Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Test z Metodologie – náměty k přípravě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Test z Metodologie – náměty k přípravě"— Transkript prezentace:

1 Test z Metodologie – náměty k přípravě
Důraz bude položen na aplikaci a na porozumění základním metodologickým postupům.

2 Výzkumný problém a typ výzkumu
Uvést příklad výzkumného problému, který bude řešen kvantitativním postupem, určit proměnné, formulovat pracovní hypotézu. Na základě zadané formulace výzkumného problému zvolit typ výzkumu, tuto volbu zdůvodnit. Posoudit výstižnost formulace výzkumných problémů.

3 Příprava kvantitativního výzkumu
Uvést příklad pořadového měření a intervalového měření. Posoudit správnost zadaných hypotéz (co není a co je hypotéza). Na základě formulované hypotézy zvolit adekvátní výzkumné metody (techniky). Uvést příklad posuzovací škály.

4 Příprava kvalitativního výzkumu
Uvést příklad výzkumného problému, který lze řešit kvalitativním postupem. Na základě zadané formulace výzkumného problému kvalitativního typu navrhnout výzkumné metody a doporučit způsob triangulace. Uvést na příkladech rozdíl mezi individuálním rozhovorem a metodou ohniskových skupin.

5 Výzkumný vzorek Na základě zadané hypotézy (problému) stanovit základní soubor a navrhnout výběrový soubor. Zdůvodnit význam reprezentativnosti výběrového souboru (vzorku) pro kvalitu výzkumu.

6 Zpracování kvantitativních dat
Na základě zadaných výzkumných dat (např. výsledků testu) stanovit absolutní a relativní četnosti, vypočítat aritmetický průměr, rozptyl a směrodatnou odchylku. Na základě zadaných výzkumných dat (např. z dotazníku) sestavit kontingenční tabulku, formulovat nulovou a alternativní hypotézu, vypočítat očekávané četnosti a hodnotu chí-kvadrátu.

7 Zpracování kvalitativních dat
Převést surový text (např. výroky pokusných osob) do smysluplných kategorií, které lze dále zpracovávat. Pokusit se z „polozpracovaných“ dat kvalitativního výzkumu vyvodit dílčí závěr (dílčí teorii)


Stáhnout ppt "Test z Metodologie – náměty k přípravě"

Podobné prezentace


Reklamy Google