Postup pro zavádění systému HACCP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hotelová škola Světlá a OA Velké Meziříčí HACCP V GASTRONOMII
Advertisements

Českomoravské sdružení organizací zemědělského zásobování a nákupu
Digitální učební materiál
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Presentation Title.
Zásady systému kritických kontrolních bodů (HACCP)
Dokumentace k zajištění BOZP
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
Změny požadavků podle nové normy
Mezinárodní standard HACCP
Systém kritických bodů
Kontrolní procesy. Funkce kontrolního procesu Dohled Srovnávání Náprava odchylek Ovlivňování budoucích rozhodnutí (zpětná vazba)
NĚKTERÉ ZKUŠENOSTI ZE ZAVÁDĚNÍ ISO 27001
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Město Šlapanice průkopník moderního řízení ve veřejné správě 20. února Národní konference kvality ve veřejné správě.
Kontroly provedené v roce 2013 Hradec Králové Nechanice Borohrádek Hronov Vrchlabí Janské Lázně Smiřice Libáň Brumov Náchod Trutnov Rtyně v Podkrkonoší.
Běžné chyby v hodnocení rizik
HACCP Hazard Analysis and Critical Control Point
ZÁKON O KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI účel zákona současný legislativní stav působnost orgánů veřejné správy základní pojmy prováděcí předpisy.
Praktická příprava k akreditaci podle JCI ve Fakultní nemocnici v Motole Anna Skalická, Kateřina Vašatová, Fakultní nemocnice v Motole, Praha.
SPECIALizační program pro učitele odborného výcviku
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ISMS VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ
Realizační tým ICZ duben 2005
TECHNICKÝ AUDIT 8. přednáška. Snížení rizika a bezpečnostní opatření 1)Snížení rizika použitím konstrukčních metod či nahrazení méně rizikovými materiály.
Dokumentace SMBOZP Organizace musí vytvořit, zavést, uplatňovat a udržovat systém dokumentace na vhodném médiu, například v tištěné nebo elektronické formě,
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Ekologická újma na půdě legislativa, postupy ČIŽP RNDr. H.Kameníčková.
Komplexní produktivní údržba (TPM)
Postupy založené na zásadách
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vysoké učení technické v Brně
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
01.14 Inventarizace majetku
Dokumentace k zajištění BOZP
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
HACCP.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Požadavky mezinárodních standardů na pomocné a přídatné látky Ing. Naděžda Kulišťáková Cahlíková, Ph.D. Dr. Ing. Leona Petrová Ing. Petra Šotolová.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
[ 1 ] MVDr. Vratislav Krupka © 2013 Státní ústav kontrolu léčiv.
Postupy založené na zásadách HACCP LF Praha Mgr. Miroslava Slavíková Krajská hygienická stanice Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem Územní.
Teorie auditu, fáze auditu, správné auditní postupy, Audit podle ISO Doc. Ing. Michal Voldřich CSc. Ing. Jan Pivoňka ing. Rudolf Ševčík Ph.D.
7 PRINCIPŮ HACCP. HACCP Hazard Analysis Critical Control Points Vědecky založený a systematický systém, který identifikuje specifická rizika a opatření.
Porada pro vedoucí školních jídelen říjen 2011 Bc. Eva Martinková odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
STANDARDIZACE V HYGIENĚ VÝŽIVY. Certifikace – nepovinná aktivita Povinné aktivity: Nařízení ES 178/2002, Nařízení ES 852/2004…, zákonné vyhodnocení provádějí.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
HACCP.
Druhy a způsoby kontroly v hotelu
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
„Systém kritických bodů „
„Hazard Analys and Critical Control Points „
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Gastronomická zařízení - HACCP
Standardizace v hygieně výživy
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Postup pro zavádění systému HACCP Provedení analýzy nebezpečí – vytipujeme v procesu nakládání s potravinami taková místa, která by mohla znamenat ohrožení jejich bezpečnosti a stanovíme ovládací opatření pro každé identifikované významné nebezpečí Stanovení kritických bodů- jsou úseky nebo činnosti při výrobě nebo uvádění potravin do oběhu, ve kterých je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti potravin. Stanovení kritických mezí- jsou to znaky a hodnoty, které musí být sledovány( čas, teplota, vlhkost, pH atd.) Zavedení postupů pro průběžné sledování všech znaků a hodnot a jejich záznam. Záznamy musí být podepisovány pracovníkem provádějícím sledování. Určení nápravních opatření, zajišťující uvedení kritických bodů do bezpečného stavu ihned, jakmile dojde k překročení kritické meze. Provedená nápravná opatření musí být zaznamenávána v dokumentaci. Stanovení harmonogramu ověřovacích postupů a vnitřních auditů, které posoudí, zda systém HACCP pracuje účinně. Zavedení evidence- obsahující dokumentaci o postupech a vedení záznamů v protokolech o výsledku kontrol o teplotách a likvidaci nevyhovujících pokrmů .

Zdroje: DOČKAL, Petr. HACCP [online]. [cit. 30.1.2013]. Dostupný na WWW: www.haccp.estranky.cz