Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Božena Andrašková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Božena Andrašková"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec
Autor: Mgr. Božena Andrašková Název : VY_32_INOVACE_8C45D6_Krétské paláce Téma: Krétské paláce Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál je určený k prezentaci na interaktivní tabuli.
Byl vytvořen pro žáky 6. ročníku na výuku dějepisu. Slouží k větší motivaci žáků. Inovace: Větší názornost pomocí nové didaktické techniky. Metodické pomůcky: Obrazová publikace o Knossu.

3 Krétské paláce

4 Kréta - Největší řecký ostrov - Leží ve Středozemním moři
Strategicky výhodná poloha Ve 2. tisíciletí př.n.l zde vznikla první civilizace, kterou podle mytického krále Minoa nazýváme minojská - Krétská civilizace byla velmi vyspělá (písmo, loďstvo, keramika, bronzové nástroje a zbraně)

5 Krétské paláce Od počátku 2. tisíciletí př.n.l. vznikala na Krétě města s rozlehlými paláci (Knossos, Mallia, Faistos) Bez opevnění Kanalizace, koupelny, přepychové zařízení Výzdoba sochami a nástěnnými malbami- freskami (výjevy ze života v paláci, mořská zvířata- delfíni, ryby) Palácové hospodářství Vykopávky: Artur Evans

6 KNOSSOS Vládce Knossu král Minos měl zrůdného syna Minotaura
( napůl člověk a napůl býk). Ukryl ho v paláci Labyrinthos. Pojmenování- od kultovní dvojité sekery- labrys. Labyrinthos byl tedy palác dvojité sekery v Knossu. Motiv býka- v paláci v Knossu i v celé krétské kultuře.

7 PALÁC V KNOSSU

8

9

10

11

12

13 DVOJITÁ SEKERA

14 Citace Fotografie: archiv autora


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Božena Andrašková"

Podobné prezentace


Reklamy Google