Lidská práva Leden 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ LIDSKÁ PRÁVA Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

Obsah a dodržování lidských práv
VY_32_INOVACE_06_EKO_307_Dri
Základní lidská práva.
Občanská nauka Listina základních práv a svobod ČR ; VY_32_INOVACE_D2_09 Interaktivní výklad: Listina základních práv a svobod ČR 2.A.; Mgr.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
JUDr. Martina Burachovičová
Předmět: Občanská nauka Ročník: 2. Téma: Člověk a právo
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
VY_32_INOVACE_51_09 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Evropská unie a lidská práva
Všeobecná deklarace lidských práv
PŘEDNÁŠKA pokračování
Lidská práva v dokumentech
Základní práva a svobody
VY_32_INOVACE_SVF33560DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_SVF33460DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
ÚSTAVNÍ PRÁVO Ochrana základních práv a svobod JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Lidská práva a jejich dodržování VY_INOVACE_32_OBN_911 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Lidská práva a jejich ochrana Listina základních práv a svobod Byla schválena úst. zákonem č. 23/1991 Sb. Při vzniku samostatné ČR se stala součástí ústavního.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Právní ochrana, soudnictví, soustava soudů v ČR. Soudnictví  činnost nezávislých soudů jako státních orgánů  řeší konkrétní případy na základě stanovených.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
Základy práva T7 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_LIDSKA_PRAVA_LZPS_11 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie.
SŮVOVÁ, COUFALOVÁ C3B. DEFINICE právní odvětví veřejného práva, zabývá se ústavou a vykládá ji na ochranu ústavnosti dohlížejí ústavní soudy souhrn právních.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ VO.7.B.11_lidska_prava _II. Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Občanská práva a povinnosti
DOKUMENTY UPRAVUJÍCÍ LIDSKÁ PRÁVA
ZÁSADY DEMOKRACIE Mgr. Michal Oblouk.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ZÁKLADNÍ LIDSKÁ PRÁVA V DĚJINÁCH
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Listina základních lidských práv a svobod
ZÁKLADNÍ LIDSKÁ PRÁVA Mgr. Michal Oblouk.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
SVOBODA A PRÁVO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Občanská práva a povinnosti
Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření :
Člověk a předpoklady soužití Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Název školy: Základní škola Městec Králové
Evropské právní dějiny
Listina základních práv a svobod Lidská práva
Veřejný ochránce práv.
LIDSKÁ PRÁVA y.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Transkript prezentace:

Lidská práva Leden 2016

Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace

Lidská práva - definice Práva fyzických osob, která plynou z pouhé příslušnosti k lidskému rodu. Vyplývají z lidské přirozenosti a principů humanity. Týkají se různých oblastí, v nichž jedinec nemá podléhat státu, pokud zároveň respektuje zákony Např. právo na život, právo na svobodu a bezpečnost, zákaz mučení,…. (2012 – v ČR zrušeny povinně veřejné činnosti – označeny za nucenou práci)

Lidská práva Jsou rovná a nezcizitelná Jsou přirozená (máme na ně nárok, stát je nepřiděluje, jen je uznává) Vyvíjí se spolu s vývojem státu a společnosti samé Jde o subjektivní práva zaručena Ústavou

Lidská práva - členění Univerzální (společná pro všechny) Nezrušitelná a nezcizitelná (nelze je odejmout) Nepromlčitelná (nemůžeme o ně přijít) Nezadatelná (nelze se jich vzdát) Např. právo na život, právo na svobodu a bezpečnost, zákaz mučení,….

Lidská práva - historie Středověk – zakotvení nerovnosti v době nevolnictví a poddanství 1215 – Anglie - Magna charta libertatum – Velká listina svobod (omezila pravomoci krále) 18. století – roste zájem o lidská práva mezník – Velká francouzská revoluce 1776 – Deklarace nezávislosti Spojených států amerických 1789 – Deklarace práv člověka a občana (Francie) 10. 12. 1948 – Všeobecná deklarace lidských práv – Mezinárodní den lidských práv 1950 – Řím – Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod (platí dodnes) 1961 – Evropská sociální charta (dodnes) 1992 – ČR – Listina základních práv a svobod

Lidská práva – právní normy v ČR Ústava ČR Listina základních práv a svobod Základní lidská práva a svobod Politická práva Právo národnostních a etnických menšin Hospodářská, sociální a kulturní práva Právo soudní a jiná právní ochrana

Lidská práva – organizace Komise pro lidská práva (OSN) – Ženeva Evropská komise pro lidská práva (skončila v roce 1998) Evropský soud pro lidská práva Amnesty International ČR – Charta 77, Výbor pro obranu nespravedlivě stíhaných, Český helsinský výbor Veřejný ochránce práv (tzv. ombudsman)

Veřejný ochránce práv Chrání zájmy a práva občanů v demokratických státech V ČR od roku 2000 První v ČR – JUDR. Otakar Motejl (2000 – 2010) 2010 – 2014 – JUDR. Pavel Varvařovský Současný v ČR – Mgr. Anna Šabatová (od r. 2014), sídlí v Brně