Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír Rychlý NÁZEV: VY_32_Inovace_Dějepis_2 ČÍSLO DUM: 18 TÉMA: Prezentace „Alexandr Veliký“ ROČNÍK: 6. OBDOBÍ REALIZACE: 3/2013

2 Anotace: Prezentace popisující období řecké expanze za vlády Alexandra Makedonského. Doplněno o úkoly pro žáky. Text byl vypracován pro učebnici Dějepis: Pravěk a starověk, nakladatelství Nová škola, 2011, ale je použitelný i pro jiné zdroje. Přechod z některých snímků na další je zablokován, aby nedošlo k neúmyslnému přechodu, pro přechod je třeba použít mezerník.

3 Zjistěte v osmisměrce, ze které země pocházela významná osobnost, o které se dnes více dovíte.
Slavná řecká báseň. Palác na Krétě. Stát, ve kterém se zrodila demokracie. Stát s vojenským zřízením. Řecký básník. Hora, na které sídlili řečtí bohové. Město dobyté lstí po 10 letech. Ostrov, na kterém probíhaly hry s býky. K T Y M A O N R E L D Ó É S J H P I

4 Řešení MAKEDONIE

5 Alexandr Makedonský - Veliký

6 Athény Na mapě vyznačte, kde ležela starověká Makedonie.
Na kterém poloostrově leží?

7 Zakroužkujte tvrzení platná pro Filipa II.
Zmocnil se téměř všech řeckých států. Filip II. byl makedonský král. Zemřel na mor. Chtěl dobýt Persii. Byl zavražděn. Filip II. byl egyptský faraón. Zmocnil se celého Balkánského poloostrova Chtěl dobýt Řím.

8 Zakroužkujte tvrzení platná pro Filipa II.
Zmocnil se téměř všech řeckých států. Filip II. byl makedonský král. Zemřel na mor. Chtěl dobýt Persii. Byl zavražděn. Filip II. byl egyptský faraón. Zmocnil se celého Balkánského poloostrova Chtěl dobýt Řím.

9 Filip II. Makedonský král. Otec Alexandra.
Ovládl a sjednotil řecké státy. Plánoval výpravu proti perské říši. Dříve, než ji uskutečnil, byl zavražděn.

10 Falanga Filip II. vytvořil nový bojový útvar falangu.
Těžkooděnci vyzbrojení 5 metrů dlouhým kopím = delším, než měli protivníci. Makedonci se tak stali těžko porazitelnou armádou.

11 Zjistěte: Kolik bylo Alexandrovi let, když po svém otci převzal vládu?
Jak se jmenoval jeho učitel? Kterou říši dobyl? Jak pojmenoval nová města, která na svých taženích založil? Kde leží nejznámější z nich?

12 Odpovědi: 21 let. Významný řecký filosof Aristoteles. Perskou říši.
Alexandrie. V Egyptě.

13 Alexandr Veliký S řeckou armádou podnikl velkou výpravu proti perské říši. V několika bitvách porazil perského krále a ovládl perskou říši = Egypt a jižní Asii až po Indii.

14 Rozsah Alexandrovy říše

15 Na mapě vyznačte rozsah říše Alexandra Velikého.

16 Práce s mapou. Vypište dnešní velké státy, které leží na území Alexandrovy říše.

17 Státy: Řecko Bulharsko Egypt Turecko Sýrie Irák Irán Afghánistán
Pákistán

18 Opravte věty: Alexandr se svou armádou došel až na hranice Číny.
Dále nepokračoval, protože už měl dost velkou říši. Zemřel v 50 letech v Alexandrii. Vytvořil druhou největší říši, jaká do té doby ve světě existovala. Po Alexandrově smrti jeho říše zůstala zachována a vládu převzal jeho syn.

19 Opravte věty: Alexandr se svou armádou došel až na hranice Indie.
Dále nepokračoval, protože jeho vojáci odmítli pokračovat v tažení. Zemřel v 32 letech v Babylonu. Vytvořil největší říši, jaká do té doby ve světě existovala. Po Alexandrově smrti se jeho říše rozpadla a vládu v jednotlivých částech převzali jeho vojevůdci.

20 Co je na obrázku?

21 Maják na ostrově Faru u Alexandrie.
Jeden ze sedmi divů světa. Později zničen zemětřesením.

22 Literatura: Zpracováno podle učebnice: Bednáříková, J., Kysučan L., Fejfušová M.: Dějepis: Pravěk a starověk. Brno: Nová škola, ISBN

23 Citace - obrázky Soubor:Aegeansea.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupné z: Soubor:Philip_II_of_Macedon_CdM.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupné z: Soubor:Makedonische_phalanx.gif. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupné z: Soubor:Aleksander-d-store.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupné z: Soubor:MacedonEmpire.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupné z: Soubor:LocationEurasia.png/1280px-LocationEurasia.png. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupné z: Soubor:PHAROS2006.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír."

Podobné prezentace


Reklamy Google