Vitamíny rozpustné ve vodě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA A STRAVOVÁNÍ SENIORŮ Renáta Čižmařová, Dis.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Vitaminy rozpustné ve vodě Monika Rosová ZSF JU České Budějovice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceRozdělení.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
Anotace Ročník8. Druh materiáluPrezentace Pomůcky Cíl (inovace)Prezentace slouží k učivu o vitaminech, k zápisu do sešitu a k aktivnímu ověření znalostí.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Člověk a příroda Autor: Mgr. Lenka Radošová.
Charakteristika rybího masa
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
TRŽNÍ ČÁSTI TELECÍ MASO TELECÍ DROBY
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Podstatná jména hromadná, pomnožná, látková
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Diferencované stravování
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Vitaminy TÉMATICKÝ CELEK: Biologie člověka.
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: 469 661 719, emaiI:
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
= přeměna látek a energií
Léčivé rostliny Michaela Housková 3.A.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Člověk Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_17_Člověk-strava
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Vitaminy.
VY_52_INOVACE_19_01_trávicí soustava
VY_32_INOVACE_137_Chov_skotu
Transkript prezentace:

Vitamíny rozpustné ve vodě Ing. Petra Pechová, 2012

Charakteristika vitamínů mají ochrannou funkci působí při látkových přeměnách nedostatek vitamínů – hypovitaminóza nadbytek vitamínů – hypervitaminóza úplný nedostatek vitamínů - avitaminóza náš organizmus je nedokáže vytvořit, musíme dodávat v potravě většina se neukládá v těle do zásoby, musí mít tělo pravidelný příjem ve stravě označujeme je písmeny

Rozdělení vitamínů rozpustné v tucích – A, D, E, K rozpustné ve vodě - B1, B2, B6, B12, C, PP

Vitamín B1 B1 - hlavním zdrojem jsou kvasnice, obilné klíčky, pod slupkou v obilovinách, luštěninách, semenech slunečnic, bramborách, vepř. mase a mléce nedostatek se vyskytuje vzácně – bolesti hlavy, únava, onemocnění nervů ( nervová choroba zvaná beri – beri)

Vitamín B2 B2 - hlavním zdrojem jsou játra, vnitřnosti, mléko, droždí, vejce, houby posiluje nervovou soustavu a růst organismu, ovlivňuje fci štítné žlázy

Vitamín B6 B6 - zdrojem je pšenice, kukuřice, kvasnice, brambory, játra, vejce, mléko, listová zel. nedostatek se projevuje poruchami nerv. systému, poruchami trávení  

Vitamín B12 B12 - nalezneme ho pouze v živočišné potravě – játra, ledviny a v droždí nedostatek se projevuje kožními a nerv. chorobami, zhoubnou chudokrevností

Vitamín C C - nejrozšířenější vitamín zdrojem jsou šípky, čer. rybíz, citróny, lesní jahody, zelí, křen, petržel snadno se ničí varem, stykem s kovy, vyluhováním, okysličováním nedostatek se projevuje únavou, sníženou odolností vůči infekčním chorobám, špatným hojením ran, lámavostí kostí  

Vitamín PP PP - zdrojem jsou vnitřnosti, luštěniny, ořechy, ryby, rajčata nedostatek se projevuje záněty kůže, průjmy, psychickými poruchami

Úkol Vyhledejte na internetových stránkách potraviny obsahující vitamíny rozpustné ve vodě.

Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com