Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační číslo: cz.1.07/1.4.00/ Mgr. Ladislava Hofmanová

2 Zdravá výživa obstarává důležité minerály pro lidské buňky v organismu pro podporu života.
Mnoho běžných zdravotních problémů můžou být předcházeny nebo zmírněny zdravou výživou.

3 Nedostatek potřebných látek může způsobit nemoci jako beriberi, obezitu, metabolický syndrom, cardiovaskulární nemoci, cukrovku či osteoporózu.

4 Doporučená denní dávka
je pojem používaný v Česku pro vyjádření potřebného individuálního denního příjmu živin (vitamínů, minerálů a dalších látek).

5 Zásady zdravé výživy pestrá a vyvážená strava pravidelná strava
oběd jako hlavní jídlo dne přiměřená konzumace bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny dostatek ovoce a zeleniny (obsah vlákniny, vitaminů a antioxidantů)

6 Zásady zdravé výživy Nízké množství nasycených tuků, rafinovaného cukru a slazených nápojů . (obsahují mnoho energie bez živin) potěšení z jídla, jíst v klidném a příjemném prostředí soustředit se na jídlo, pomalu žvýkat čerstvé, neohřívané a teplé pokrmy nepřejídat se.

7 Zásady zdravé výživy Zařadit jeden odlehčovací ovocně – zeleninový den jednou za dva týdny. Při jídle pít pouze doušky teplé vody nebo slabého teplého čaje, pít nejpozději hodinu před jídlem a nejdříve hodinu po jídle. Alkohol konzumovat pouze v malém množství.

8 Ovoce Jako ovoce označujeme zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena víceletých semenných rostlin, nejčastěji dřevin.

9 Ovoce mírného pásu Broskev Švestka Meruňka Malina Jahoda Rybíz červený

10 Ovoce tropické a subtropické
Pomeranč Citron Kiwi Mango Banán

11 Zelenina Jako zelenina jsou označovány jedlé části kulturních jednoletých nebo dvouletých rostlin. Zelenina je v potravě důležitým zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny.

12 Listová zelenina Hlávkový salát Bílé hlávkové zelí

13 Kořenová zelenina Ředkvička setá Lilek brambor

14 Luštěniny Čočka jedlá Fazol obecný Hrách setý

15 Obiloviny Kukuřice setá Pšenice
Obilniny jsou rostliny využívané a pěstované pro svá semena (zrna, zvaná též obilky nebo cereálie). Kukuřice setá Pšenice

16 Vitamíny Vitamín (někdy také vitamin) je látka, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Při nedostatku vitamínů, tzv. hypovitaminóze, se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění.

17 Opakování Správná odpověď
Co obsahuje nejvíce látek prospěšných pro naše tělo? Správná odpověď

18 Zdroje Dostupné pod licencí: Creative Commons Autor:Fir Autor:PereslavlFoto Autor: Enochlau Autor: André Karwath Autor: Fir Autor: Luc Viatour Autor: Ranveig

19 Zdroje Dostupné pod licencí: Creative Commons Autor: Selena von Eichendorf Autor: Hohum Autor: Rasbak Autor: Adrian.benko Autor: Dungodung Autor: Snotty


Stáhnout ppt "Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google