEO ZS 2016/ ; z,zk.
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Stavební výkresy CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_OK_TP_01
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Porovnání dat za referenční období 1931–1980 a 1981–2010
Místní rozpočtové jednotky
Majetkové daně Michal Radvan.
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Zabezpečení personálu a infrastruktury logistiky
ŠKOLA: Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna,
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
Způsoby zápisu algoritmů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Vytápění Tepelné ztráty
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Matematika Koule.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Název projektu: Moderní škola
Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
Kartografie Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s orientací na Zemi, zeměpisnými souřadnicemi a používáním.
VYTYČOVÁNÍ HRANIC POZEMKU
KANE Poskytování údajů z KN Karel Benda 1.
Katastr nemovitostí (KNEM)
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Katastr nemovitostí přednáška 6 - 2
Pozemkové úpravy.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Pozemky určené k plnění funkcí lesa
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Terénní práce Vylišení porostního detailu
Reálné daně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Lesní hospodářský plán Náležitosti LHP
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
MISYS - Pasporty.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Matematická gramotnost napříč vzděláváním
Matriční úřad.
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Lineární funkce a její vlastnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vytyčování hranic z pohledu ZKI CB
PRAVOÚHLÁ SOUSTAVA SOUŘADNIC
Transkript prezentace:

Zobrazení polohopisu a vyhotovení lesnických map Modul 8 - HÚL 4

Zobrazení polohopisu Závazné mapové podklady Katastrální mapa (1 : 2000, 1 : 2880) Státní mapa odvozená (1 : 5000)

Katastrální mapa číslo listu měřítko kultura (druh pozemku) hranice parcel parcelní čísla hranice KÚ názvy obcí místní názvy http://sgi.nahlizenidokn.cuzk.cz/marushka/default.aspx?themeid=3&&MarQueryId=6D2BCEB5&MarQParam0=647683&MarQParamCount=1&MarWindowName=Marushka

Státní mapa odvozená http://archivnimapy.cuzk.cz/ISAR/Data/Ukazky/D6/D6_7.jpg

Vyhotovení lesnických map Lesnické mapy se zpracovávají a zobrazují v geodetickém referenčním systému Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK).

Systém Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK) Vlivem zakřivení zemského povrchu dochází k odklonu vůči obrazu poledníku (směr S – J). V českých zemích je tento posun 6°- 8°. http://tvorbamap.shocart.cz/kartografie/systemy.htm

Systém Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK) http://gis.zcu.cz/studium/gen1/html/ch02s03.html

Systém Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK) Systém Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK) byl použit na našem území nejprve pro nově vyhotovované katastrální mapy v rámci pozemkového katastru budovaného od roku 1927.

Systém Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK) Jako zobrazení do rovinných souřadnic bylo použito Křovákovo dvojité konformní kuželové zobrazení v obecné poloze. Při použití výškopisu byla geodetickým základem Československá jednotná nivelační síť ve výškovém systému Jadranském (později se přešlo na výškový systém Baltský). Nejprve se Besselův elipsoid konformně zobrazí na Gaussovu kouli a ta se konformně zobrazí na kuželovou plochu.

Schéma Křovákova zobrazení http://gis.zcu.cz/studium/gen1/html/ch02s03.html

Systém Jednotné trigonometrické sítě katastrální (S-JTSK) Orientace sečného kužele byla zvolena tak, aby tyto sečny co nejvíce korespondovaly s tvarem tehdejšího Československa, a tudíž velikost zkreslení byla minimální. Ve výsledku to znamená, že pro celé území bývalého Československa jsou vždy hodnoty souřadnic X, Y kladné a souřadnice se nedají zaměnit, neboť vždy platí X>Y. Dále plyne, že kilometrová síť, která bývá na některých mapách zobrazena, bude totožná s poledníkem pouze v ose X (tedy někde na území Ukrajiny).

Katastr nemovitostí Podkladem pro pozemkovou evidenci je katastr nemovitostí. Vlastník lesa poskytne zpracovateli podklady z KN (výpis, identifikace PUPFL). Katastr nemovitostí je ucelený informační systém o vlastnických a jiných věcných právech k pozemkům a nemovitostem v České republice.

Katastr nemovitostí Co eviduje katastr nemovitostí? Pozemky, budovy, které mají popisné nebo evidenční číslo, byty a nebytové prostory, rozestavěné budovy, byty a nebytové prostory. Podle druhu se pozemky člení na : Ornou půdu, chmelnice, vinice, ovocné sady, louky, pastviny, zahrady, trvalé lesní pozemky, vodní plochy, zastavěné plochy a nádvoří a ostatní plochy. Které z těchto druhů pozemků jsou PUPFL?

Katastr nemovitostí Co obsahuje katastr nemovitostí? geometrické určení a polohové určení nemovitostí a katastrálních území, druhy pozemků, čísla a výměry parcel, evidenční čísla budov, údaje o právních vztazích včetně údajů o vlastnících a údaje o dalších právech k nemovitostem.

Katastr nemovitostí Příklad nahlédnutí do KN: http://nahlizenidokn.cuzk.cz/ZobrazObjekt.aspx?&typ=parcela&id=717399835

List vlastnictví List vlastnictví (LV) je veřejná listina[obsahující soupis nemovitostí, které v daném katastrálním území vlastní konkrétní vlastník či spoluvlastníci, a slouží k prokazování tohoto vlastnictví. Vydává je KÚ příslušný danému katastrálnímu území nebo je možné získat prostřednictvím Czech POINTu.

Použitá literatura a odkazy Štipl, Přemek. Hospodářská úprava lesa: učebnice pro 4.ročník středních lesnických škol. 1.vyd. Hranice na Moravě: SLŠ, 1997, Taxonia CZ, s.r.o. LHP pro LHC SLŠ Hranice, platnost LHP : 1.1 2001 – 31.1. 2010 a 1.1.2011 – 31.12.2020. http://cs.wikipedia.org/wiki/Katastr_nemovitost%C3%AD_%C4%8Cesk%C3%A9_republiky [25.7. 2012] 19.9.2018 Ing. Jiří Podhorný, pracovní verze