Politická ekonomie mezinárodní obchodní politiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nová doba a ekonomika £ Jaký ekonomický systém je typický pro středověk? £ Proč už nyní nestačí? £ V čem se doba změnila? £ Nová doba si žádá nová řešení,
Advertisements

Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Financování školství  Školství – důležité odvětví veřejného sektoru  Školství:  Měří, hodnotí a tvoří lidský kapitál.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Základy financí1 Aktuální finanční trendy. Základy financí2 Globální megatrendy Globalizace Demografický vývoj Klimatické změny Energie.
Průmyslová revoluce Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc010 Označení materiáludkc 10 _prum_rev_1870_1914.
Lidská společnost digitálního věku
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Clo a celní politika. Celní politika je součástí zahraničně-obchodní politiky státu kontroluje a eviduje oběh zboží s cizinou chrání ekonomické zájmy.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Průmyslová revoluce 11 Důsledky a změny. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiáluvy_32_INOVACE_dej1_dkc13 Označení materiáludkc13_prum_rev_dusledky_zmeny.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ II. Podniky podle sektorů a hospodářských odvětví.
Základy nabídky a poptávky TNH 1 – 3. seminář Pavel Seknička.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
2 Marketingové koncepce
Obchod, trh Základy hospodaření.
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Autor: Ing. Alice Horáčková
Tematicky zaměřený kulatý stůl
Digitální učební materiál
Dějiny daňových teorií
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Úvod do tržní hodnoty a hromadného oceňování
Inovace a regionální rozvoj
Politická ekonomie mezinárodní obchodní politiky
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
3. POLITICKÁ EKONOMIE OBCHODNÍ POLITIKY
Inovační potenciál České republiky
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
P2 MARKETINGOVÉ PROSTŘEDÍ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika– národní hospodářství
Klasická politická ekonomie TNH 1 (DET-4)
Ekonomická rovnováha Pokud může a dovede národní ekonomika vyrobit tolik, kolik sama spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Je zákonité, že ekonomika se.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Marketing VY_32_INOVACE_41_822
Politická ekonomie mezinárodního obchodu
RIZIKO.
Ekonomika– národní hospodářství
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Měření makroekonomických agregátů
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
V. ROZVOJOVÉ ZEMĚ.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
RISKUJ 2 EKONOMIKA. RISKUJ 2 EKONOMIKA INFLACE NEZAMĚSTNANOST HDP
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Ing. Veronika Dostálková MBA
TRŽNÍ EKONOMIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Sýbková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Základy sociální politiky - vymezení - přístup - nástroje - cíle
Základy firemních financí
III. TEORIE MEZINÁRODNÍHO OBCHODU
RIZIKO.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Zemědělské družstevnictví Družstva za první republiky a dnes
Úvod do makroekonomie.
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-8)
Téma 3 Spotřeba, úspory, investice
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Politická ekonomie mezinárodní obchodní politiky Mezinárodní politická ekonomie 2017

Politika v zahraniční obchodní politice Proč vlády jednoduše neliberalizují obchod? Politika intervenuje: politika nutí vlády obrátit logiku (klasické) teorie obchodu – exporty jsou dobré a importy špatné; zájmy domácích firem jsou intenzivně zastoupeny – zájmy spotřebitelů jsou přehlíženy; Neplatí, že veškerý průmysl získává z liberalizace - mezinárodně nekonkurenceschopné firmy tratí… Vlády se snaží (cíl): otevírat cizí trhy aby domácí konkurenceschopné podniky zvýšily exporty; zatímco chrání vlastní trhy (vyhrazuje je) pro domácí nekonkurenceschopné… Liberalizace je možná jen recipročně (koalice exportní firmy + spotřebitelé)...historická zkušenost; Omezená schopnost dosáhnout dohody–> problémem je vynucení… Vězňovo dilema – dominantní strategie: protekcionismus (WTO, opakovaná hra, tresty).

Vězňovo dilema v obchodní politice - perspektiva tvůrců politik (ZS) EU: Liberalizace USA: Liberalizace USA: Protekcionismus EU: Protekcionismus Řazení preferencí (EU): P – L L – L P – P L – P Dominance Protekcionismu: pokud USA Liberalizace tak EU Protekcionismus (1 > 2); pokud USA Protekcionismus, tak EU Protekcionismus (3 > 4).

Logika kolektivní akce Individuální preference nejsou automaticky transformovány v politický tlak… Ve velkých skupinách individua spoléhají na ostatní, že vezmou náklady akce na sebe: Příspěvek každého je příliš malý, aby sám ovlivnil výsledek; Benefit je malý - racionální je investovat do partikulárních zájmů, zatímco ostatní se postarají o zájem skupiny (free-riding)… Malé, organizované a motivované skupiny mají výhodu: Individuální příspěvek „matters“; Úspěch společné akce má velký dopad na příjmy konkrétního aktéra… Proto obchodní politice dominují producenti (místo spotřebitelů) a politika má tendenci chránit domácí trh (a podporovat export)… Reciproční dohody o liberalizaci – koalice exportérů (relativně malá motivovaná skupina) a spotřebitelů vyrovnává nerovnováhu… WTO: opakovaná hra a trestání černých pasažérů.

