Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Současná pedagogická diagnostika a její metody Pro potřeby výchovných poradců zpracovala Dagmar Ženková.
Strategické otázky výzkumníka 1.Jaký typ výzkumu zvolit? 2.Na jakém vzorku bude výzkum probíhat? 3.Jaké výzkumné metody a techniky uplatnit?
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
Evropská sociální politika Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze Prof. Martin Potůček, PhD., vedoucí kurzu
Marketingové informace a marketingový výzkum. Marketingový informační systém sběr informací třídění informací analyzování informací distribuce informací.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Didaktická analýza dějepisného učiva Přednáška č. 6 AR 2014/2015.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
Interpolace funkčních závislostí
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Obsah výchovy a vzdělávání, kurikulum
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matematika 3 – Statistika Kapitola 4: Diskrétní náhodná veličina
Rozhodování 1.
Kvalitativní výzkum Vybrané otázky: Proč kvalitativní výzkum?
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
Metodologie 2 Lekce 2 Lenka Slepičková.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Základy pedagogické metodologie
UČENÍ.
Popisný (popis reality, jevu) Vztahový (vztah jevů, faktorů, činitelů)
Didaktické zásady Literatura:
Kompetenční modely Mgr. Andrea Drdáková.
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Pedagogická psychologie
Zobecněné rozdíly kvalitativního a kvantitativního výzkumu
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
FORMA ZPRACOVÁNÍ VÝZKUMNÉ SEMINÁRNÍ PRÁCE.
SIMULAČNÍ MODELY.
3. Metody pedagogické diagnostiky
Výběr výzkumného vzorku
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Základy zpracování geologických dat testování statistických hypotéz
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Digitální učební materiál
jak budovat kulturu školy společně
Pedagogika školního sportu
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Test z Metodologie – náměty k přípravě
Informace k přednášce a semináři k předškolní pedagogice Jarní semestr 2016 Zora Syslová.
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Digitální gramotnost Informatické myšlení
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Přijetí nebo odmítání žáků s poruchou autistického spektra vrstevníky?
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Revize kurikulárních dokumentů pro všeobecné a
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST
Teorie chyb a vyrovnávací počet 2
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie Kateřina Vlčková, PdF MU Brno

Formulace výzkumného problému Výzkum musí začít vymezením výzkumného problému toho, co chceme řešit, které otázky chceme zodpovědět po vymezení problému definovat hlavní pojmy tak, aby byly měřitelné (operacionalizace) Výzkumný problém by měl „sedimentovat“ vznikat postupně Vyžaduje dobrou orientovanost předchází mu prostudování literatury, CO se zjistilo a JAK se to zkoumalo

Nalezení výzkumného problému Volit oblast blízkou profesním cílům Významný problém, který bude publikovatelný Zdroje inspirace: 1. Výzkumná literatura Na konci jsou uvedeny doporučení pro další výzkumy Nevolit jen, co nás zajímá, ale také co je aktuální ve vědě, co jí pomůže rozvíjet Prostudovat hodně literatury Zkoumalo se to předtím? Jak? Co se zjistilo? Co jde udělat dál, aby to bylo přínosné? Jsou moje plánované metody horší? Je můj výzkumný problém významný?

Identifikace výzkumného problému Možnosti: 2. Formulovat výzkumný problém, který ověřuje teorii Tvořit teorii – kvalitativní výzkum 3. Zapojit se do výzkumného týmu/projektu Např. sběr dat pro velký výzkum, ale vlastní dílčí analýzy tématu, co nás zajímá 4. Zopakování a rozšíření výzkumu Důležité: nástroje způsobují chyby ve výsledcích, je obtížné kontrolovat vnější faktory Disertace musí být v určitém smyslu originální

Replika a rozšíření předchozího výzkumu Ověřit zjištění nějakého průlomového výzkumu Překvapivého nebo kontroverzního vůči předchozím výzkumům Pomoci podpořit nebo zpochybnit jeho validitu Ověřit validitu výzkumu u odlišné populace V pedagogice jsou malé vzorky, bez replik na jiných vzorcích, není jasné, zda to pro ně platí Je problém zobecňovat výsledky napříč jinými podmínkami a prostředími

