Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír Rychlý NÁZEV: VY_32_Inovace_Dějepis_2 ČÍSLO DUM: 13 TÉMA: Prezentace „Řecko – temná staletí“ ROČNÍK: 6. OBDOBÍ REALIZACE: 2/2013

2 Anotace: Prezentace popisující období řeckých dějin v takzvaných temných staletích. Zahrnuje v sobě i řecké báje Ilias a Odyssea a hlavní řecké bohy. Doplněno o úkoly pro žáky. Text byl vypracován pro učebnici Dějepis: Pravěk a starověk, nakladatelství Nová škola, 2011, ale je použitelný i pro jiné zdroje.

3 Temná staletí

4 Opakování Určete pojmy z následujících přesmyček a vysvětlete jejich souvislost s řeckými dějinami: ínov livoy vciřemopla takré skéměst tystá sosknós nyméky

5 Opakování Určete pojmy z následujících přesmyček a vysvětlete jejich souvislost s řeckými dějinami: víno olivy mořeplavci Kréta městské státy Knóssos Mykény

6 Určete, která tvrzení charakterizují „Temná staletí“ – s. 64
Bylo to období úpadku. Po výbuchu sopky Théra nepronikly paprsky Slunce na zemský povrch. Nemáme písemné prameny. O tomto období vyprávějí řecké báje. Z tohoto období pochází mnoho písemných pramenů o nejstarších řeckých dějinách.

7 Temná staletí Období 1100 – 800 př. n. l. - máme jen málo zpráv.
Hospodářský a kulturní úpadek Řecka. Staré městské státy zanikly. V tomto období se odehrávají básně řeckého básníka Homéra - Ilias a Odyssea.

8 Z pojmů vyberte ty, které patří k básním Ilias a Odyssea a přiřaďte je:
20 let Herákles Homér Schliemann Trója 10 let Ilion Homer Simpson Odysseus Homér Turecko 10 let 20 let Mezopotámie

9 Na mapce určete, kde ležela Trója.
Skok na snímek Bohové

10 Ilias Popisuje boj Řeků proti Tróji (Ilion) = město v Malé Asii.
Po desetiletém obléhání ho Řekové nakonec dobyli lstí - (trójský kůň). Bojovalo zde mnoho řeckých hrdinů – např. Achillés, Odysseus.

11 Achillés Syn nymfy Thétis, která ho namočila v řece Styx, takže byl nezranitelný na celém těle kromě paty, za kterou ho přitom držela. Byl zabit při dobývání Tróje – střelen šípem do paty.

12 Trojský kůň Proč se některým počítačovým virům říká trójský kůň?

13 Počítačový virus trójský kůň
Dostane se do počítače, aniž bychom to chtěli, a může zpřístupnit náš počítač pro někoho cizího bez našeho vědomí.

14 Odyssea Popisuje 10 leté putování krále Odyssea z trójské války domů, který na cestě zažije mnoho dobrodružství.

15 Řečtí bohové Bydleli na hoře Olymp – označte na mapě.
Nesmrtelní, ale jinak podobné vlastnosti jako lidé. Každý měl na starost určitou oblast zasahující do lidských životů.

16 Vytvořte správné dvojice
Zeus podsvětí Poseidón rodina moře Hádés Athéna lov Afrodita válka Héra moudrost a řemesla Artemis láska Áres vládce bohů

17 Literatura: Zpracováno podle učebnice: Bednáříková, J., Kysučan L., Fejfušová M.: Dějepis: Pravěk a starověk. Brno: Nová škola, ISBN

18 Citace Soubor:Aegeansea.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupné z: Soubor:Trojan_horse_%C3%87anakkale.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupné z: File:Triumph_of_Achilles_in_Corfu_Achilleion.jpg. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2623 AUTOR: Mgr. Vladimír."

Podobné prezentace


Reklamy Google