Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_8_22_PryR-9 Název tematické oblasti (sady) Nauka o plastových materiálech Název vzdělávacího materiálu Degradační procesy Druh učebního materiálu Učební text Anotace Učební text je určen pro výuku oboru instalatér Klíčová slova vliv, plasty, světlo, Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 36-52-H/001 Instalatér, H/01 Zkrácené studium Instalatér Ročník I. až. III. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Pryček Radovan Zhotoveno, (datum/období) 4.7. – Celková velikost 2,76 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radovan Pryček. Dostupné z portálu

2 NAUKA O PLASTOVÝCH MATERIÁLECH
Degradační procesy

3 Vlivy podílející se na stárnutí a degradaci plastů.
Vlivem dlouhodobého působní vnějšího prostředí probíhá u plastů proces stárnutí vedoucí v konečné fázi k jejich degradaci. Z pohledu vnějších faktorů ovlivňujících stárnutí plastů jsou to zejména účinky světla, tepla a záření. Významnou roli sehrávají při stárnutí plastů také nevhodné povětrnostní a atmosférické podmínky, kterým mohou být plasty dlouhodobě vystaveny například při nevhodném skladování. Významně podílejícím prostředím na stárnutí plastů jsou prostory s koncentrací chemických látek a rozpouštědel skladovaných spolu s plasty nebo přímo vystavené účinkům těchto chemických látek.

4 Vliv radioaktivního záření
Stárnutí plastů Plasty Vliv světla Vliv teploty Vliv vody Vliv radioaktivního záření Vliv kyslíku a ozónu

5 Vliv záření (světlo) Největší vliv na stárnutí plastů má světlo. Jeho součástí světelného spektra je ultrafialové záření (UV). Nejaktivněji se podílí na degradačním procesu záření s malou vlnovou délkou. Naše atmosféra propouští záření o vlnové délce asi 290nm, přitom rozkladný proces způsobuje záření o hodnotě již 400nm. Hlavní příčinou degradace vlivem záření jsou změny způsobené porušením vazby mezi dvěma atomy makromolekulárního řetězce vedoucí rozpadu na dva menší celky.

6 Vliv teploty Vliv teploty na degradaci plastů se odvíjí od její hodnoty. Zvýšení teploty o 10 má vliv na rychlost chemických reakcí. Působení nadměrně vysokých teplot po určitou dobu způsobuje rozrušování makromolekulárního řetězce vedoucí ke zkřehnutí polymeru. U semikrystalických polymerů způsobuje dodatečnou krystalizaci to má za následek pokles houževnatosti a tažnosti. Plasty náchylné k hydrolýze vystavené teplotám urychlují proces stárnutí. Plasty vystavené vysokým teplotám za současného působení atmosféry, podléhají stárnutí rychleji.

7 Vliv vody Voda se může používat i při výrobě třeba jako katalyzátoru.
Může také působit jako změkčovadlo. Souvislosti s působením vody na plasty se setkáváme s pojmem sorpce. Plasty mají schopnost vázat vodu. Pokud jsou ve vodě, může být množství vody ve struktuře větší, stávají se nasákavé. Voda způsobuje bobtnání plastu a má velký vliv na kvalitu svarů.

8 Vliv radioaktivního záření
Radioaktivní záření se podobá ÚV záření působí však daleko větší měrou, protože vliv je nejen na povrchu materiálu ale v celém průřezu.

9 Vliv kyslíku a ozónu Plasty jsou většinou proti vzdušnému kyslíku odolné. Jiná je situace s radikály které mohou např. Vznikat působením světla tepla. Nejodolnějšími plasty jsou lineární strukturou PE HD.

10 Literatura: ING. MIROSLAV LOYDA,VLASTIMIL ŠPONER, LADISLAV ONDRÁČEK a kolektiv Svařování termoplastů vydalo UNO Praha spol. s.r.o., ISBN Elektronické zdroje: p.blogspot.com/- y2nHNleyfn0/T52vA5juZiI/AAAAAAAAADE/Lbf43tplCLk/s1600/water.pn g&imgrefurl= g=__7wPlVdJiaNzTfwsRzzwnsnWXwuo=&h=853&w=1280&sz=1433&hl= cs&start=0&sig2=1DFFFGNyqJVLDmqRax5oMg&zoom=1&tbnid=zsatHV Y2kq6mQM:&tbnh=141&tbnw=222&ei=d0SyUJtfidi0BsaxgMgJ&itbs=1&i act=rc&dur=148&sig= &page=1&ndsp=30&v ed=1t:429,r:1,s:0,i:63&tx=103&ty=61

11 Elektronické zdroje: LADISLAV ONDRÁČEK, VLADIMÍR PRYČEK Nové trendy svařování plastů ve stavebnictví fm.cz/media/SOUBORY%20TEXTOVE/PROJEKTY /Nove%20trendy%20.Pdf


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google