Trvale udržitelné integrované produkční systémy, agrolesnictví - porovnání se systémem certifikovaného ekologického lesnictví FSC. Veronika Wichová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Advertisements

24/09/2016 REFORMA ZEMĚDĚLSKÉ POLITIKY „ Vláda bude usilovat o vyvážený rozvoj venkova s cílem podpory zaměstnanosti a podnikání, zejména s využitím evropských.
Mgr. Jiří Šimon Odbor práva veřejných zakázek a koncesí Praha, Nová směrnice EU pro zadávání veřejných zakázek v kontextu společensky odpovědného.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Integrovaná prevence v resortu MZe. IPPC – integrovaná prevence a omezování znečištění  IPPC = integrovaná povolení (IP) a integrovaný registr znečištění.
Regionální management II prof. Ing. Magdalena Hrabánková, CSc., prof. h. c.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 7: Environmentální management v MSP.
Konec ochrany zemědělské půdy před zástavbou? Legislativní ochrana půdy před záborem 24. května 2016.
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ. Dělíme na: Primární sektor (těžba nerostných surovin, zemědělství, lesní a vodní hospodářství, rybolov) Sekundární sektor (průmysl,
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Zamyšlení nad současnou zemědělskou produkcí a potřebou Václav Vaněk,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Vzdělávací materiál: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních.
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Josef Středula, předseda ČMKOS
Členská schůze MAS Nepomuk,
Současný stav HÚL v evropském kontextu
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Společenská odpovědnost ve školství
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FOSFOR A VODA PŘEHLED PROBLEMATIKY
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Katedra biologie, PdF MU, Poříčí 7, , Brno
Ochrana lesa Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Pozemkové úpravy.
Koncepce rozvoje cyklistické dopravy v Olomouckém kraji
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,
Revize BREF STS Zkušenosti provozovatele Jiří Podlipný PSU
Vyhodnocení naplňování Strategií komunitně vedeného místního rozvoje Místních akčních skupin působících na území Ústeckého kraje a Integrované strategie.
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Využití potenciálu českého zemědělství po roce 2020
Život bez střeva , Praha.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Národní akční plán adaptace na změnu klimatu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Trvale udržitelné integrované produkční systémy, agrolesnictví - porovnání se systémem certifikovaného ekologického lesnictví FSC. Veronika Wichová

Trvale udržitelné integrované produkční systémy transformační systém k docílení změny používá práci, kapitál a prostor dříve nebyly – s objevy přišly (průmyslová revoluce) zásluhu za vytvoření integrovaného systému hromadné výroby má Henry Ford produkční systémy jsou v různých odvětvích, ale zaměříme se spíše na hospodaření v krajině

Hospodaření v krajině do konce 20.století – velkoplošný, intenzivní způsob obhospodařování -> trvale neudržitelný -> musíme najít jiný systém trvale udržitelná hospodaření: ekonomicky životaschopné uspokojují potřeby společnosti uchovávají přírodní zdroje zlepšují kvalitu prostředí pro budoucí generace

Konvenční hospodaření dodatečné vnější energetické vstupy výrazně snížená biodiverzita umělá podpora (selekce) dominantních produkčních druhů snížení až ochromení autoregulačních procesů výrazně snížený stupeň ekologické stability výskyt nevratných degradačních procesů

Cíle trvale udržitelného zemědělství zamezit další degradaci půdy a dlouhodobě udržet a zvyšovat její úrodnost zamezit znečišťování povrchových a podzemních vod udržet dostatek kvalitní vody v krajině omezit závislost zemědělství na neobnovitelných zdrojích energie efektivně využívat místní a úspěšně diverzifikované genetické zdroje a zachovat jejich rozmanitost pro budoucnost uchovat přírodní a přírodě blízké ekosystémy a jejich druhovou diverzitu ve venkovské krajině mezi trvale udržitelné zemědělství patří integrované zemědělství ekologické zemědělství

Cíle integrovaného zemědělství rostlinná produkce v souladu s přirozenými podmínkami daného stanoviště trvalé zajištění půdní struktury, půdních biologických procesů a půdní úrodnosti eliminace škod způsobených erozí omezení zátěže biotopu průnikem látek z okolí resp. z jiných zemědělských aktivit udržení typických krajinných elementů zohlednění požadavků na ochranu přírody a druhů, především uchování ekologicky cenných biotopů v rámci celostního posouzení prostředí chov zvířat sladěný s obděláváním půdy, šetrným k životnímu prostředí. 

