Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír Rychlý NÁZEV: VY_32_Inovace_Dějepis_2 ČÍSLO DUM: 14 TÉMA: Prezentace „Občanská válka v USA“ ROČNÍK: 8. OBDOBÍ REALIZACE: 2/2013

2 Anotace: Prezentace popisující občanskou válku v USA. Doplněno o úkoly pro žáky. Text byl vypracován pro učebnici Dějepis, Novověk, nakladatelství Nová škola, 2009, ale je použitelný i pro jiné zdroje.

3 Občanská válka v USA

4 Označte, ve které části Ameriky vznikaly první britské osady?

5 Opakování - doplňte: Důvodem ke vzniku povstání amerických kolonistů proti Velké Británii byla nespokojenost s vysokými ………………………………..………. Povstání amerických kolonistů proti Velké Británii vedl ………………… Později zastával funkci amerického ……………… Velká Británie ve válce s kolonisty nakonec ……………………………………. a kolonie vyhlásily …………………… = vznikly ……….

6 Opakování - doplňte: Důvodem ke vzniku povstání amerických kolonistů proti Velké Británii byla nespokojenost s vysokými daněmi a cly. Povstání amerických kolonistů proti Velké Británii vedl George Washington. Později zastával funkci amerického prezidenta. Velká Británie ve válce s kolonisty nakonec prohrála a kolonie vyhlásily samostatnost = vznikly USA.

7 Zjistěte z učebnice Odkud přicházelo do USA nejvíce přistěhovalců?
Kolik se jich v 19. století do USA přistěhovalo? Odhadněte, jaké důvody mohly vést lidi k přestěhování do USA.

8 Odpověď Z Evropy. Přibližně 35 milionů.
Získat novou půdu nebo práci v rozvíjejícím se průmyslu.

9 Co spojuje následující dvě místa?
jašakal nikalifore

10 Co spojuje následující dvě místa?
Aljaška Kalifornie Zlatá horečka

11 Popište podle učebnice, jaké bylo soužití mezi bělochy a indiány.

12 V 19. stol. velké přistěhovalectví z Evropy = rozšiřování USA na západ k Tichému oceánu – války s Indiány na těchto územích.

13 Rozdělte pojmy do dvou sloupců pro Sever a Jih USA
plantáže průmysl farmy bavlna tabák otroci chov dobytka cukrová třtina Afrika Konfederace zrušení otroctví

14 Rozdělte pojmy do dvou sloupců pro Sever a Jih USA
průmysl otroci plantáže farmy chov dobytka bavlna zrušení otroctví tabák cukrová třtina Afrika Konfederace

15 Rozpory Sever USA – průmyslový, zemědělství = drobní farmáři
Jih USA - velké plantáže – bavlna, tabák majitelé využívají práci otroků z Afriky Sever požaduje zrušit otroctví, jih je proti 1860 – zvolen prezident Lincoln, který byl proti otroctví =>jižní státy se odtrhly od USA a založily tzv. Konfederaci

16 Občanské válce v USA se také říká:
Válka Západu proti Východu Válka Severu proti Jihu Válka jižní Amerika proti severní Americe

17 Občanské válce v USA se také říká:
Válka Severu proti Jihu

18 Opravte věty Prezidentem během občanské války byl George Washington.
Občanská válka v USA trvala 6 let. Jih měl početnější a lépe vyzbrojenou armádu. Válka skončila vítězstvím Jihu. Otroctví v jižních státech bylo zachováno.

19 Opravte věty Prezidentem během občanské války byl Abraham Lincoln.
Občanská válka v USA trvala 4 roky. Sever měl početnější a lépe vyzbrojenou armádu. Válka skončila vítězstvím Severu. Otroctví v jižních státech bylo zrušeno.

20 Občanská válka 1861 – 1865 občanská válka mezi Severem a Jihem.
Sever nakonec zvítězil, otroctví bylo zrušeno, otroci byli zrovnoprávněni s ostatními občany USA. USA zůstaly jednotné.

21 Napište si slovo a na každé písmeno doplňte libovolné pojmy z dnešního učiva – písmeno může být kdekoliv ve slově. LINCOLN

22 Díky velkému nerostnému bohatství následoval v dalších letech velký rozvoj hospodářství a USA se přiřadily ke světovým velmocem.

23 Citace Soubor:Atlantik-mapa.png. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupné z:

24 Literatura Použitá literatura: Zpracováno pro učebnici: ČAPKA, František a Libor VYKOUPIL. Dějepis: Novověk. Brno: Nová škola, ISBN


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír."

Podobné prezentace


Reklamy Google