Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vznik USA Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vznik USA Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"— Transkript prezentace:

1 Vznik USA Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
VY_32_INOVACE_2D Vznik USA Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Americké osady 1756 – 1763 sedmiletá válka mezi Velkou Británií a Francií – Angličané získali celé území mezi Kanadou a Floridou. Anglické osady byly při pobřeží Atlantského oceánu. Severní osady – kalvinističtí puritáni – farmářský charakter. Jižní kolonie – bavlníkové, tabákové a rýžové plantáže, kde pracovali černí otroci. Domorodé obyvatelstvo zatlačováno do vnitrozemí.

3 Počátky odporu osadníků
Americké osady = zisk pro Velkou Británii. Kolonisté musí všechny věci denní potřeby dovážet z Anglie (např. čaj, cukr) zavedena kolkovní daň z listin a novin. To vyvolalo veliký odpor osadníků. Rychle byla odvolána, místo ní zavedena dovozní cla. Osadníci bojkotují anglické zboží – bostonské pití čaje.

4 Válka za svobodu a nezávislost
Po bostonském pití čaje zasahuje anglický král vojensky kongres ve Philadelphii – všech 13 osad přichází s myšlenkou úplné samostatnosti. Vzniká vojsko v čele s Georgem Washingtonem začala válka o nezávislost ve Philadelphii přijato Prohlášení nezávislosti amerických osad. Autor: Thomas Jefferson Vznikají Spojené státy americké.

5 Thomas Jefferson George Washington

6 Vítězství Američanů Celé povstání mohlo skončit neúspěchem vítězí osadníci u Saratogy Povstalci dostali finanční podporu z Francie, Holandska a Španělska byla britská armáda definitivně poražena, Velká Británie uznala nezávislost třinácti osad.

7 Ústava Přijata roku 1787 Nový stát je unie = spolek států Zákony tvoří Kongres Skládá se ze Sněmovny reprezentantů a Senátu První prezident George Washington

8 Zápis Vznik USA Kolkovní daň – odvolána Bostonské pití čaje (1773)
vyhlášení nezávislosti osad Začala válka, končí 1781 1787 první ústava První prezident – George Washington

9 Opravte chybný text Americké osady prosazovaly nezávislost na Velké Británii. Finanční podporu jim poskytly Francie, Itálie a Španělsko. Autorem prohlášení nezávislosti byl George Washington. Do čela amerických vojsk se postavil Thomas Jefferson. Spojené státy vznikly roku 1781, ústava byla vytvořena roku 1785.

10 Správné řešení Americké osady prosazovaly nezávislost na Velké Británii. Finanční podporu jim poskytly Francie, Holandsko a Španělsko. Autorem prohlášení nezávislosti byl Thomas Jefferson. Do čela amerických vojsk se postavil George Washington. Spojené státy vznikly roku 1781, ústava byla vytvořena roku 1787.

11 Metodické pokyny k prezentaci
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, listopad Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: osmý ročník, Velká Británie, americké osady, unie, bostonské pití čaje, unie, Kongres, Jefferson, Washington V této prezentaci je přiblížen proces vzniku USA. Především je potřeba zdůraznit souvislost i s jinými událostmi v Evropě. Součástí prezentace je práce s chybným textem, tu je možné i vytisknout. Pod „smajlíky“ jsou skryty hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. Prezentaci je možné využít i k samostudiu. Použitá literatura: HLAVAČKA, M. a kol.: Dějepis pro 8. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 8: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: FRAUS, s. ISBN HARNA, J., FIŠER, R.: Dějiny českých zemí II.1.vyd. Praha: FORTUNA, s. ISBN


Stáhnout ppt "Vznik USA Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98"

Podobné prezentace


Reklamy Google