Koroze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH01 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák REDOXNÍ REAKCE ELEKTROLÝZA výroba chloru „elektrolyzér“ rozklad vody.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Chemické sloučeniny Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_29_Galvanické články Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
IONTY. Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Datum: Název.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Uhlík C Carboneum Chemický prvek, který je základním stavebním kamenem
Elektrolyty Elektrolyty jsou roztoky nebo taveniny, které vedou elektrický proud. Vznikají obvykle rozpuštěním iontových sloučenin v polárních rozpouštědlech.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Výživa a hygiena potravin
Vedení elektrického proudu v látkách
Negativní vliv mycích prostředků II.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Vlastnosti plynů.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
„Svět se skládá z atomů“
Polovodiče typu N a P, Polovodičová dioda
Fyzika – Elektrolýza.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Chemické vlastnosti technických materiálů
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
VY_32_INOVACE_01_20_Chemické rovnice, úpravy rovnic
Adsorpce na fázovém rozhraní
ELEKTROCHEMIE Elektrochemický potenciál Standardní vodíková elektroda
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Elektřina VY_32_INOVACE_05-30 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
1. skupina PS: Vodík Izotop H D T Výskyt: 89 % vesmír;
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
Obecná a anorganická chemie
Teplo.
KOROZE vypracovala: Ing
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Změny skupenství Výpar, var, kapalnění
ELEKTRICKÝ PROUD.
Protonová teorie kyselin a zásad, vodíkový exponent pH
TECHNICKÉ VYUŽITÍ ELEKTROLÝZY.
Koroze Koroze je rozrušování materiálu vzájemným chemickým působením materiálu a korozního prostředí. V případě kovů zpravidla komplexní chemické.
Vlastnosti plynů.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Roztoky Acidobazické děje
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Neživá příroda - vzduch
Mgr. Jana Schmidtmayerová
nízkoteplotního plazmového výboje
Adsorpce na fázovém rozhraní
Kyslík - Oxygenium PSP IV.A skupina  6 valenčních elektronů
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

Koroze

KOROZE: rozrušování materiálu fyzikálním a chemickým působením vnějšího prostředí (nejen kovy, ale i plastické hmoty, dřevo, beton …) důsledek koroze znehodnocení materiálu Koroze kovů - většina kovů (zvláště ty se záporným rozpouštěcím napětím) se v příro-dě vyskytuje ve formě svých chemických sloučenin - koroze kovů je v podstatě analogií přírodních dějů projevuje se snahou přejít do stavu chemicky i termodynamicky nejstálejšího - při styku s korozním prostředím přechází kov ve stálejší sloučeniny tzv. korozní produkty při uvolnění energie Koroze kovů může probíhat: chemicky elektrochemicky

Chemické korozní děje: probíhají především v plynném prostředí za vysokých teplot a elektricky nevodivém kapalném prostředí Vzdušný kyslík = nejvýznamnějším prostředím, v němž jsou kovové materiály napadány za vysokých teplot - probíhá několik dílčích pochodů, důsledkem vznik korozních produktů (oxidů) na povrchu kovu - dle charakteru této vrstvy korozních produktů dochází při oxidaci k difúzi částic kovů k povrchu vrstvy a současně k difúzi kyslíku vrstvou korozních produktů k povrchu kovu - rychlost oxidace určována rychlostí difúzních pochodů - se zvyšováním teploty = urychlení difúze a rychlost koroze Elektrochemické korozní děje: probíhají při vzájemném působení kovů a elektrolytů (voda, vodné roztoky, některé elektricky vodivé látky …) - výsledkem dvou dílčích reakcí anodového a katodového procesu - povrchové částice kovu (ionatomy) jsou vázány určitými silami ke kovu

při působení elektrolytu na kov jsou však současně přitahovány většími silami ze strany elektrolytu - jejich působením přechází ionty kovu do roztoku = anodová reakce (oxidační), charakterizována přechodem kovu do roztoku v podobě kladných iontů, přičemž elektrony zůstávají na povrchu kovu a polarizují jej záporně: Me Men+ + n.e n.e = valenční elektrony; Men+ = kladný ion v opačném směru probíhá druhá dílčí reakce redukční = katodová (depolarizační), průběh různý, závisí na pH prostředí a na přítomnosti O2 - při absenci O2 dochází k redukci vodíkových iontů na plynný vodík vlivem elektronů uvolněných anodovou redukcí: 2H+ + 2e 2H H2 - vzniklý H2 zůstává absorbován na povrchu kovu, polarizuje jej, v dů-sledku toho přestává další výměna elektronů mezi kovovým Fe a vodí-kovými ionty v roztoku

Koroze s vodíkovou depolarizací: nastává v prostředích s velkou koncentrací vodíkových iontů (např. v roztocích kyselin, rovnovážná tenze vodíku překračuje atmosférický tlak a vodík uniká z povrchu kovu jako plyn) - dochází k depolarizaci zabraňující ustavení rovnováhy mezi plynným vodíkem a ionty vodíku v roztoku - čím koncentrace vodíkových iontů, tím rychleji koroduje a tím rychleji pokračuje oxidace Fe Koroze s kyslíkovou depolarizací: probíhá za přítomnosti O2, kdy koroze kovu není vázána na depolarizační účinek plynného vodíku - depolarizace může nastat při menší tenzi vodíku v důsledku jeho oxidace kyslíkem na vodu - v neutrálním nebo kyselém prostředí probíhá elektrodový děj dle: 4H+ + O2 + 4e 2H2O

