Autor: Mgr. Yvetta Kałužová Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-10 Liniová organizační struktura Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace výuková prezentace – podpora vyučujícího určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování
Liniová organizační struktura Hotelový provoz Liniová organizační struktura
Liniová organizační struktura při této organizační struktuře má pracovník pouze jednoho přímého nadřízeného všechny informace jsou předávány přímou cestou při nejasnostech se obrací zaměstnanec jen na svého přímého nadřízeného
Přednosti jasné uspořádání a jasné přiřazení úkolů průhlednost kompetencí přehledná forma organizace jednoznačná cesta pokynů, příkazů a informací rychlé prosazení všech rozhodnutí dobré možnosti kontroly
Nevýhody nedostatečná motivace zaměstnanců časově náročné a těžkopádné komunikační cesty systém není flexibilní přetížený vedoucí podniku hromadění problémů systém je narušen při absenci vedoucích sil v obou směrech je možný filtrovaný, nadsazený a právě proto zhoršený informační tok
Nevýhody systém klade vysoké nároky na vyšší stupeň odbornosti a na zodpovědnost vedoucích zaměstnanců
Použité zdroje SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN 978-80-7373-054-3. METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN 978-80-86706-18-4.