Předběžná příprava základních potravin Ing. Petra Pechová, 2012
Přípravné práce jedná se o odstranění nejedlých a nevzhledných částí potravin potraviny se stávají vzhlednějšími, chutnějšími, stravitelnějšími většina potravin je před požitím zpracována nebo tepelně opracována teprve tepelným opracováním se stává mnoho potravin poživatelnými
Předběžná příprava základních potravin řadíme sem čištění, mytí, namáčení, loupání krájení, strouhání, krouhání, pasírování, sekání, odležení, vykostění, mletí, odblaňování, naklepávání, špikování, ….
Náčiní předběžnou úpravu Nůž, škrabka, struhadlo, kruhadlo, lis, mlýnek, sekáček, palička, špikovací jehla, hmoždíř.
Kontrolní otázky Proč potraviny předběžně připravujeme? Co si představujete pod pojmem předběžná úprava potravin? Víte, které náčiní je potřeba na jednotlivé činnosti předběžné přípravy? Zkuste utvořit správné dvojice:
Použité zdroje METZ, Reinhold; GRÜNER, Hermann; KESSLER, Thomas. Restaurace a host. Praha: Europa - Sobotáles cz., 2008, ISBN 978-80-86706-18-4. ŠINDELKOVÁ, Alena. Technologie 1. díl. Praha: parta, 2001, ISBN 80-85989-83-2.