Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Martin Havlena
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Martin Havlena Číslo VY_32_INOVACE_01_14 občanská výchova Název Národostní menšiny v ČR Téma hodiny Národnostní menšiny v ČR Předmět Občanská výchova Stupeň/Ročník II. st., 7. ročník Anotace Materiál obsahuje obrázky s popisem Očekávaný výstup Pochopení významu života v národnostně různorodé společnosti. Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Národnostní menšiny, OSN, Ústava…. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 Národostní menšiny v ČR7

3 Národnostní menšiny v ČR
Moraváci 3,72 % Slováci 1,89 % Poláci 0,52 % Němci 0,38 % Ukrajinci 0,22 % Vietnamci 0,17 % Rusové 0,12 % Romové 0,11 % Z volby miss Vietnam ČR 2011 Sčítání obyvatel v roce 2001

4 Druhy menšin Etnická menšina, obvykle vymezená jazykem a kulturou.
Národnostní menšina, úředně uznávaná etnická menšina. Náboženská menšina, určená náboženským vyznáním. Jazyková menšina, pokud není zároveň i menšinou etnickou (například francouzsky a italsky hovořící obyvatelé Švýcarska). Albert Einstein byl židovské národnosti.

5 Problémy národostních menšin
Jsou ohroženy tlakem většinové společnosti a státu, který se je snaží asimilovat. Významné a dobře organizované menšiny mohou představovat vnitropolitický a sociální problém. Neorganizované menšiny si mohou činit nárok na kolektivní menšinová práva, nicméně nemusí být jasné, kdo je jejich oprávněným mluvčím.

6 Ochrana národnostních menšin
Je zakotvena v Listině základních práv a svobod. Ochranou lidských práv a svobod se zabývá řada mezinárodních organizací (OSN, Rámcová úmluva o ochraně národnostních menšin jako mezinárodně právní ochrana menšin. Ochrana národostních menšin je zakotvena i v Ústavě ČR.

7 http://www. czso. cz/csu/2003edicniplan


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"

Podobné prezentace


Reklamy Google