Zásady v souladu s trvalou udržitelností hospodaření uzavřený systém hospodaření, čerpání surovin z místních zdrojů, smíšená struktura zemědělské soustavy zabezpečení dostatku živin využívání půdy v souladu s jejím produkčním potenciálem vyvarování se všech forem znečištění životního prostředí produkce potravin s vysokou nutriční hodnotou minimalizace spotřeby energie vytvoření optimálních podmínek hospodářským zvířatům 

Srovnání konvenčního, integrovaného a ekologického hospodaření koloběh látek není uzavřen (nutné dodávat energii) využití půdy řízeno ekonomicky zátěž ŽP povolena, pokud je to ekonomicky výhodné specializace malá až vysoká nestřídají se plodiny i umělá hnojiva integrované úsilí o uzavření koloběhu látek využití látek řízeno z části ekologicky a z části ekonomicky zátěž ŽP omezená snaha o vyváženost různých odvětví snaha o střídání plodin organická hnojiva ekologické co nejvíce uzavřený koloběh látek využití půdy řízeno ekologicky zátěž ŽP silně omezená specializace podle lokálních podmínek priorita na střídání plodin snaha místo hnojení využívat půdní organismy

Agrolesnictví agrolesnictví = kombinace zemědělské výroby a pěstování dřevin na zemědělské půdě (plodiny i zvířata) různé způsoby agrolesnictví u nás byly používány až do 19.st., kdy bylo vytlačeno používáním zemědělské techniky – s tlakem na vyšší produkci byly upřednostněny monokultury v současnosti nejvíce rozšířeno v tropických a subtropických oblastech pozitivním mimoprodukčním funkce: výrazný dopad na ekologii, biodiverzitu, ochranu půdy, hospodaření s vodou má produkční potenciál z dlouhodobého hlediska výnosnější u nás pastevní systémy v sadech v Bílých Karpatech, větrolamy, remízky hlavně na zahrádkách – pěstování plodin pod ovocnými stromy, chov domácích zvířat

Certifikované ekologické lesnictví FSC podporovat ekologicky šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů, a tím napomoci chránit ohrožené a devastované světové lesy  FSC vytvořilo prestižní mezinárodní systém certifikace lesů a podniků, které dřevo z certifikovaných lesů zpracovávají ve výrobky měkký tržní nástroj trvale udržitelného rozvoje standard od září 2007: každých 5 let se reviduje

Standard FSC dodržování zákonu a principů FSC vlastnická a uživatelská práva a povinnosti práva domorodých obyvatel – v ČR se neaplikuje vztahy k místnímu obyvatelstvu a práva zaměstnanců užitky z lesa – odpad při těžbě minimalizován, estetika, odtokové poměry, vyhodnocuje vliv zvěře na les vliv na prostředí – respektuje místa výskytu chráněných živočichů a rostlin, nepálí klest, přednostně přirozené obnovy, málo holosečí, nepoužívají se GMO, nepůvodní druhy do 5% hospodářský plán – definuje cíle, odůvodňuje výši těžeb monitoring – zjišťuje opakovaně výskyt zvláště chráněných organismů zachování lesů s vysokou ochranářskou hodnotou – hospodaří s ohledem na jejich hodnotu plantáže – v ČR se neaplikuje

Zdroje: http://slideplayer.cz/slide/2884338/ http://slideplayer.cz/slide/3717135/ http://agrolesnictvi.cz/ http://www.czechfsc.cz/dobre-drevo/ http://www.asz.cz/cs/aktualne-z-asz/agrolesnictvi-znovuobjeveni- historickeho-zpusobu-hospodareni-a-jeho-moznosti-dnes.html