Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05 TÉMA: Byzantská říše ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Cílem prezentace je žáky naučit, kdy Byzantská říše vznikla, jaké bylo její hlavní město. Kdo patřil k nejvýznamnějším panovníkům. Vysvětlit pojem byzantský sloh. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Műllerová.

3 Opakování toho, co už známe.
Římské impérium nezůstalo celistvé. Nahraď slovo impérium českým synonymem. Na které celky se impérium rozdělilo? Jaký osud čekal na západní část? Vzpomeň si na datum. Odolala východní část tlaku barbarů?

4 Co jsi měl vymyslet? Říše Západořímská a východořímská Zánik Rok 476
Ano

5 Mapa Byzantské říše

6 Hlavní město - KONSTANTINOPOLIS (původně řecká osada Byzantion, Cařihrad - nazýván Slovany, Istanbul - dnes). Umístění – průliv z Černého moře do moře Středozemního. Hospodářství - nepřerušen rozvoj starověkých řemesel a obchodu (drahé látky, sklo, šperky, nástroje z mosazi a jiných kovů). V čele - císař (cíl - obnova slávy a moci bývalé římské říše, boje s Peršany, Avary, Slovany). Nejvyšší představitel církve - patriarcha (pravoslaví).

7 Největší rozmach říše 6. století - část Apeninského poloostrova, Balkán, Malá Asie, východní pobřeží Středozemního moře, část Afriky, cíp Pyrenejského poloostrova. Vládce - JUSTINIÁN (vláda 527–565) - vydání zákoníku - Soubor občanského práva ? Jaký zákoník už jsi poznal ? Po roce 1000 postupné oslabování moci říše a její zmenšování- Boje s Araby a Turky. Rok 1453 zánik říše (Turci dobyli hlavní město Konstantinopolis).

8 Justinián – detail portrétu v chrámu San Vitale

9 Byzantský sloh Rozvoj věd - hlavně matematika
Rozvoj kultury - literatura a dějepisectví Rozvoj architektury - velkolepé stavby - kopule - zdobené sloupy a jejich hlavice Výzdoba - mozaika - obrazy - ikony Slavná stavba - Hagia Sophia (chrám Boží moudrosti)

10 Hagia Sophia- dnešní podoba

11 Mozaika

12 Chrám San Vitale v Ravenně

13 Průřez chrámem Hagia Sophia

14 Použité zdroje Obrázky [online]. [cit. 2013-04-08]. Dostupné z:

15 Použité zdroje PICKOVÁ, Dana a Naďa KUBŮ. Dějiny středověku a raného novověku: učebnice pro základní školy. 1. vyd. Ilustrace Lubomír Anlauf. Praha: Práce, 1995, 63 s. Učebnice pro základní školy (Práce). ISBN HROCH, Miroslav a Karel KUBŮ. Dějepis: učebnice pro základní školy. 1. vyd. Ilustrace Lubomír Anlauf. Praha: Práce, 1995, 63 s. Učebnice pro základní školy (Práce). ISBN


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05"

Podobné prezentace


Reklamy Google