V alkalickém prostředí (koncentrace vodíkových iontů je nepatrná) převládá odštěpování elektronů přímo z molekul vody za vzniku hydroxidových iontů: 2H2O + O2 + 4e 4OH- vzniklé OH- difundují z katodových oblastí do oblastí anodových a reagují se vzniklými ionty kovu Fe2+ + 2OH- Fe(OH)2 - vytvořený hydroxid přilehá těsně ke kovu a chrání jej před další korozí - za přítomnosti O2 se však Fe(OH)2 oxiduje na Fe(OH)3, který je pórovitý a nebrání přístupu roztoku k povrchu kovu - Fe(OH)3 zhoršuje pouze přístup O2 k anodovým částem, což vede ke zvětšení rozdílu potenciálu mezi anodovými a provzdušněnými katodovými oblastmi povrchu kovu = URYCHLENÍ KOROZE

ANODY: místa, kde probíhá rozpouštění kovu (tj. anodová oxidace) KATODY: místa, kde se uskutečňují depolarizační katodové reakce existence rozdílných míst, na kterých probíhají anodové a katodové reakce = nestejnorodost kovu - většina technických kovů obsahuje příměsi (dosažení určitých vlastností) a nečistot – homogenita narušována technologickými operacemi (tvářením, tažením, svařováním, ohýbáním) Nehomogennost = na povrchu kovu je nekonečný počet anod a katod, které při vodivém spojení vytvoří korozní článek - rozměry anod a katod velmi malé = mikročlánky (galvanické spojení dvou různě ušlechtilých kovů vystavených působení elektrolytu) - na méně ušlechtilém kovu (např. Fe) probíhá anodová rozpouštěcí reakce - v agresivním prostředí je většinou koroze méně ušlechtilého kovu urychlována

Koroze nekovových materiálů Koroze anorganických materiálů 1. Korozní procesy, při kterých dochází k vyluhování některé složky anorganického materiálu 2. Procesy, jež vedou ke krystalizaci málo rozpustných solí nebo ke zvětšování objemu některých součástí (rozpad materiálu) 3. Korozní pochody, při nichž dochází k chem. reakci s materiálem nebo jeho součástmi - korozní děje neprobíhají obvykle izolovaně, ale současně v různých kombinacích (např. beton obsahující sírany – sírany ve vodě reagují s volným Ca(OH)2 obsaženým v betonu, vzniká málo rozpustný CaSO4, ukládají se jako sádra v pórech betonu a rozpínavostí jej může narušit)

Koroze plastických hmot. - plastické hmoty Koroze plastických hmot - plastické hmoty vysoká odolnost proti vnějšímu prostředí - odolnost závisí nejen na složení plastické hmoty a korozním prostředí, ale i za jakých podmínek dochází ke vzájemnému styku obou složek znehodnocení plastických hmot v atmosférických podmínkách je vyvoláno současným působením ultrafialového záření, teploty, vzdušné-ho O2 a jiných agresivních složek v atmosféře a) Fyzikální vlivy: TEPLO fyzikální účinky (změny fyzikálních vlastností, nikoliv složení) chemické vlivy (rozrušování chemických vazeb, depolymerizace, čímž se mění nevratné mechanické i jiné fyz. vlastnosti) MECHANICKÉ NAMÁHÁNÍ - např. překládáním, válcováním, drcením = rozrušování chemických vazeb a změně vlastností makro-molekul

SVĚTELNÉ ZÁŘENÍ - zejména UV je vedle O2, vlhkosti, prachu a agresivních plynů jednou z hlavních příčin koroze plastických hmot - znehodnocení se projevuje změnou barvy, ztrátou lesku, trhlinkami, zhoršením mechanických a elektrických vlastností - odolnost lze zvýšit přídavkem vhodných stabilizátorů (např. látky schopné absorbovat UV záření a látky s antioxidačními vlastnostmi) RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ – působením dochází k reakcím, při kterých se odštěpuje H2, vznikají dvojné vazby degradace a změny v mechanických a fyzikálních vlastnostech b) Chemické a fyzikálně-chemické působení prostředí - na rozdíl od kovů probíhá koroze převážně uvnitř hmoty, přičemž lze pozorovat tyto různé jevy: I) Chemická látka (prostředí) proniká plastickou hmotou, aniž dochází ke vzájemnému vázání jeho molekul s makromolekulami - vlastnosti plastické hmoty se nemění

II) Chemická látka (prostředí) proniká plastickou hmotou a současně se váže na makromolekuly - dochází k bobtnání a znehodnocování hmoty III) Chemická látka (prostředí) proniká a zároveň s plastickou hmotou reaguje - dochází ke změně chem. složení a k nežádoucím mechanickým změnám IV) Biologické vlivy nejčastěji mikroorganismy (zejména plísně) - prorůstají a rozrušují tím, že využívají některé složky (příp. celé makro-molekuly) jako živiny (rozrušování svými metabolity)