Replika a rozšíření předchozího výzkumu Zjistit trendy nebo změny v čase Sociální výzkum závisí na historickém kontextu Co platilo před 20 lety, již dnes možná neplatí Např. kurikulární trendy – co se mění a kam to směřuje Ověřit důležité výsledky pomocí jiné metodologie Zjištění jsou determinována použitými metodami a dalšími charakteristikami Vyvinou efektivnější intervenci Něco se ukáže jako funkční, můžeme zkusit to vylepšit Mnoho experimentů se dělá pouze v laboratorních podmínkách

Typické nedostatky při formulaci výzkumného problému Autor stanovil téma (oblast), nikoli výzkumný problém Př. Problémové vyučování přírodopisu. Př. Otázky humanizace vyučování na středních školách. Výzkumný problém není hodnotný nebo smysluplný Př. Pomáhá domácí čtení rozvoji žáka? Výzkumný problém je triviální, jednoduchý Př. Jsou učitelé na ZŠ tvořiví?

Druhy výzkumného problému Deskriptivní Relační Kauzální

Deskriptivní výzkumný problém popisný, otázka: jaké to je? => zjišťuje a popisuje situaci, stav, výskyt jevu metody: dotazník, pozorování, interview, škálování Př. Jak vypadá typický den žáka? Př. Jaké jsou postoje rodičů propadajících žáků k učiteli a vedení školy? diagnosticko-vyhodnocovací problém (pro praxi, neslouží rozvoji teorie) Př. Jaké učební výsledky dosáhli žáci alternativních škol? Př. Jaké procento dětí z menšinových skupin navštěvuje školy tohoto okresu?

Relační výzkumný problém ptáme se, zda existuje vztah mezi zkoumanými jevy a jak je vztah těsný nedá se přesně stanovit, který jev zapříčiňuje který Příklad Jaký je vztah mezi sebepojetím žáka a prospěchem z klíčových předmětů na SŠ? Jaká je závislost mezi výsledkem přijímací zkoušky a výsledkem studia na VŠ? Jaký je vztah mezi užíváním drog dítětem a socioekonomickým statusem rodiny?

Kauzální výzkumný problém zjišťuje příčinu, která vedla k určitému důsledku, zjišťuje kauzální (příčinné) vztahy Příklad Je nedirektivní výchovný styl efektivnější pro vytvoření pozitivních postojů žáků k učiteli než direktivní? Jaká je účinnost tzv. klinického semestru na VŠ ve srovnání s tradičním semestrem? Jaký je vliv změny režimu přestávek v ZŠ na práceschopnost žáků?

Převoditelnost druhů výzkumného problému Ve většině výzkumných témat se dají formulovat výzkumné problémy všech tří druhů. Př. Používání pochval učitelem. deskriptivní: Jaké druhy pochval používají učitelé? relační: Jaký je vztah mezi druhem pochval používaných učitelem a výkony žáků? kauzální: Jaká je účinnost oddálené pochvaly na výkon žáků ve srovnání s bezprostřední pochvalou?

Srovnání druhů výzkumných problémů vědecké hypotézy (tvrzení o vztahu mezi 2 proměnnými) se dají formulovat jen k relačnímu a kauzálnímu výzkumnému problému nejlehčí (čas, prostředky) bývá deskriptivní problém, pak relační, nakonec kauzální výzkumný problém. nejhodnotnější, nejcennější výsledky pro ped. teorii má kauzální, pak relační, pak deskriptivní problém.

Typy výzkumného problému a odpovídající designy výzkumu typ výzkumného problému potřeba zjistit, zda .... typ designu/metody vhodné pro výzkum problému/ druhy výzkumu popsat jevy, charakteristiky, stav, procesy obecný deskriptivní design (descriptive design) zjistit, zda je intervence efektivní experimentální design (experimental design) zjistit, jaké faktory/proměnné ovlivňují výstupy korelační design (correlation design) identifikovat obecné trendy v populaci design výběrového šetření/dotazník (survey design) popsat sociální skupinu sdílející kulturní hodnoty etnografický design (etnography design) generovat teorii o procesu design zakotvené teorie (Grounded theory design) vyprávět (životní) příběh individua narativní výzkum (narrative research) (upraveno dle Creswell, Clark: Mixed Methods Research, Sage, 2007)

Literatura GAVORA, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno : Paido, 2002. GALL, M. D.; BORG, W. R.; GALL, J. P. Educational Research. An introduction. N. Y. : Longman, 1996.