Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Advertisements

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Realizace projektu: –
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Propojení psychologie dopravy a klinické psychologie PhDr. et Mgr. Š tefan Medzihorský, předseda ČAPPO, rektor Vysoké školy aplikované psychologie Konference.
1. Úvod do profesního poradenství Dagmar Svobodová.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Německý jazyk Vánoce Online diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium F. X. Šaldy, Liberec Vyučující: Mgr. Renata Šípová Expert: Mgr. Jana.
Asistent pedagoga jako nástroj pro inkluzivní vzdělávání Mgr. Lucie Macků.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
PREZENTACE K VĚDECKÉMU KOLOKVIU I, II, III
Plánování ve školní tělesné výchově
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Doporučený vzor individuální prezentace
VYHODNOCENÍ PŘEDCHOZÍCH VÝZEV
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Marketingový výzkum. Marketingový výzkum Organizace marketingového výzkumu Cíl výzkumu Typ výzkumu Příprava výzkumného projektu Sběr dat Analýza výsledků.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Základní informace o poskytovateli
Základy pedagogické metodologie
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DRUHY_CAR Název materiálu: Druhy čar
Občanská výchova a svět práce - 9. ročník Milan Šimek
Reflexe učitele Aneb nejlevnější inovační program šitý na míru.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Jak nám roste krokus vnímání.
Filozofické disciplíny
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Univerzita Karlova v Praze Možnosti FREEMOVERS 13. října 2015
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ B/ A/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Dělání babičky. Dětské vymezení role babičky jako role získané
Od semínka k pastelkám Řešení problémů, učení   .
Psychologie test.
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
Analýza komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností v systému běžných základních škol Mgr. Veronika Girglová.
FORMY PRÁCE S TALENTOVANÝMI ŽÁKY
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Specifikace cíle odborného textu
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Vztah k životnímu prostředí
Přijetí nebo odmítání žáků s poruchou autistického spektra vrstevníky?
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Rodičovské kompetence – silní rodiče v našem pohraničí
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace Začínáme u mladé generace

Doplňující vzdělávací obor Životně-hermeneutický přístup Systematický přístup Sociální dovednosti a etické ctnosti Prosociálnost Hodnotová reflexe a etika jako skryté kurikulum

Pohledy na zařazení etické výchovy Prolínání celou školou Samostatný, nebo integrovaný předmět – důvody: „ukotvení“ etické výchovy na školách systematický postup implementace vytvoření konkrétního časového prostoru speciální forma výuky zkušenosti ze zahraničí

Doplnění stávajících dokumentů Pozitivní city Etický rozměr osobnosti – ctnosti Lidské svědomí Vzory Smysl života Iniciativnost Prosociální formy chování

Etická výchova do škol Učebnice a pracovní listy Aprobační studium pro učitele Výzkum efektů Odborné konference Projekt Etická škola Financování

Empirická část Výzkumné otázky: Jaký je vliv etické výchovy na osobnosti žáků a na sociální klima ve školách. Jak žáci a učitelé tento vzdělávací obor vnímají a hodnotí Smíšený kvantitativně-kvalitativní výzkum

Závěry I v kvantitativní části došlo minimálně v rámci našeho výzkumného vzorku k přijetí hypotézy, že etická výchova snižuje u žáků míru úzkostnosti a dalších emocionálních symptomů, obsah výuky vede žáky k většímu zaujetí prací, k větší orientaci na úkoly a ke snížení nepozornosti. Můžeme se také domnívat, že na základě vykázaných výsledků došlo k částečnému přijetí hypotézy o vlivu etické výchovy na rozvoj některých prosociálních dovedností. Naopak hypotézy o vlivu etické výchovy na lepší vztahy ve třídě, na snížení míry behaviorálních problémů a na nárůst míry důvěry mezi žáky se nepotvrdily.

Závěry II informace získané především od žáků v kvalitativní části, jsou v některých ohledech komplementární k zjištěním v části kvantitativní: Podle některých výpovědí v oblasti zajímavosti obsahu se můžeme domnívat, že důležitou roli hraje při vnímání žáka smysluplnost výuky etické výchovy, což je dáno především využitelností v praktickém životě. V oblasti emocí se jeví, že někteří žáci mají s etickou výchovou spojeny spíše pozitivní emoce, které ústí do nadějných očekávání životních změn a osobnostního vývoje. Pokud dochází k prožívání negativních emocí, je to dáno vnímanou obecností témat výuky a nepřiměřenými nároky na sebepoznání a sebesystém některých jedinců. V oblasti identity se podle informací z výpovědí některých žáků můžeme domnívat, že vnímají etickou výchovu jako prostor jejího rozvoje především skrze rozvoj sociálních dovedností. Na základě výsledků obou částí výzkumu se můžeme domnívat, že důležitou roli hraje při výuce etické výchovy učitel, a to zejména v souvislosti s výchovným stylem, který uplatňuje.

Mgr. Pavel Motyčka, Ph.D. PavelMotycka@seznam.cz 608 763 680 Děkuji za pozornost. Mgr. Pavel Motyčka, Ph.D. PavelMotycka@seznam.cz 608 763 680