Pozice koordinátora podpory v ORP Roudnice nad Labem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
Advertisements

Ing. Stanislava Správková
Návrh komunitního plánu na rok
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Rozvoj péče o osoby s duševním onemocněním na území Karlovarského kraje Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví.
Zákon o sociálních službách zákon o sociálním bydlení??? databáze MPSV a MV… metodická nejednotnost plán na úrovni kraje (obecné), v ORP pouze komunitní.
Finanční možností svépomocných skupin
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Lektorka Mgr. Blanka Kadeřávková
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Terénní sociální práce
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
Střednědobé plánování sociálních služeb v Olomouckém kraji IP – „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji“
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Setkání s poskytovateli sociálních služeb –
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Monitoring a vyhodnocování KPSS na Otrokovicku PŘEDVÁNOČNÍ SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN A ŘÍDICÍ SKUPINY.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Komunitní plánování ORP Roudnice nad Labem – spolu a inovativně.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Příklad dobré spolupráce ADP s poskytovateli sociálních služeb Koppová L., Walachová D. MEDICA zdravotní péče, s.r.o.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Pracoviště ošetřovatelské péče s.r.o. Hana Pekárková Pracoviště pečovatelské péče, o.p.s. Andrea Turková Komparace domácí zdravotní péče a pečovatelské.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Informace ze sociální oblasti
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
ČINNOST PANELU HO ÚSTECKÉHO KRAJE V ROCE 2016
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Podpora odborného partnerství – Sociální bydlení v Plzeňském kraji
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Úloha kraje v síťování sociálních služeb
SmoČR a senioři v obcích
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Ing. Stanislava Správková
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obsah projektu MUDr. Jan Stuchlík
Práce multidisciplinárních týmů v oblasti duševního zdraví v Karlovarském kraji Jaroslav Hodboď.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
OD KATALOGU K MAPĚ PODPORY
Náhradní rodinná péče v Moravskoslezském kraji
Mgr. Veronika Dembická, DiS.
Koncepční záměry MPSV v oblasti náhradní rodinné péče
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Transkript prezentace:

Pozice koordinátora podpory v ORP Roudnice nad Labem Praha, 22. 11. 2017

Výchozí situace Od 1/2017 – na MěÚ, OSV, oddělení sociální práce nové pracovní místo: sociální pracovnice pro seniory a osoby se zdravotním postižením pro území ORP Roudnice n. L. Prvotním impulsem byly závěry inspekce Krajského úřadu, které shledaly nedostatečně pokrytou oblast problematiky osob se sníženou soběstačností (senioři a OZP)

Koordinátor podpory péče v ORP Roudnice nad Labem pozice= sociální pracovník pro seniory a OZP (požadavky a náplň práce koordinátora podpory a SP pro seniory se překrývají) Zkušenosti: vysokoškolské vzdělání v oboru sociální práce Praxe – sociální pracovnice v hospici 8 let Akreditovaný kurz pro sociální pracovníky pracující ve zdravotnických zařízeních, Registrace jako zdravotně-sociální pracovník schopný výkonu povolání bez odborného dohledu Kurz ošetřovatelského minima

Požadavky a schopnosti na koordinátora podpory Zdravotně – sociální vzdělání – přehled o sociální i zdravotní oblasti, důležité pro hledání komplexního řešení situace klienta Praxe v oblasti péče – přímá práce s osobami závislými na péči druhé osoby, ideálně zkušenost s ošetřováním nemocných upoutaných na lůžko Praktický –schopnost vidět problém z několika stran, umět vyhledat informace, hledat širší souvislosti Empatický – umět naslouchat a poskytnout psychickou podporu, prostor pro vyjádření obav, strachů a starostí Důvěryhodný – pro všechny partnery, se kterými spolupracuje – klient, rodina, obce, poskytovatelé sociálních a zdravotních služeb, státní instituce, lékaři apod. Komunikačně zdatný – diplomat při vyjednávání s různými subjekty a zároveň bojovník hájící zájmy klienta

Kompetence koordinátora podpory Orientovat se v nabídce existujících službách, formách pomoci, zdravotních pomůckách, finančních příspěvkách Zprostředkovávat informace všeho druhu, doporučovat vhodné služby, navrhovat možná řešení, sestavovat individuální plány Znát terén, ve kterém se pohybuje Vyhledávat potřebné osoby – depistáž Navazovat a udržovat kontakty s institucemi v regionu Účastnit se komunitního plánování – poskytovat informace ohledně situace v terénu (chybějící služby apod.) Průběžně se vzdělávat Umět rozeznat silné stránky klienta i jeho okolí, podpořit je a zohlednit při hledání nejvhodnějšího řešení pro klienta Spolupracovat se subjekty v komunitě (obce, ÚP, lékaři, poskytovatelé sociálních služeb, sociální pracovnice v nemocnici, hospice, domácí péče ad.)

Spolupráce s obcemi I. Mapa území ORP Roudnice nad Labem v ORP Roudnice n. L. leží 33 obcí

Spolupráce s obcemi II. Setkání se starosty obcí – představení se, informace o nabídce pomoci, předání vizitek, letáku, katalogu sociálních služeb - seznámení se se situací v oblasti seniorů v obci – různá úroveň znalostí a zájmu zástupců obcí o problematiku seniorů a OSZ Převážně pozitivní přijetí a uvítání možnosti spolupráce Některé obce již využili nabídku pomoci pro své občany (kazuistika p.Š, p. K) Důležité - zpětná vazba pro obec o vyřešení situace

Informační letáček pro obce Městský úřad Roudnice nad Labem, odbor sociálních věcí Mgr. Jana Marková – sociální pracovnice tel.: 702 202 834 e-mail: jmarkova@roudnicenl.cz Komu můžeme pomoci? SENIORŮM A OSOBÁM SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM S čím? poradenství a zprostředkování sociálních služeb dle aktuálního stavu a sociální situace klienta pomoc s vyřízením příspěvku na péči, průkazky ZTP a jiných sociálních dávek, podpora při jednání na veřejných institucích a úřadech práce s jednotlivými klienty dle jejich potřeb v domácím prostředí (podpora kompetencí k udržení, co největší míry soběstačnosti, řešení problematiky bydlení, zmírnění dopadů sociálního vyloučení - osamění, zprostředkování kontaktu se sociálním okolím apod.) poradenství a podpora pro rodiny, které pečují o seniora nebo osobu se zdravotním postižením.

Prezentace v obcích Místní zpravodaj obce Lbotenice Informační letáček - uveřejnění v tisku (místní zpravodaje, Roudnické noviny apod.) a webových stránkách obce, na nástěnce OÚ, letáčky do schránek Místní zpravodaj obce Lbotenice

Spolupráce s ÚP Cca od 6/2017 – velmi dobrá úroveň Upozornění na klienty, u kterých vnímají pracovníci ÚP potřebu podpory Vzájemná spolupráce – předávání informací, zpětná vazba Kazuistika p. O., p. M., p.N.

Použité zdroje ČCE Diakonie Institut důstojného stárnutí Mgr. Dana Poustková, MěÚ Mělník MUDr. Zdeněk Kalvach: Obce a systém integrovaných podpůrných služeb (SIPS) www: dustojnestarnuti.cz; pecujdoma.cz; diakonie.cz; zabovreskyno.cz; roudnicenl.cz Jak zůstat déle doma – publikace IDS Studie o možnostech a významu zavedení koordinátora podpory pro pečující osoby a osoby odkázané na pomoc druhých Zpravodaj obce Libotenice

Děkuji za pozornost