Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"— Transkript prezentace:

1 ZŠ Masarykova, Masarykova 291, 75701 Valašské Meziříčí Martin Havlena
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Martin Havlena Číslo VY_32_INOVACE_01_03 občanská výchova Název Ekonomika domácnosti Téma hodiny Hospodaření domácnosti Předmět Občanská výchova Stupeň/Ročník II. st., 8. ročník Anotace Materiál obsahuje obrázky s popisem Očekávaný výstup Orientace v základních ekonomických pojmech. Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Nejsou potřebné Klíčová slova Daň, trh, rozpočet, inflace, devalvace, peníze, HDP Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz. Poslední strana

2 Ekonomika domácnosti

3 Ekonomie Je to společenská věda, která využívá metody a výsledky řady vědeckých disciplín. Zkoumá optimální využití omezených výrobních prostředků. Dělí se na makroekonomii a mikroekonomii. Ekonomika se zabývá určitým úsekem ekonomie - ekonomika průmyslu - ekonomika dopravy - ekonomika domácnosti

4 Rodinný rozpočet Představuje souhrn příjmů a výdajů za časové období.
Příjmy představují: plat, přídavky na děti, rodičovský příspěvek, podpora v nezaměstnanosti, příjem z pronájmu, dividendy, prodej nepotřebné věci, dar aj. Výdaje tvoří: běžná spotřeba, bydlení, vzdělání, luxus, zábava, pojistky, spoření, dluhy, ostatní výdaje. Rodina by se měla snažit o rozpočet s lehkým přebytkem. Spořit bychom měli minimálně 3% čistého příjmu. Např. Rodina má roční příjem Kč. Minimální úspora by měla být Kč.

5 Peníze Slouží k nákupu zboží a služeb. Je to prostředek směny.
Peníze plní tři základní funkce: - prostředek směny - měřítko cen - uchovatel hodnoty Peníze mají dnes podobu: - mincí a bankovek - cenných papírů (šeků, akcií, dluhopisů, podílových listů) - depozit tj. vkladů na účtech bank.

6 Základní ekonomické pojmy
Inflace je proces znehodnocování peněz poklesem jejich kupní síly. Daň je platební povinnost stanovená státem. Zisk z daní je využíván pro úhradu státních výdajů. V ČR se platí DPH, daň z nemovitosti, daň z převodu nemovitosti, daň z příjmů, silniční daň aj. Devalvace snížení měny vůči zahraničním měnám. Je důsledkem vysoké inflace. Trh je místem setkávání nabídky a poptávky. HDP hrubý domácí produkt je produkce vytvořená na území jednoho státu.

7


Stáhnout ppt "ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena"

Podobné prezentace


Reklamy Google