Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: PhDr.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: PhDr."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr. Hana Kindlová Název : VY_12_INOVACE_06_P_Kindlová_pletiva a tkáně Téma: Pletiva a tkáně Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Datum tvorby:

2 Anotace a metodický pokyn
Materiál určen pro žáky 6. ročníku ZŠP. Využitelný pro práci s interaktivní tabulí. Ve výukové prezentaci, se žáci seznámí s pletivy a tkáněmi a dozvědí se základní rozdíly mezi nimi. Práce na IT – úkol č.1 a 2. na upevnění znalostí . Úkol č.3 - samostatná práce. Zde je kladen důraz na tiché čtení s porozuměním. Součástí je též vytištěná verze. U všech třech úkolů jsou hypertextové odkazy. Nachází se v pravém dolním rohu. Kliknutím na odkaz se dostanete ke správně vypracovanému úkolu, nebo se navrátíte zpět, kde jste skončili.

3 PLETIVA Pletiva jsou skupiny rostlinných buněk, které mají stejný tvar a vykonávají stejnou činnost. Z pletiv rostlin se vytvořily orgány: kořen stonek list květ semeno plod

4 PLETIVA Buňky vodivého pletiva kukuřice

5 TKÁNĚ Tkáně jsou skupiny živočišných buněk, které mají stejný tvar a vykonávají stejnou činnost. Z tkání živočichů se vytvořily orgány: srdce plíce žaludek a další Orgány, které vykonávají stejnou činnost, tvoří ORGÁNOVOU SOUSTAVU. Například: Svalová soustava – slouží k pohybu Trávicí soustava – přijímá a zpracovává potravu (slinné žlázy, žaludek, játra, žlučník, střeva aj.) Dýchací soustava – umožňuje dýchání

6 TKÁNĚ

7 1. PŘIŘAĎ SPRÁVNĚ OBRÁZKY KE TKÁNÍM
SVALOVÁ NERVOVÁ KRYCÍ POJIVOVÁ Krev kontrola

8 2. PŘIŘAĎ SPRÁVNĚ PLETIVO TKÁŇ kontrola

9 3. PODTRHNI SPRÁVNÉ VĚTY DOPLŇ
Skupiny rostlinných buněk, které mají stejný tvar a vykonávají stejnou činnost, se nazývají tkáně. Skupiny živočišných buněk, které mají stejný tvar a vykonávají stejnou činnost, se nazývají tkáně. Játra, žlučník, střeva a žaludek jsou orgány živočišné a tvoří orgánovou soustavu trávící. Játra, žlučník, střeva a žaludek jsou orgány rostlinné a tvoří orgánovou soustavu trávící. DOPLŇ Z pletiv rostlin se vytvořily tyto orgány: ___________________________________________________________ Z tkání živočichů se vytvořily například tyto orgány:____________________________________________________ kontrola konec

10 1. KONTROLA SVALOVÁ NERVOVÁ KRYCÍ POJIVOVÁ Krev zpět

11 2. KONTROLA PLETIVO TKÁŇ zpět

12 3. PODTRHNI SPRÁVNÉ VĚTY DOPLŇ
Skupiny rostlinných buněk, které mají stejný tvar a vykonávají stejnou činnost, se nazývají tkáně. Skupiny živočišných buněk, které mají stejný tvar a vykonávají stejnou činnost, se nazývají tkáně. Játra, žlučník, střeva a žaludek jsou orgány živočišné a tvoří orgánovou soustavu trávící. Játra, žlučník, střeva a žaludek jsou orgány rostlinné a tvoří orgánovou soustavu trávící. DOPLŇ Z pletiv rostlin se vytvořily tyto orgány: kořen, stonek, list, květ, semeno, plod. Z tkání živočichů se vytvořily například tyto orgány: Játra, srdce, plíce, žaludek, střeva, slinivka, žlučník, ledviny.. zpět konec

13 Použité zdroje Vlastní práce. www.datakabinet.cz
BAMADING. Soubor:Leitbuendel zea mays.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Wikimedia Commons.Uživatel Bamading z projektu w v jazyce de, autor tohoto díla, jej uvolnil jako volné dílo, a to celosvětově. Není-li to podle zákona možné: Bamading poskytuje komukoli právo užívat jej za libovolným účelem, a to bezpodmínečně s výjimkou podmínek vyžadovaných příslušnou právní úpravou dané země. na WWW:


Stáhnout ppt "Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace 411 15 Třebívlice Autor: PhDr."

Podobné prezentace


Reklamy Google