Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3655, Moderní škola Číslo materiálu v sadě.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3655, Moderní škola Číslo materiálu v sadě."— Transkript prezentace:

1

2 Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3655, Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š03_s01_17 Předmět dějepis Téma (název prezentace) Starověké Řecko – archaické období Autor Mgr. Věra Nídrová Metodický popis (anotace) Prezentace pro 6. ročník je určena pro práci na interaktivní tabuli, nebo PC. Seznamuje se vznikem městských států a velkou řeckou kolonizací. Je určena k výkladu a zápisu do sešitu. Mapa kolonizace je umístěna na snímku 8. Závěrečné cvičení na snímcích 9 – 24 slouží k procvičení a zopakování probrané látky. Zároveň procvičuje čtení s porozuměním a logické myšlení. Při kliknutí na správnou odpověď postupuje žák o jeden snímek dál. V případě chyby se vrací zpět. Odpovědi doprovázejí zvukové efekty.

3 Archaické období v Řecku

4 Osídlení Malé Asie příchod nových řeckých kmenů období zmatků, úpadek kultury, vytlačování původních obyvatel osídlování západního pobřeží Malé Asie a ostrovů Egejského moře obnovení vztahů s Blízkým východem 9. stol. př.n.l. převzetí hláskového písma alfabeta maloasijská kolonizace –základ pověstí (objevují se v nich jména skutečných králů a měst)

5 Společnost nové kmeny převážně zemědělské specializovaní řemeslníci - kováři, koželuzi, tesaři, loďaři (za řemeslníky počítáni i pěvci, věštci a lékaři) rozvrstvení společnosti podle majetku rodová šlechta – aristokracie král (dědičný titul) lidové shromáždění svobodných mužů otroci

6 Městské státy zemědělci se usazovali na úrodných rovinách vznik centrální vesnice politické středisko celé oblasti – městský stát polis = město, ochranné hradby nové řecké kmeny s původním obyvatelstvem splynuly – např. Atény x nebo si domorodce podmanily - Sparta

7 nedostatek zemědělské půdy, surovin, rozvoj obchodu kolonií metropole – mateřské město, které organizovalo kolonizaci Jižní Itálie, Sicílie, pobřeží Černého moře, Středozemí z metropolí do kolonií dovoz řemeslných výrobků, oleje a vína z kolonií do Řecka levné obilí, kovy a dřevo Velká řecká kolonizace zakládání nových osad

8 Důsledky kolonizace dlužní otroctví růst majetkových rozdílů a napětí mezi obyvatelstvem rozkvět řemesel nastolení samovlády – tyranidy – zaměření proti aristokracii, která byla zbavena politické moci vládnoucí vrstva – plnoprávní občané podpora umění, řemesel a obchodu svržení tyranů, nastolení demokracie oligarchie – vláda v rukou nejbohatších občanů chudý mohl volit, ale nemohl být volen

9 Velká řecká kolonizace

10 Cvičení Při kliknutí na správnou odpověď postupuješ na otázku na dalším snímku. V případě chyby se vracíš zpět.

11 Příchod nových řeckých kmenů je spojen: s úpadkem kultury s rozvojem kultury

12 Alfabeta je: řecká bohyně písma řecká abeceda

13 Aristokracie: lidové shromáždění rodová šlechta

14 Polis znamená řecky: městský stát řecký bůh ochrany měst

15 Kolonie byly: řecké osady ve vzdálených krajinách výpravy do cizích zemí

16 Metropolí nazývali Řekové: město, které mělo více než 1 0000 obyvatel mateřské město

17 Do kolonií Řekové vyváželi: řemeslné výrobky, olej a víno levné obilí, kovy a dřevo

18 Tyranida znamená: samovláda týrání otroků

19 Demokracie znamená: vládu všech občanů neomezenou vládu panovníka

20 V oligarchii mohli být voleni: jen nejbohatší občané i chudší občané

21 V oligarchii mohli volit: jen nejbohatší občané všichni občané

22 Mezi řemeslníky byli v Řecku počítáni: pouze hrnčíři, koželuzi, tesaři, loďaři… i pěvci, věštci, lékaři

23 Velká řecká kolonizace probíhala: ve Středomoří, na pobřeží Černého moře v Malé Asii, na pobřeží Baltického moře

24 Doufám, že dějepis pro tebe nebude sisyfofská práce. Je to určitě naposled, co se musíš vrátit!

25 Zasloužíš pochvalu od bohyně moudrosti Athény!

26 Zdroje RULF, Jan; VÁLKOVÁ, Veronika a kol. Dějepis pro VI. r. ZŠ- pravěk a starověk. Praha: SPN- pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2004, ISBN 80-7235-274-1. KOLEKTIV AUTORŮ. Dějepis 6, učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 2007, ISBN 978-80-7238-208-8 www.office.com -všechny snímky, snímek č. 3 HTTP://WWW.MUSEODELPRADO.ES/IMAGEN/ALTA_RESOLUCION/P00438.JPG. wikipedia.org [online]. [cit. 1.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Punishment_sisyph.jpg#file CAPTAIN_BLOOD. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 6.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:AntikeGriechen1.jpg - snímek 8.


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3655, Moderní škola Číslo materiálu v sadě."

Podobné prezentace


Reklamy Google