Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."— Transkript prezentace:

1 Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_12_Kdo rozhoduje v ČR Volby, parlament ČR a jeho fungování. Mgr. Iva Hanáková

2 Anotace: Srovnání pravomocí panovníka v minulosti se současnou dobou. Význam voleb a co to volby jsou. Parlamentní demokracie v ČR. Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Vlastivěda

3 Jak to bylo v minulosti? O společných záležitostech týkajících se všech lidí na jeho území rozhodoval panovník s jeho rádci. Určoval, kolik budou poddaní odvádět daně Řídil vojsko Rozhodoval, proti komu budou válčit, s jakou zemí bude spojencem Rozhodoval, jaké stavby postaví Lidé museli panovníka poslouchat, jinak jim hrozil krutý trest.

4 Kolik obyvatel žije v České republice?
A jak je to dnes? Na rozhodování se podílejí všichni občané Není ale možné, aby všichni rozhodovali o každé záležitosti ve státě, kraji či obci. Volí si proto své zástupce. Kolik obyvatel žije v České republice?

5 O čem se rozhoduje Státní záležitosti Krajské záležitosti
Postavíme novou dálnici Koupíme nové stíhačky pro naše vojsko Krajské záležitosti Jaká dopravní firma bude zajišťovat dopravní spojení v našem kraji… Obecní záležitosti Postavíme hřiště pro děti, domov důchodců Co v obci potřebuje víc?

6 VOLBY V ČESKÉ REPUBLICE
Můžeme volit od 18 let Volíme zástupce do Parlamentu České republiky, krajských nebo obecních úřadů Ve volbách lidé vybírají zástupce ze seznamu kandidátů. Zakroužkují je v seznamu, tento seznam hodí za plentou ve volební místnosti do obálky, kterou hodí do zapečetěné krabice.

7

8 Parlament ČR Navrhuje a schvaluje zákony Má dvě části, tzv. komory
Poslaneckou sněmovnu Senát Dohromady má 281 zástupců V čele Parlamentu ČR je premiér (předseda vlády), kterého volí prezident Premiér sestavuje vládu ČR (volí ministry → řídí ministerstva → řídí určitou oblast státu)

9 Prezident ČR Sídlí na Pražském hradě
Zastupuje Českou republiku při návštěvách v za-hraničí a dohlíží na správné fungování parlamentu a vlády. Nemá takovou moc, jako dříve králové.

10 Otázky pro tebe  Vysvětli svými slovy, proč je důležité, aby se lidé zajímali o to, co se děje ve státě, kraji nebo obci. Jaké záležitosti se řeší ve vaší obci? Proč je podle tebe důležité, aby lidé volili ve volbách za plentou? Znáte nějakou politickou stranu? Jaké ministerstva znáš? Jak se jmenuje náš současný prezident?

11 Bibliografická citace
[cit ] Obrázek dostupný z WWW pod licencí Creative Commons:< [cit ] Obrázek dostupný z WWW pod licencí Creative Commons:< >


Stáhnout ppt "Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/21.1167 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím."

Podobné prezentace


Reklamy Google