Modely obchodní politiky Model výrobního faktoru Soupeření mezi výrobními faktory: práce x kapitál; Změna OP: jeden faktor si polepší, druhý pohorší: kapitál levný v US, práce drahá (vs. Čína) - US budou vyvážet kapitálově náročné zboží a dovážet zboží náročné na práci; jak klesá poptávka po US textilu, klesá výroba, omezují se investice – propouštění; ve stejné době výroba počítačů potřebuje lidi a kapitál – stahuje ho z textilu… nerovnováha mezi poměrem práce a kapitálu uvolněného z textilu a požadovaného počítači: cena kapitálu vzroste a cena práce klesne (Čína naopak); hojný americký kapitál a hojná čínská práce si polepší - příjmy z výrobních faktorů v obou zemích se srovnají… konvergence ceny výrobních faktorů: Stolper-Samuelson Theorem (1940s). Z toho vyplývají preference politik – vzácný faktor chce minimalizovat obchod, hojný faktor maximálně liberalizovat.

Model (hospodářského) sektoru Obchodní politika je vedena konkurencí mezi odvětvími (dělníci i kapitál v každém); Problém je mobilita faktorů – nepřesouvají se snadno, spjaty se sektorem v němž aktuálně jsou (specifické schopnosti, náklady realokace, sociální faktory); Pokud jsou imobilní - obchod ovlivňuje příjmy obou faktorů v daném odvětví: do US proudí čínský textil - dělníkům v US textilu klesají příjmy, ale klesají příjmy i vlastníkům kapitálu v textilu; faktor užitý v textilu nemůže být převeden do počítačů - roste cena kapitálu i dělníků v počítačovém průmyslu; expandující počítače potřebují více faktorů - roste poptávka a cena specifických faktorů… Víme kdo tratí a kdo získává z obchodu (USA vs. Čína) práce a kapitál v kapitálově náročném a h-t průmyslu získávají z obchodu - „exportně-orinetované sektory“; textil, obuv – na pracovní sílu náročné sektory budou ztrácet – „sektory soupeřící s importy“. Problém kolektivní akce – reciproční liberalizace (EO + Cons vs. IC); Omezení dané institucionálním uspořádáním (politické systémy - mimoekonomické zájmy EU x USA x Čína)…

Státocentrické přístupy Tvůrci politik intervenují do ekonomiky ve snaze sledovat cíle, které jsou spíše nezávislé na domácích zájmových skupinách... + ...taková intervence může zvýšit celkový společenský blahobyt(!) Standardní ekonomický model: není problém pro výrobní faktory přesunout se podle CA (tj. vláda pomáhá přesunu, ke kterému by stejně došlo); Aby byl protekcionismus odůvodněný - musí něco bránit přesunu za vyšší efektivitou… tržní selhání; Ochrana vznikajícího průmyslu Infant Industry - nově vzniklé firmy nejsou od počátku efektivní - mohou být efektivní v dlouhém období (spol. návratnost vs. okamžitá priv.ziskovost): Economy of scale: firmy musí konkurovat okamžitě proti zavedeným subjektům, které již dosáhly EoS – vláda může efektivně rezervovat domácí trh nové firmě – první drahé kusy prodá doma, pak EOS a může konkurovat… Experience: efektivní produkce vyžaduje konkrétní schopnosti získatelné jen produkcí… Podpora high-tech průmyslu Příspěvek k národnímu důchodu – renty; pozitivní externality; Oligopolní konkurence: zero-sum, výhoda prvního na trhu; Vládní intervence: zvyšují ochotu vstoupit na trh (výroba zisková i když ještě není efektivní) vznikne EoS, dělení rent…

Oligopolní konkurence a vládní subvence Zisky a ztráty firem z produkce letounu pro 150 cestujících (Boeing první na trhu) Airbus: vyrábí Airbus: nevyrábí Boeing: vyrábí B: -5 A: - 5 B: 100 A: 0 Boeing: nevyrábí B: 0 A: 100 B: 0 A: 0 Průmyslová politika EU – subvence ve výši 25 Airbus: vyrábí Airbus: nevyrábí Boeing: vyrábí B: -5 A: 20 B: 100 A: 0 Boeing: nevyrábí B: 0 A: 125 B: 0 A: 0

Síla státu a průmyslové politiky Stupeň do jaké jsou tvůrci politik (volení i nevolení) nezávislí na tlaku zájmových skupin - centralizace, koordinace, omezené kanály… Japonsko: vysoce centralizovaná moc; 50s rekonstrukce a industrializace; 60s konkurenceschopnost těžkého průmyslu (ocel, lodě, auta); 70s přesun k h-t (cílová odvětví), příklad polovodiče... USA: decentralizace moci, mnoho kanálů působení PG; složení kongresu – log-rolling; nutnost reformy: fast-track… Francie – politika národních šampionů…

Trendy a kontext Svobodný obchod historická výjimka; Průmyslové politiky a infant industry: metoda pokus-omyl… Konec 20. a 21. století Akceptace průmyslových politik a různého významu sektorů; Ochrana citlivých odvětví – sociální faktor; Růst vnitroodvětvového a vnitrofiremního obchodu; Růst podílu služeb; Srovnávání ekonomických struktur... Obchodní systém Od 80. let pluralizace, regionalizace a bilateralizace; Velmi silné politikum – zmenšuje se potenciál států vs. zvyšuje se jejich aktivita.