JÁDROVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jádrové, ovoce, hrušky, jablka, mišpule, kdoule, jeřabiny Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 98
PATŘÍ SEM: Jablka Hrušky Mišpule Kdoule Jeřabiny 1. http://www.obrazkyanimace.com/ovoce-6.html
JABLKA Jablka jsou plody jabloně. Liší se barvou slupky, tvarem, chutí a moučnatostí dužiny. Obsahují větší množství vody, pektinu a organických kyselin. Přítomný vitamin C je umístěn hlavně pod slupkou. Existuje více než 20 000 druhů. Konzumují se hlavně syrová nebo se zpracovávají na mošty, vína, kompoty,marmelády apod. 2. http://slecna-pastelka.blog.cz/0905/doprejte-sve-pleti-krasu-z-jablka
HRUŠKY Jedná se o plody hrušně obecné. Plody se liší chutí, konzistencí, tvarem (některé odrůdy jsou velmi sladké s roztíratelnou „máslovou" konzistencí). Obsahují až 2 vlákniny. Konzumují se stejně jako jablka – syrové, eventuelně se zpracovávají na kompoty, nápoje, konzervují se sušením atd. 3. http://www.keliwood.cz/aktuality/kdy-sklizet-ovoce-pestovani-hrusni-klejotok-zari-dil-treti
MIŠPULE Jedná se o plod mišpule obecné, rostoucí jako keř či strom (vyskytuje se hlavně v jižním Německu na okraji lesů a v Japonsku). Mišpule má hruštičkovitý tvar, hnědou drsnou slupku, trpkou dužinu, která je poživatelná po delším skladování (má pak sladkokyselou chuť). Plody se konzumují syrové, šťáva se využívá při výrobě jablečných a hruškových nápojů. 4. http://www.receptyonline.cz/ lokvat-loquat-bibas-japonska-mispule--1287.html
KDOULE Kdoule jsou plody kdouloně obecné. Jedná se o keř či strom, který se pěstuje hlavně na jižní Moravě či Slovensku. Plod má hruškovitý tvar, povrch žlutý plstnatý, dužinu tuhou a trpkou, za syrova nejedlou. Plody se využívají hlavně k výrobě kompotů, rosolů a marmelád. 5. http://www.ireceptar.cz/stitky/?t=5562
JEŘABINY Jsou to plody jeřábu – stromu či keře. Plody jsou drobné oranžové malvičky. Chuť plodů je velmi rozdílná a k přímému konzumu nejsou vhodné. Využívají se však v konzervárenství a léčitelství (syrové plody mají projímavý účinek, vařené působí jako statikum pro konzervy). Jeřabiny jsou zdrojem vitamínu C, B-karotenu, sorbitu, tříslovina rutinu. 6. http://www.moda.cz/Kategorie/Zdrave_mlsani/20071122_Jerabiny_Pro_Vase_Zdravi.html