NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Advertisements

Počátky řecké civilizace a velká kolonizace
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Vznik státních útvarů III.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 6.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Vznik státních útvarů II.
Historické státy Občanská výchova.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Opakování 6. třídy ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Sparta.
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY, ZEMĚDĚLSTVÍ, ŘEMESLO, OBCHOD
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_412_NAŠE VLAST Téma: POLOHA ČR, SOUSEDNÍ.
Dějepis Starověk – Řecko 2 Pavel Šupka
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
ATHÉNY.
VY_32_INOVACE_3D.6.12 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Starověké Athény Petr Machala.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis
Městský stát Athény.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_2D.6.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
STAROVĚK.
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: Válková, V.: DĚJEPIS 6 – pravěk, starověk. SPN Rufl, J. a Válková, V.: DĚJEPIS 6, PRAVĚK A.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Athény za Perikla a peloponéská válka Název sady: Staroorientální.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Velká řecká kolonizace Název sady: Staroorientální státy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Staré řecké báje a pověsti.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI. Staré řecké báje a pověsti v knize Eduarda Petišky Obsah knihy: Kniha je zpracováním mýtů starého Řecka. Podobně jako většina.
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Starověk (EUPŠD11),
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
Starověké Řecko VZNIK MĚSTSKÝCH STÁTŮ (8. – 6. stol. př. n. l.)
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 27 př. n. l..
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
VY_32_INOVACE_
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-35_Řecké městské státy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
Domov, obec, stát, světadíl
Digitální učební materiál:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Autor: Mgr. Božena Andrašková
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_DĚJEPIS
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
VY_32_INOVACE_01_Poloha České republiky
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_DĚJEPIS
Řecko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt čCZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_343.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír Rychlý NÁZEV: VY_32_Inovace_Dějepis_2 ČÍSLO DUM: 16 TÉMA: Prezentace „Starověké Athény“ ROČNÍK: 6. OBDOBÍ REALIZACE: 2/2013

Anotace: Prezentace popisující uspořádání městského státu Athény a jeho vliv na vývoj evropské demokracie. Doplněno o úkoly pro žáky. Text byl vypracován pro učebnici Dějepis: Pravěk, starověk, nakladatelství Nová škola, 2011, ale je použitelný i pro jiné zdroje.

Téma dnešní hodiny v zjistíte v tajence 1 2 3 4 5 6 Bohyně lásky Bohyně lovu Manželka Dia (Zeus) – bohyně rodiny Bůh podsvětí Bůh moře Obr s jedním okem

1 A F R O D I T 2 E M S 3 H É 4 Á 5 P Ó N 6 K Y L

Athény Na mapě vyznačte Athény. Z učebnice zjistěte, jak se jmenuje poloostrov, na kterém Athény leží. Jaké postavení mají Athény v dnešním Řecku?

Poloha Athén Byly Athéna vnitrozemským nebo přímořským státem? Jakou mohla mít jejich poloha výhodu pro jejich hospodářství?

Přečtěte si pověst o vzniku Athén v učebnici – pak učebnici zavřete a odpovězte na otázky Podle které bohyně se Athény jmenují? Čeho bohyně to byla? Se kterým bohem soupeřila o název města? Jaký dar lidem poskytla? Jaký produkt se z tohoto daru v Řecku vyráběl a vyvážel?

Athény jsou považovány za kolébku evropské demokracie Athény jsou považovány za kolébku evropské demokracie. Zkuste určit, které z následujících pojmů jsou charakteristické pro dnešní demokracii. Klikněte na ně. Lidé mohou vyznávat libovolné náboženství Je povoleno jediné náboženství Lidé nemohou cestovat do zahraničí Dobře Špatně Špatně O všem rozhoduje sám panovník Lidé jsou svobodní Lidé mohou říkat své názory Špatně Dobře Dobře Lidé mohou psát, co chtějí Ženy mají stejná práva jako muži Probíhají volby Dobře Dobře Dobře Neprobíhají volby Pro všechny platí stejné zákony Soudí vládce podle své vůle Špatně Dobře Špatně

Akropolis Nejvýznamnější část Athén pahorek uprostřed města s chrámy. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:AthensAcropolisDawnAdj06028.jpg

Dluhy Člověk v Athénách mohl za neplacení dluhů upadnout do otroctví. Existují dluhy a zadlužení lidé i v dnešní době? Z jakých důvodů se lidé mohou dostat do dluhů? Jaký postih dnes lidem s dluhy hrozí?

Athénská demokracie Zjistěte v učebnici, z jakých slov pochází slovo demokracie. Popište, v čem se lišila athénská demokracie od té dnešní v například v našem státě. Kdo může u nás může volit? Kdo přijímá v České republice zákony? Kdo v České republice vládne? Jsou dnes ti, co přijímají zákony a vládnou, placeni?

Střepinový soud Každý občan mohl na střep napsat jméno člověka, který podle něj ohrožoval demokracii v Athénách. Střepinový soud naruby – napište na papírek jméno spolužáka, který je podle vás největším přínosem pro vaší třídu.

Vzdělání Řekněte, proč je pro člověka důležité vzdělání.

Přečtěte si v učebnici o vzdělávání v Athénách a pak odpovězte na otázky Kdo se mohl v Athénách vzdělávat? Co se učili žáci v Athénách? Jak se lišilo vzdělávání v Athénách a v jiných orientálních státech (Egypt, Mezopotámie)?

Označte a vysvětlete, který pojem nepatří k Athénám Attika Athéna Knóssos Akropolis

Knóssos Je to palác na Krétě

Označte a vysvětlete, který pojem nepatří k athénské demokracii Volby Vláda jednotlivce - diktatura Lidové shromáždění Vláda lidu

Vláda jednotlivce - diktatura Na vládě podíleli všichni plnoprávní občané.

Opravte věty Město Athény leží na ostrově Kréta. Formou vlády v Athénách byla vláda jednotlivce. Vzdělání nebylo pro Athéňany důležité. Lidi nebezpečné pro demokracii mohli Athéňané vyloučit z města při lístkovém soudu. Středem Athén byl pahorek Archobůlos.

Opravte věty Město Athény leží na poloostrově Attika. Formou vlády v Athénách byla demokracie. Vzdělání bylo pro Athéňany důležité. Lidi nebezpečné pro demokracii mohli Athéňané vyloučit z města při střepinovém soudu. Středem Athén byl pahorek Akropolis.

Athény Počátky demokracie - na vládě se podíleli všichni plnoprávní občané (muži). Na lidovém shromáždění si volili úředníky a přijímali zákony. Každý mohl volit a zastávat úřad. Bez práv byli přistěhovalci a otroci. Athény měly výhodnou polohu u moře, byl to stát s rozvinutým námořním obchodem a s rozvinutými řemesly.

Literatura: Zpracováno podle učebnice: Bednáříková, J., Kysučan L., Fejfušová M.: Dějepis: Pravěk a starověk. Brno: Nová škola, 2011. ISBN 978-80-7289-291-4.

Citace Soubor:Aegeansea.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit. 2013-02-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Aegeansea.jpg Soubor:AthensAcropolisDawnAdj06028.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit. 2013-02-27]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:AthensAcropolisDawnAdj06028.jpg