Quo vadis, územní studie krajiny?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PŘIDANÁ HODNOTA ÚZEMNÍHO PLÁNU JAKO GARANCE JEHO REÁLNÉ VALIDITY V ČASE ING. ARCH. MARTIN JIROVSKÝ, PH. D, MBA www. centrumsluzebtabor. cz Pracovní porada.
Advertisements

Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Vzdělávací modul je ucelená obsahová jednotka, která je koncipovaná na základě kompetencí, nikoli obsahu vzdělávání. Kombinací modulů mohou vznikat různé.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
ZADÁNÍ ÚZEMNÍHO PLÁNU Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, ve znění pozdějších předpisů Vyhláška č. 500/2006 Sb., o územně analytických.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Zhodnocení potřeby vymezení nových zastavitelných ploch Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK.
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
ÚSES v Zásadách územního rozvoje JMK
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Aktuální stav vývoje extenze Urban Planner Jaroslav Burian First StatGIS conference.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Portál územního plánování v praxi
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Územní studie silnice II/380 Sokolnice - Čejč Vstupní jednání s obcemi, ORP, úřady územního plánování a stavebními úřady Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj.
Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody a.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
PÚR – aktualizace č. 1 SOB6 – Krušné hory Důvody vymezení Rozvíjet rekreační potenciál pro ČR (Sasko) Omezit zvýšenou míru znečištění životního prostředí.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY 3. ÚPLNÁ AKTUALIZACE ODBOR ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A STAVEBNÍHO ŘÁDU KÚ ÚK.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
Aktuální informace - MMR Porada ÚP – KÚ ÚK, Ústí nad Labem – Ing. J. Novotná.
Setkání s aktéry projektu „MAP ORP Karlovy Vary“
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Vybrané metodické pokyny k územním studiím
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
„Územní plánování – seminář pro starosty“
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Územní systém ekologické stability (ÚSES) (aneb nové metodické materiály MŽP připravené ve spolupráci s MMR) Informace odboru obecné ochrany přírody.
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
IROP - Podpora pořizování a uplatňování dokumentů územního rozvoje
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
ÚSK zadání – specifikum SO ORP Veselí nad Moravou
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Rozdíly v zadáních územní studie krajiny z pohledu zpracovatele
územního plánování na obcích v roce 2007
Vztah ÚSK k Evropské úmluvě o krajině
Územní systém ekologické stability (ÚSES) krajina v územním plánování Informace z metodické porady MŽP s krajskými úřady porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Vybrané aktuální metodiky MMR a ÚÚR
Územně analytické podklady
Aktualizace ZÚR PK Krajský úřad Plzeňského kraje
Územní studie krajiny XXI. Konference pozemkových úprav
Aktuality k územním studiím krajiny z hlediska IROP
Veřejná beseda nad návrhem Územního plánu Mariánské Lázně
Informace k územním studiím krajiny z hlediska metodického
Transkript prezentace:

Quo vadis, územní studie krajiny? Petr Birklen, Ekotoxa s.r.o. 1. WORKSHOP POŘIZOVATELŮ A PROJEKTANTŮ K ÚZEMNÍ STUDII KRAJINY

Apel..

ORP se zadanými ÚSK (zeleně)

Z IROP bylo podpořeno pouze 43 projektů! ÚSK je nenahraditelná jako …syntéza pro ucelené řešení krajiny …územní dimenze potřeb v krajině …rozsáhlá informace o území (krajině) …propojení plánování v krajině na všech úrovních ÚP Z ÚSK se nesmí stát zmařená šance!

…a pár poznámek k tomu.

Priority: Další podpora ÚSK Zpřesňování metod(iky) - sdílení zkušeností, diskuse Srozumitelnost a adresnost výstupů Místní jako zdroj informací Implementace ÚSK

Problémy Potenciály Cílová vize krajiny Krajinné okrsky Návrhy Rámcové podmínky… …pro využití území Zadání a aktualizace ÚP Podněty pro ZÚR Podklady pro rozhodování v území Typové záměry Doporučení pro hospodaření …pro opatření

Problémy Potenciály Cílová vize krajiny Krajinné okrsky Návrhy Prostorové vymezení: Základní (strukturální) – hodnocení jednotlivých obcí v rámci ORP (vymezení problémových obcí, obcí s prioritou řešení konkrétních typů problémů) podrobné: vymezení klíčových zón v rámci všech obcí (např. zóny hodnot krajinného rázu) doplňkové: návaznosti na sousední ORP (průchodnost krajiny, ÚSES…) Krajinné okrsky Návrhy Rámcové podmínky… …pro využití území Zadání a aktualizace ÚP Podněty pro ZÚR Podklady pro rozhodování v území Typové záměry Doporučení pro hospodaření …pro opatření

Problémy Potenciály Cílová vize krajiny Krajinné okrsky Návrhy Rámcové podmínky… …pro využití území Zadání a aktualizace ÚP Podněty pro ZÚR Podklady pro rozhodování v území Typové záměry Doporučení pro hospodaření …pro opatření

Problémy Potenciály Cílová vize krajiny Krajinné okrsky Návrhy Výchozí úhel pohledu - řešení problémů, eliminace ohrožení a rizik, ochrana hodnot a využití krajinných potenciálů Konkretizace v souladu se všemi kapitolami (DPaR) V souladu se ZÚR (především s cílovými charakteristikami krajiny) Cílová vize bude diskutována se zadavatelem ÚSK a poté doplněna Podrobnější prostorová specifikace v rámci jednotlivých krajinných okrsků Cílová vize krajiny Krajinné okrsky Návrhy Rámcové podmínky… …pro využití území Zadání a aktualizace ÚP Podněty pro ZÚR Podklady pro rozhodování v území Typové záměry Doporučení pro hospodaření …pro opatření

Problémy Potenciály Cílová vize krajiny Krajinné okrsky Návrhy Základ v Typologickém členění krajin ČR (Löw a spol.) + ZÚR Okrsky budou dále zpřesňovány (specifikovány, slučovány aj.), s ohledem na další klíčové charakteristiky (vodní režim, krajinný raz apod.) Z typologických jednotek budou vytvořeny regionální jednotky (individualizace) Rámcové podmínky… …pro využití území Zadání a aktualizace ÚP Podněty pro ZÚR Podklady pro rozhodování v území Typové záměry Doporučení pro hospodaření …pro opatření

Problémy Potenciály Cílová vize krajiny Krajinné okrsky Návrhy Uživatelský modul Adresné typy výstupů Obce (karty obcí) ORP KÚ ? Implementace! Cílová vize krajiny Krajinné okrsky Návrhy Rámcové podmínky… …pro využití území Zadání a aktualizace ÚP Podněty pro ZÚR Podklady pro rozhodování v území Typové záměry Doporučení pro hospodaření …pro opatření

Pocitová mapa pro účely ÚSK

petr.birklen@ekotoxa.cz