Vitamíny rozpustné ve vodě Ing. Petra Pechová, 2012
Charakteristika vitamínů mají ochrannou funkci působí při látkových přeměnách nedostatek vitamínů – hypovitaminóza nadbytek vitamínů – hypervitaminóza úplný nedostatek vitamínů - avitaminóza náš organizmus je nedokáže vytvořit, musíme dodávat v potravě většina se neukládá v těle do zásoby, musí mít tělo pravidelný příjem ve stravě označujeme je písmeny
Rozdělení vitamínů rozpustné v tucích – A, D, E, K rozpustné ve vodě - B1, B2, B6, B12, C, PP
Vitamín B1 B1 - hlavním zdrojem jsou kvasnice, obilné klíčky, pod slupkou v obilovinách, luštěninách, semenech slunečnic, bramborách, vepř. mase a mléce nedostatek se vyskytuje vzácně – bolesti hlavy, únava, onemocnění nervů ( nervová choroba zvaná beri – beri)
Vitamín B2 B2 - hlavním zdrojem jsou játra, vnitřnosti, mléko, droždí, vejce, houby posiluje nervovou soustavu a růst organismu, ovlivňuje fci štítné žlázy
Vitamín B6 B6 - zdrojem je pšenice, kukuřice, kvasnice, brambory, játra, vejce, mléko, listová zel. nedostatek se projevuje poruchami nerv. systému, poruchami trávení
Vitamín B12 B12 - nalezneme ho pouze v živočišné potravě – játra, ledviny a v droždí nedostatek se projevuje kožními a nerv. chorobami, zhoubnou chudokrevností
Vitamín C C - nejrozšířenější vitamín zdrojem jsou šípky, čer. rybíz, citróny, lesní jahody, zelí, křen, petržel snadno se ničí varem, stykem s kovy, vyluhováním, okysličováním nedostatek se projevuje únavou, sníženou odolností vůči infekčním chorobám, špatným hojením ran, lámavostí kostí
Vitamín PP PP - zdrojem jsou vnitřnosti, luštěniny, ořechy, ryby, rajčata nedostatek se projevuje záněty kůže, průjmy, psychickými poruchami
Úkol Vyhledejte na internetových stránkách potraviny obsahující vitamíny rozpustné ve vodě.
Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com