Autor: Mgr. Yvetta Kałužová Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-13 Liniově-štábní systém Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace výuková prezentace – podpora vyučujícího určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování
Hotelový provoz Liniově štábní systém
Liniově-štábní systém svou výstavbou odpovídá liniovému systému vedoucím pracovníkům částečně při řešení úkolů pomáhají štáby štáby mají funkci poradenskou poradenstvím odlehčují práci nadřízených
Příklady štábů poradenství k elektronickému zpracování dat reklamní agentura právní poradenství finanční poradenství Tyto štáby nemají žádné rozhodovací pravomoci!
Výhody odborní poradci poskytují podklady pro lepší kvalitu rozhodování odlehčení vedoucím pracovníkům při rozhodování zodpovědnosti jsou jasně rozděleny nezasvěcení pozorovatelé nejsou zaujati a proto jsou objektivní
Nevýhody služby specialistů jsou poměrně drahé a proto na ně dosáhnou pouze větší firmy štáby někdy mají tendenci na základě své odbornosti převzít vedení štáby se nemohou prosadit vůči liniovým instancím
Použité zdroje SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN 978-80-7373-054-3. METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN 978-80-86706-18-4.